Vaarwel Flash!

Geschreven door We Provide
blog

Afgelopen weekend maakte Adobe, producent van de browserplugin Flash, bekend dat vanaf eind 2020 niet langer geüpdatet wordt. Adobe stopt met de ontwikkeling en de verspreiding van deze plugin omdat andere technologieën Flash inmiddels overbodig hebben gemaakt. Zo komt er een eind aan de plug-in die ruim 12 jaar is meegegaan.

De technologie die websites video’s, games en interactiviteit bracht en gaat nu dan toch echt met pensioen. Vaarwel Flash! Eerlijk is eerlijk, Flash was in beginsel de reden dat het bouwen van websites voor ons interessant werd. We hebben talloze websites gebouwd voor klanten met intro filmpjes en animaties waarbij we gretig gebruik maakten van Flash.

Wat is Adobe Flash eigenlijk?

Even terug naar de basis, wat is Adobe Flash ook alweer. Adobe Flash, ook wel bekend onder de namen Macromedia Flash en FutureSlash, is in de basis een computerprogramma dat het mogelijk maakt animaties, webvideo’s en andere webapplicaties te produceren. In 1996 werd deze software voor het eerst beschikbaar. Jarenlang werd Flash gezien als één van de belangrijkste en meestgebruikte plugins (ook door ons!) om video’s te bekijken of bijvoorbeeld om animaties te gebruiken. Denk hierbij aan het spelen van een browsergame.

Maar nu dan toch een einde aan Flash

Het einde van Flash komt niet als een verassing, de technologie kwijnt weg. Toen Adobe, Macromedia kocht in 2005 was Flash geïnstalleerd op zo’n 90% van alle pc’s. In 2014 werd Flash nog dagelijks door zo’n 80% van alle pc’s gebruikt, maar in 2015 raadde Adobe voor het eerst het gebruik van Flash af, vanwege de vele lekken die leiden tot inbraak op in computers van consumenten. Inmiddels gebruiken steeds minder consumenten Flash en is dit percentage zelfs gedaald naar slechts 17% en daalt het nog steeds als we de statistieken die Google met ons deelt erbij pakken. Kortom, het is tijd dat Flash met pensioen gaat.

Waarom een einde aan Flash?

Maar is er dan een reden voor het teruglopen van die gebruikers? Wat was er dan mis met Flash? Wie kan dat beter omschrijven dan Steve Jobs (Apple). Hij zei al in 2010 dat Flash onbetrouwbaar, onveilig en ouderwets is. Het gaat niet goed om met de batterij en is vaak niet geschikt voor mobiele apparaten en aanraakschermen. Het is dan ook niet raar dat Apple besloot Flash te verbannen van haar iPhones en iPads. Dit mag je dan ook rustig de doodsteek voor Flash noemen.

Inmiddels hebben nieuwe ontwikkelingen zoals WebGL en HTML5 plaatsgemaakt voor Flash. Deze technieken zijn niet alleen een verbetering ten opzichte van Flash, ze zijn ook open source. Dit betekent dat wij niet meer afhankelijk zijn van Flash voor het maken van aanpassingen.

Maar wij hebben jarenlang (inmiddels alweer lang geleden) met veel plezier met Flash gewerkt! En daarom zeggen wij: ‘Bedankt Flash! Tijd om met pensioen te gaan.’

Jouw site al Flash proof?

Is jouw website of webshop al Flash-proof? Voor meer informatie over wat je kunt doen om jouw website Flash proof in te richten, neem gerust contact met ons op!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA