Webdesign trends 2016

Door iedere dag, ook in het weekend, bezig te zijn met design kunnen we een goede voorspelling doen van wat de webdesign trends van aankomend jaar zullen zijn. Designers staan ook komend jaar weer voor de taak om onderscheidende designs te combineren met optimale gebruiksvriendelijkheid. Twee eigenschappen die niet eenvoudig hand-in-hand gaan. Hieronder de trends die we voor komend jaar voorspellen:

Gelaagdheid

Door het gebruik van heftige schaduwen kan er veel diepte in design gegeven worden. Door de laatste ontwikkelingen op technisch vlak en doordat gebruikers steeds meer op moderne browsers over stappen is het mogelijk om gebruik te maken van deze techniek.

Meer voorbeelden van deze trend zijn hier te bekijken

UI animaties

Wat we ook steeds meer zien is dat websites meer gebruik maken van subtiele (en soms iets minder subtiele) animaties. Ook dit is mogelijk door recente ontwikkelingen op technisch gebied.

 

Microinteracties

Een mooie ontwikkeling op webdesign gebied is dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van slimme microinteracties. We zien dit bijvoorbeeld terug bij swipen binnen Tinder, liken op Facebook of de clock app van Apple.

 

Material design

Material design is een designtaal die Google heeft neergezet. Deze lijkt in eerste opzicht veel op flat design, maar het biedt veel meer mogelijkheden tot gelaagdheid, diepte en animatie. Veel designers worden geïnspireerd door deze designtaal en zullen het ook toe gaan passen in eigen ontwerpen.

Card design

Card design is het designen met kleine blokken content. Deze blokken zijn gemakkelijk te verschuiven of te personaliseren om zo meer interessante content aan de gebruiker te presenteren. Vooral voor websites die inspireren als doel hebben is deze trend erg interessant.

Cinemagraphs

 

Cinemagraphs zijn bewegende afbeeldingen die de aandacht trekken door subtiele animaties. Deze trend hebben we nog niet veel terug gezien, maar we verwachten wel dat ze in 2016 hun opmars gaan maken.

 

Motion animations

Door motion design toe te passen binnen websites krijg je een geweldige online beleving. Een mooi voorbeeld hiervan is het customizen van producten op de nieuwe Bugaboo website:

Off grid

Door elementen binnen het design niet allemaal netjes in een grid te plaatsen krijgt het project een eigenzinnige uitstraling. We verwachten dit volgend jaar veel terug te gaan zien.

Conclusie

We hebben weer een geweldig jaar voor de boeg met deze mooie designtrends. De digitale designwereld ontwikkelt zich in razendsnel tempo en we staan te popelen om vernieuwende projecten te starten. Denk je aan een nieuwe website of wil je jouw website weer helemaal up-to-date hebben, neem dan contact met ons op.