SEO checklist voor blogartikelen: optimaliseer je blogcontent in 10 stappen

Geschreven door We Provide
blog

Eindelijk! Met grote zorgvuldigheid heb je een mooi blogartikel geschreven. Met een mix van enthousiasme en gezonde spanning zweef je met je muis over de ‘publiceer’ knop. Maar wacht, heb je echt aan alles gedacht? Het publiceren van goede SEO content op je website is zeer waardevol en door deze content op een goede manier te behandelen, kun je er veel voor terug krijgen. Het zou zonde zijn om een kans op een klik naar jouw website of blogpost via Google laat varen. Maar hoe verbeter je de vindbaarheid van jouw blogartikel nou precies? Hieronder een SEO checklist om jouw blogpost zo goed mogelijk te optimaliseren.

SEO Checklist

Stap 1. Bepaal het goede zoekwoord

In de eerste stap van je SEO checklist bepaal je de zoekwoorden. Met welke zoekwoorden wil je dat jouw blogartikel gevonden wordt? Bepaal de belangrijkste zoekwoorden aan de hand van het onderwerp van je artikel. Als je een aantal termen bij elkaar hebt gevonden kun je de zoekwoordplanner van Google gebruiken om erachter te komen wat het maandelijkse zoekvolume is van jouw gekozen zoekwoorden. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat er op het ene zoekwoord veel volume (en weinig concurrentie) zit en dat een zoekwoord dat daar heel veel op lijkt veel minder zoekvolume heeft. Op basis van deze zoekvolumes kun je dus het meest geschikte zoekwoord voor je blogartikel bepalen.

Let op: dat je de content van je blogbericht niet te vol propt met het zoekwoord, dit wordt door zoekmachines gezien als spamming en hierdoor wordt je website negatief beoordeeld. Zorg er dus voor dat de tekst leesbaar blijft. Want ook al optimaliseer je jouw artikel voor zoekmachines, je hebt het artikel geschreven voor je lezers. In de meest recente updates vanuit Google zie je overigens ook dat deze leesbaarheid steeds belangrijker wordt. Kenmerken zoals leestijd en klikken vanuit je tekst worden steeds belangrijkere factoren in het algoritme.

SEO checklist Tip! Verwerk het zoekwoord ook in de titel. Door het zoekwoord in de titel te verwerken vergroot je de kans hoger naar boven te komen in de zoekresultaten wanneer op het zoekwoord wordt gezocht. Plaats het zoekwoord aan het begin van de titel, zodat deze de hoogste prioriteit krijgt en goed zichtbaar is voor de bezoeker die naar dit specifieke zoekwoord zoekt.

Stap 2. Kies een pakkende titel

Een blogartikel begint natuurlijk met een titel. Dit is het eerste wat mensen zien, maar ook het eerste wat zoekmachines zien. Begin daarom hier met je SEO optimalisaties. Houd bij het kiezen van een titel voor je blogartikel rekening met de lezer. Zorg voor een pakkende titel.

  • Kies een titel die past bij de inhoud van het artikel. Door een logische titel te kiezen weten mensen snel of ze naar de gevraagde informatie op zoek zijn. Zorg ook voor een pakkende titel. Een pakkende titel valt op en zorgt ervoor dat bezoekers sneller op jouw link zullen klikken.
  • Titels met daarin een vraag, bijvoorbeeld ‘hoe optimaliseer je een blogartikel?’ of ‘hoe schrijf je een e-book?’, worden vaak goed gevonden. Omdat dit een letterlijke vraag van een zoeker kan zijn. Andere titels die het vaak ook goed doen in zoekmachines zijn: tips, top 10’s (zoals ook dit blog) en whitepapers of handleidingen. Dit komt omdat mensen vaak op zoek zijn naar praktische informatie over een bepaald onderwerp.
  • Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld WordPress als CMS-systeem, houd er dan rekening mee dat je titel ook meteen de URL of Permalink van je pagina is. Deze URL kunt je overigens zelf aanpassen door op ‘edit’ te klikken. Let er daarbij wel op dat wanneer je pagina al geïndexeerd is, je een redirect of andere technische oplossing nodig hebt.

Stap 3. De structuur van de URL

Zoekmachines houden van een duidelijke structuur van je URL’s. Geef je URL daarom een logische naam, bijvoorbeeld de titel van je blogartikel. Structureer je URL door middel van koppeltekens (-) of underscores (_). Houdt je URL kort en bondig! En vermijd het gebruik van leestekens en cijfers. Door je belangrijkste zoekwoord in de URL te verwerken verhoog je bovendien de vindbaarheid van je blogartikel in zoekmachines.

Ten slotte is ook de lengte van je URL een belangrijke SEO-factor. Het jaarlijkse onderzoek van Searchmetrics heeft uitgewezen dat de top 10 zoekresultaten gemiddeld een URL lengte hebben van 51 karakters. Naar mate de URL’s gemiddeld langer worden, nemen de gemiddelde zoekwoordposities af. Een goed houvast is dan ook: ‘hoe korter en beknopter de URL is, hoe beter de prestaties’.

