WordPress 5 very ‘Gut’

Geschreven door We Provide
blog

6 december is de release van WordPress 5.0 eindelijk verschenen. Dit is een update om serieus rekening mee te houden. Het zal de grootste update van 2018, en waarschijnlijk ook van 2019 zijn. In deze blog schijnen we ons licht op de nieuwste ontwikkelingen van deze release.

Gutenberg

Hij was al vanaf WordPress versie 4.9.8 als plugin toegevoegd, maar vanaf 5.0 is de Gutenberg editor de standaard editor. De Gutenberg editor is niet zomaar een update van de reeds bestaande editor. Het is een editor die van scratch opnieuw is opgebouwd en het WordPress landschap radicaal gaat veranderen.

De Gutenberg editor verandert de manier waarop gebruikers pagina’s creëren en bewerken. Vanaf nu is de gebruiker in staat om een pagina/artikel volledig op te bouwen doormiddel van blokken. Dit zal er in grote mate voor zorgen dat de gebruiker een veel betere visuele ervaring heeft tijdens het maken van content.

Het gebruik van de nieuwe editor kan in het begin waarschijnlijk nog wel voor wat frustratie gaan zorgen. Aangezien de werking fundamenteel anders is dan hoe de huidige editor functioneert.

Waar moet je rekening mee houden

Zoals gezegd zal vanaf WordPress 5.0 Gutenberg de standaard editor zijn. Dat wil niet zeggen dat je zomaar kunt overstappen op deze editor. Controleer goed of je huidige thema en plugins compatible zijn met deze versie om teleurstellingen te voorkomen. Een mooi voorbeeld van een ontwikkelaar, die vanaf het begin heeft geanticipeerd op deze ontwikkelingen, is Yoast SEO. Zij zijn vanaf versie 8.0 compatible met Gutenberg.

Met de release van WordPress 5.0 is het nog steeds mogelijk om gebruik te blijven maken van de oude, vertrouwde editor, deze zal via een plugin nog gewoon gebruikt kunnen worden.

Meer weten?

Benieuwd of WordPress 5 iets voor jouw bedrijf is? Neem contact op met Stef via info@weprovide.com of +31 (0)88 6000 700 om de mogelijkheden te bespreken.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA