Webdesign trends in 2016

Geschreven door We Provide
blog

Het verschil maken met een goed design. Meer en meer is het mogelijk om met een goed webdesign een extra stapje te zetten en de laatste puntjes op de i. Conversie en conversie-optimalisatie worden steeds belangrijker. Maar waar let je op bij het maken van een functioneel goed design? Hoe zorg je ervoor dat een webdesign onderscheidend blijft en toch ook gebruiksvriendelijk is? Wij keken naar een aantal opkomende trends die niet meer mogen ontbreken in jouw webdesign en zette de belangrijkste op een rijtje.

Webdesign met gelaagdheid

Gelaagdheid gaat over ruimtevorming. Het creëren van diepte in je webdesign. Het gebruik van deze heftige schaduwen zorgt voor veel diepte in webdesigns en maakt je ontwerp minder plat. Het gebruik van deze techniek is technisch gezien steeds eenvoudige. Met de komst van moderne browsers die meer technische diepte aankunnen is het mogelijk deze techniek toe te passen in je huidige webdesign.

Denk je nou, dat wil ik ook wel eens proberen? Of wil je graag meer toepassingen van deze schaduwwerking zien? Laat je dan inspireren door meer voorbeelden met diffuse shadows.

Gifjes en UI animaties

De next level in webdesign zijn UI animaties. Meer en meer maken websites gebruik, al dan niet subtiel, van animaties. Gifjes, video en andere vormen van animaties worden steeds vaker toegepast in een webdesign. Afhankelijk van doelgroep en markt wordt het gebruik van deze animaties ook steeds meer als vanzelfsprekend beschouwd door bezoekers van je website.

Ook op technisch vlak zijn de recente ontwikkelingen steeds meer up-to-date voor het draaien van deze animaties. Waar het vroeger lang duurde voordat een animatie ingeladen was, is dit nu (vaak) niet meer van toepassing.

Microinteracties in je webdesign

Een andere bijzondere ontwikkeling op webdesign gebied is dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van slimme microinteracties. Micro-interacties zijn kleine afgebakende productmomenten, ontwikkeld rondom één gebruikerstaak. Denk aan het zetten van je wekker of een product aan je favorieten toevoegen. In de online wereld zien we dit ook in Apps terug. Bijvoorbeeld het swipen binnen Tinder, op het liken van Facebook posts, maar ook de clock app van Apple. Die mee tikt met de secondewijzer.

Cinemagraphs in je webdesign

Cinemagraphs zijn afbeeldingen met daarin een bewegend element. Deze bewegende afbeeldingen trekken je aandacht door subtiele animaties die erin verwerkt zijn. Zo is vaak niet de hele afbeelding een animatie, maar slechts een klein onderdeel van deze afbeelding (zoals je in de voorbeelden kunt zien). Deze trend is nog niet veel geintergreerd in Nederlandse websites, omdat het heel subtiel is en dus een extra design inspanning vergt. Maar we verwachten wel dat ze haar opmars gaan maken en steeds meer aan populariteit gaat winnen.

Motion animations

Het toevoegen van een motion design aan je webdesign geeft ook weer een wat spannender element dat stijve afbeeldingen. Door motion animations toe te passen binnen websites krijg je een geweldige online beleving omdat je het product dat je toont op meerdere manieren kunt bekijken zonder dat je daar extra inspanningen voor hoeft te doen. We kwamen al een mooi voorbeeld tegen op de Bugaboo website, waar je jouw eigen kinderwagen kunt customizen en dit meteen terug ziet in je animatie die je getoond wordt. Het is voor bezoekers dus zonder veel inspanningen mogelijk te zien, wat de gekozen kleur voor effect heeft op de uitstraling van de kinderwagen.

Material design

Material design is een designtaal die Google heeft neergezet. Deze lijkt in eerste opzicht veel op een andere trend in webdesing land namelijk ‘flat design’. Maar material design biedt meer mogelijkheden tot gelaagdheid, diepte en animatie. Veel designers worden geïnspireerd door deze designtaal en zullen het ook toe gaan passen in eigen ontwerpen.

Card design

Card design is het designen met kleine blokken content, als het ware zoals een prikbord. Je kunt deze blokken gemakkelijk verschuiven. Maar zeker ook personaliseren om zo beter passende content aan de gebruiker te presenteren die echt aanspreekt. Vooral voor websites met als doel inspireren, is deze trend erg interessant.

Off grid

Een van de laatste trends die we veel terugzien is ‘off grid webdesign’. Keyfocus bij off grid webdesign is dat elementen binnen het design niet allemaal netjes in een grid geplaatst zijn. Door deze afbeeldingen buiten het grid te plaatsen, krijgt het project een eigenzinnige uitstraling die veel speelser is. Afhankelijk van jouw markt en bezoekers kun je ervoor kiezen gebruik te maken van deze trend.

Alle webdesigntrends op een rijtje

De digitale designwereld ontwikkelt zich in razendsnel tempo en we staan te popelen om vernieuwende projecten te starten. De verschuiving naar meer visuele aspecten in webdesigns is er eentje die wij natuurlijk graag zien en nauwlettend in de gaten houden. Bekijk ook voor 2017 de webdesign trends.

Hulp bij jouw webdesign?

Ben je in de designfase van jouw website of webshop? En zou je daar graag hulp bij willen. Of wil je graag eens sparren over de mogleijkheden op webdesign gebied bij We Provide? Dan helpen wij je natuurlijk graag. Neem dan contact met ons op via: 088 – 6000 700.

Bekijk ook de mogelijkheden voor webdesign van website en webshops die wij bieden.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA