Starten met Google Analytics

Geschreven door We Provide
blog

Het mooie aan online marketing en Google Analytics is dat we nagenoeg alles kunnen meten. We kunnen precies zien welke marketingkanalen serieus conversie opleveren. In welke fase van het beslissingsproces bezoekers uitstappen. Welke kanalen hebben geleid tot een conversie, middels verschillende attributiemodellen. En zo nog verder. Op deze manier kunnen we onze bezoekers beter leren begrijpen, om hier vervolgens met een slimme online marketing strategie perfect op in te spelen.

Ben je benieuwd naar de analyse mogelijkheden voor jouw online kanalen, of ben je al bezig met Google Analytics maar ben je op zoek naar handvatten? Allebei perfect! We laten je met behulp van praktische tips en voorbeelden zien hoe Google Analytics gebruikt kan worden om jouw website of webshop te optimaliseren.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis dienst van Google waarmee statistieken van een website geanalyseerd kunnen worden. Op deze manier wordt inzicht gekregen of de websitedoelen bereikt worden en welke struikelblokken leiden tot het niet bereiken van de websitedoelen. In de standaard configuratie van Google Analytics is het erg eenvoudig om onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaven te analyseren. Google Analytics is de bekendste en meest gebruikte vorm van Web Analytics, hetgeen eveneens een belangrijk onderdeel is binnen online marketing.

Google Tag Manager installeren

Google Tag Manager is als het ware een container waar je gemakkelijk zelf code in kunt toevoegen zonder tussenkomst van een developer. Om van start te gaan Google Analytics, dien je eerst de Google Tag manager aan te maken en deze correct te installeren. Op de officiële website van Google Tag Manager kun je een account aanmaken met een e-mailadres waar een Google Account aan gekoppeld is (het is dus wel vereist een Google Account aan te maken). Ieder Gmail account heeft automatisch ook een Google Account, maar ook met een bedrijfs e-mailadres kun je een Google Account aanmaken.

Triggers toevoegen aan Google Tag Manager

Wanneer je een Google Tag Manager hebt aangemaakt, voeg je hier zogenaamde ‘triggers’ aan toe. Eén van deze triggers is de Google Analytics trigger. Om een trigger toe te voegen heb je een Google Analytics ID-nummer nodig. Deze ontvang je wanneer je een Google Analytics account aanmaakt. Je moet dus voordat je uberhaupt kunt meten al 2 accounts aanmaken voor je website. Op de officiële website van Google Analytics kun je een account aanmaken en dit koppelen aan jouw eigen website.

Eenmaal een Google Analytics account aangemaakt en deze toegevoegd in je Google Tag Manager kun je ingeloggen in Google Analytics kom je in beginsel binnen in een leeg Google Analytics account waarin alle data van je website of webshop worden getoond.

De basisbegrippen van Google Analytics

Wanneer je navigeert door je Google Analytics account kom je verschillende dashboards tegen. Zo’n dashboard toont enkele relevante basisstatistieken die te bekijken en te vergelijken zijn voor een zelf te bepalen periode. Deze periode kan variëren tussen enkele uren, tot enkele maanden of zelfs jaren (afhankelijk van de periode waarin data verzameld is en de periode die jij selecteert).

Metric in Google Analytics: Bouncepercentage

Eén van de meest waardevolle metrics op dit dashboard is het bounce percentage. Het bounce percentage is het percentage van de bezoekers dat slechts 1 pagina bezoekt op jouw website of webshop. Een bounce wordt vaak in een sessie uitgedrukt. Een sessie waarbij slechts 1 pagina bezocht/geladen is. Maar waarom is dit een waardvolle metric? Omdat het bounce percentage inzicht geeft in de relevantie van de landingspagina waarop een bezoeker landt. Mogelijk sluit de content op de pagina niet aan bij de belofte die je eerder doet wanneer een bezoeker kan doorklikken.

Hierbij is het wel erg belangrijk om te vermelden dat een hoge bounce percentage niet per definitie slecht hoeft te zijn. Wanneer de bezoeker namelijk met een zoekterm ofwel vraag op jouw website terecht komt, die ook direct op de eerste pagina beantwoord wordt, kan dit eveneens leiden tot een bounce terwijl de bezoekerssessie positief is geweest. Desalniettemin is het natuurlijk een mooie uitdaging, om ook deze bezoekers middels een duidelijke navigatie en aantrekkelijke call-to-actions dieper de website “in te trekken” en mogelijk te verleiden een conversie te doen door het achterlaten van gegevens of een aankoop.

Overige metrics van het standaard Google Analytics dashboards:

 • Sessies: Totale aantal bezoeken op de website. Het aantal bezoeken zullen altijd hoger zijn dan het aantal unieke bezoekers, dit o,a, omdat er dus steeds een extra sessie bijkomt wanneer een bezoeker na 30 minuten inactiviteit weer verder navigeert op de website.
 • Gebruikers: Dit is het totale aantal bezoekers. Hierin worden dus niet de terugkerende bezoekers meegeteld.
 • Paginaweergaven: Het totale aantal bezochte webpagina’s op de website.
 • Gemiddelde sessieduur: De gemiddelde tijdsduur van een bezoek op de website.
 • % Nieuwe sessies: Een schatting van het aantal nieuwe bezoekers, die dus in de afgelopen periode niet eerder de website hebben bezocht.
 • Pagina’s/sessies: Het gemiddelde van het aantal bekeken webpagina’s per bezoeker.

De verschillende rapportages in Google Analytics

In Google Analytics zijn verschillende rapporten te bekijken. Het rapport ‘Doelgroep’ biedt informatie over de bezoekers van jouw webshop of website. Deze betrokkenheid van de bezoekers op jouw website of webshop zegt iets over de relevantie van jouw content. Sluit deze aan dan merk je dit in je doelgroep rapporten.

