Welke invloed hebben nieuwe domein extensies op de Google indexering?

Geschreven door We Provide
blog

De afgelopen periode krijgen we regelmatig vragen vanuit onze klanten over de invloed van de (nieuwe) domein extensies (.expert / .shop / etc.) op de Google indexeringen. Is het nu beter of juist niet te kiezen voor een andere domein extensie of kunnen we ons beter richten op de meer traditionele .nl of .com domein extensies? Zelf zijn we hier ook mee aan de slag gegaan voor onze eigen website en onze eigen domeinen. We hebben onder andere namen vastgelegd als magentocommunity.expert, magento2.expert etc. In een vraag en antwoord rijtje geven we je antwoord op de belangrijkste vragen.

De eerste vraag: Hoe worden nieuwe gTLDs geïndexeerd?
A: (note: gTLDs = de technische naam voor een type domein extenties) Google geeft aan dat nieuwe gTLDs of generieke topleveldomeinen net als reguliere gTLDs (zoals .com & .org) op dezelfde manier geïndexeerd worden. Het woordgebruik in een domein extensie verhoogt, maar verlaagd ook niet de positie op de Google ranking.

Hoe zit het met IDN domein extensies?
A: Google crawlt IDN domeinnamen (zoals .みんな) op dezelfde manier als gTLDs. Er wordt geen onderscheid gemaakt in Punycode en Text/Unicode.

Wordt een .merknaam domein extensie hoger geïndexeerd?
A: Nee, ook deze worden op dezelfde manier geïndexeerd als gTLD’s.

Hoe worden geografische domein extensies geïndexeerd?
A: Geografische domein extensies (zoals .londen en .bayern.nl) worden op dezelfde manier geïndexeerd als gTLDs en andere geografische domein extensies als .eu of .asia. Lees voor meer informatie de Google pagina over Multiregionale en meertalige sites.

Hoe zit het met ccTLDs?
A: Landgerelateerde domein extensies (ccTLDs) worden anders geïndexeerd dan gTLDs. Deze worden namelijk op geo-locatie geïndexeerd om zo het meest relevante resultaat te tonen aan de bezoeker.

Welke invloed heeft een verhuizing van een gTLD naar een andere gTLD?
A: Een verhuizing van een gTLD naar een andere gTLD is een verhuizing an sich. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van de domein extensie. Lees voor meer informatie de Google pagina over siteverplaatsingen met URL-wijzigingen.

Onze conclusie

Uit het antwoord van Google kun je dus opmaken dat het gebruik van een nieuwe gTLD geen effect heeft op de Google indexering. Maaaarrr! Een nieuwe gTLD biedt wel kansen omdat een gewenste domeinnaam wellicht nog vrij ter registratie is. Ook associeer je een bepaalde domein extensie misschien eerder bij een merk en is er dus sprake van het creëren van merkbeleving. Denk hierbij aan: .geefmijmaar.amsterdam voor Amsterdamse ondernemers.

Hulp of advies bij jouw domein extensie?

Laat ons je adviseren over de beste domein extensie voor jouw bedrijf, merk of organisatie. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via: 088 – 6000 700 of bekijk de contact pagina.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Mee bouwen aan een supergaaf project?

WORD ONZE COLLEGA