Binnen het Doelgroep-rapport kun je verschillende metrics vinden die je helpen bij de optimalisatie van jouw website of webshop.

Betrokkenheid bezoekers

Het aantal pagina’s dat een bezoeker bezoekt tijdens zijn of haar sessie op jouw webshop of website geeft je een beeld van de betrokkenheid van de bezoeker. Soms kan het betekenen dat iemand niet kan vinden wat hij of zij zoekt, maar vaker betekent een hoger aantal pagina’s per sessie dat bezoekers geïnteresseerd zijn in jouw content.

Sessieduur

De sessieduur van je bezoekers kun je op meerdere manieren interpreteren. Dit hangt natuurlijk ook erg af van je markt, product en/of doel van je website. Wanneer je bijvoorbeeld een blog post, wil je graag dat de sessieduur wat langer is zodat je kunt aannemen dat bezoekers ook daadwerkelijk je content lezen. Sessieduur in combinatie met paginaweergaven geeft je inzicht in wat je bezoekers interessant vinden op je website. Als je ziet dat er meerdere pagina’s bezocht worden en de sessieduur vrij hoog is, kun je aannemen dat je bezoekers op zoek is naar bepaalde informatie. Is deze informatie dan wel goed beschikbaar voor je bezoeker?

Nieuwe versus terugkerende bezoekers

In Google Analytics kun je ook goed zien hoe de nieuwe bezoekers zich verhouden ten opzichte van je terugkerende bezoekers. Maar wat zegt dit? Als je veel terugkerende bezoekers hebt, kan dit aangeven dat bezoekers de content op je website waarderen. Ze hebben gevonden wat ze zochten en zijn zelf zo tevreden dat ze terug zijn gekomen naar je website. Het aantal nieuwe bezoekers is met name interessant wanneer je een nieuwe (online) marketing kanaal inzet. Als je ziet dat deze aantallen dan omhoog gaan, kun je concluderen dat je een nieuwe doelgroep hebt aangeboord.

Mobiele rapporten opzoeken in Google Analytics

Mobiel verkeer is meer en meer belangrijker, gebruikers zijn vandaag de dag zo’n beetje 24/7 online waardoor de oriëntatiefase voornamelijk op mobiele apparaten plaatsvindt. Maar ook de uiteindelijke aankoop wordt meer en meer op mobiel of tablet gedaan. Gepaard hiermee is de website-ervaring op mobiel de laatste jaren steeds verder verfijnd. De zoekmachine, Google, speelt hier op in met speciale statistieken op mobiele/tablet apparaten. Maar welke rapporten kunnen wij hiervoor raadplegen in Google Analytics?

 • Rapport met een totaal overzicht in desktop/mobiel en tablet verkeer.
 • Rapport met resultaten per mobiel apparaat.

Voor een overzicht van de apparaten die jouw bezoekers gebruiken om jouw website te bezoeken ga je in het Doelgroep-rapport naar het kopje ‘mobiel’. Het overzichtsrapport geeft je een globaal beeld van het desktop, tablet en mobiel verkeer naar je website. Het rapport ‘apparaten’, laat je specifiek het apparaat zien dat jouw bezoekers gebruiken.

Gedragsrapporten in Google Analytics

Het rapport Gedrag geeft je inzicht in jouw eigen website en de pagina’s die op je eigen website beschikbaar zijn. Je kunt in gedragsrapporten heel gemakkelijk analyses per webpagina uitvoeren. Afhankelijk van het type pagina kunt je oordelen of de bounce rate veel te hoog of te laag is. Ook niet onbelangrijk om te weten op welke webpagina de bezoekers de website verlaten (uitstappercentage).

Welke inzichten geven het gedragsrapport?

 • De pagina’s die het meest of juist het minst populair zijn.
 • Het bounce percentage per webpagina.
 • Via welke webpagina’s verlaten de bezoekers de website het meest.

Conversie rapporten in Google Analytics

Niet onbelangrijk is het conversie rapportage rapport dat je ook terug kunt vinden in Google Analytics. Dit rapport geeft je inzicht in je conversiedoelen die je ingesteld hebt. Het is dus wel belangrijk dat je vooraf duidelijk hebt bepaald wat conversies of doelen zijn.

Conclusie rapporten in Google Analytics

We hebben slechts een tipje van de sluier uitgelicht in dit artikel. Google Analytics kan je nog zoveel meer aan data bieden over je website of webshop. Het wordt onder online marketeers ook wel eens gekscherend de ‘bijbel’ genoemd. Omdat Google Analytics je vaak een goed inzicht geeft en prioriteiten kan bepalen in je werkzaamheden.

We hebben geprobeerd je inzicht te geven in de verschillende rapporten in Google Analytics die je gebruikt bij de beoordeling en analyse van jouw website en/of webshop. Elk rapport heeft zijn eigen kenmerken en analyses. Maar onthoudt, in dit artikel is de basis gelegd, maar de mogelijkheden in Google Analytics zijn bijna onbeperkt.

Meer informatie over de mogelijkheden van Google Analytics?

Online marketing en dus ook Google Analytics daar helpen wij je graag bij. Voor meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van online marketing en onze online marketing afdeling raden wij je aan onze Online markering pagina te bezoeken. Wij helpen graag met het inrichten van jouw Google Analytics account en/of het aanmaken van je Google Tag Manager.

Liever direct contact? Neem contact met ons op voor een afspraak via: 088 – 6000 700.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

 • Supersterk in websites, webshops èn apps
 • Ruim 10 jaar online ervaring
 • In-house development, design & marketing
 • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Mee bouwen aan een supergaaf project?

WORD ONZE COLLEGA