Stap 4. Structuur van je tekst

Stap 4 van je SEO checklist gaat over de inhoud van je artikel. Eén grote lap tekst is niet echt overzichtelijk en schrikt mensen af om je artikel te lezen omdat het nogal een inspanning is dan. Ook zoekmachines vinden het erg prettig als jij jouw tekst structureert en leesbaar maakt. Door jouw (tussen)koppen een opmaak mee te geven zoals H1, H2 of H3, kan een zoekmachine snel beoordelen waar jouw blogartikel over gaat en welke onderwerpen in het artikel het belangrijkst zijn. Hierbij wordt de waarde van H1 als het meest belangrijk en H3 het minst belangrijk gezien. Verwerk dus zeker ook je belangrijkste zoekwoord in de titel en minstens één keer in een alinea titel.

Stap 5. Meer dan 1000 woorden…

De vijfde stap van de SEO checklist is niet alleen op blogpost van toepassing. Ook op andere contentpagina’s. Het zal niemand namelijk verbazen dat het aantal woorden content op een pagina bepalend is voor de SEO prestaties van je artikelen. Vooropgesteld dient de content natuurlijk waardevol en relevant te zijn voor de potentiële lezer van jouw artikel. Maar je zult ook snappen, hoe meer woorden, hoe beter! Met meer woorden kun je natuurlijk vaker je zoekwoord opnemen en meer content rondom je onderwerp schrijven. Allemaal relevant voor de zoekmachine resultaten. Let op: Als je merkt dat je niet meer te vertellen hebt, ga dan niet oneindig content verzinnen. Dat werkt juist averechts.

Note: Jaarlijks onderzoek van Search Metrics naar SEO-factoren binnen de Google zoekmachine, wijst uit dat teksten van meer dan 1000 woorden beduidend beter presteren in de zoekresultaten dan pagina’s met minder dan 1000 woorden.

Stap 6. Maak gebruik van relevante afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen een belangrijke rol spelen in het versterken van de boodschap in het artikel. Daarnaast maken ze de tekst overzichtelijk en leesbaar omdat ze grotere stukken tekst kunnen opbreken. Zoekmachines hebben moeite met het analyseren van afbeeldingen, ze kunnen niet zoals mensen ‘zien’ wat er op een afbeelding staat.

Dus àls je gebruik maakt van afbeeldingen, denk er dan aan om deze ook voor zoekmachines te optimaliseren met een goede titel en ALT-tekst. Dit doe je door de afbeelding een duidelijke bestandsnaam te geven wanneer je deze opslaat op je computer. Dus in plaats van bijvoorbeeld IMG300826, benoem je zo goed mogelijk wat er op de afbeelding te zien is. Als je vervolgens de afbeelding naar de mediatheek van je website uploadt, kun je deze ook een titel en een ALT-tag meegeven. De ALT-tag wordt door zoekmachines gelezen waardoor zij als het ware weten wat er op de afbeelding staat. Daarom is het van belang om ook in de ALT-tag zo omschrijvend mogelijk te benutten.

Stap 7. Creëer een web door middel van links

De zevende stap van de SEO checklist heeft met linkjes te maken. Het linken naar andere blogartikelen binnen je blog is altijd goed. Je creëert hierdoor als het ware een soort spinnenweb tussen de artikelen op jouw website en geeft aan de zoekmachine aan wat wel, en wat niet zo’n belangrijke pagina is. Zoekmachines zien een dergelijke linkstructuur als een positief aspect. Omdat het doorverwijzen naar relevante verdiepingsartikelen de website ervaring verbetert en de zoekmachines hierdoor een beter beeld krijgen van hoe jouw website in elkaar zit qua structuur.

Let hierbij wel op dat je links legt naar blogartikelen die relevant zijn voor het desbetreffende artikel, want lukraak in het rond linken (onrelevant) kan dan wel weer een negatieve invloed hebben op de prestaties van je artikel. Houdt voor je zelf de richtlijn van maximaal 3 uitgaande linkjes aan. Soms meer of minder is niet erg. Maar veel meer is natuurlijk niet handig.

Links kunnen natuurlijk ook van en naar externe websites worden ingevoegd. Dit kan doordat iemand vanaf zijn website naar jouw blogartikel linkt. (Superleuk omdat diegene dan vindt dat jouw content relevant is!) Hoe meer links er van andere websites naar jouw website wijzen, hoe beter.

Alleen relevante linkjes!

Let op: dit moeten natuurlijk ook wel weer links zijn die relevant zijn voor jouw website en bovendien vanuit een betrouwbare bron komen. Als het gaat om verkeerde linkjes kan dit zelfs averechts werken.  Zoekmachines zien inkomende links van externe websites over het algemeen als positief, omdat zij dit als een signaal van populariteit en betrouwbaarheid beschouwen. Door die externe links krijgt jouw website als het ware een hoger aanzien.

Stap 8. Anchor tekst

Een anchor tekst is de tekst waarachter je een linkje verwerkt. Een link naar een andere pagina die je deelt in je blogartikel omdat daar bijvoorbeeld meer informatie te vinden is. Ook de anchortekst is belangrijk onderdeel voor je vindbaarheid. Een voorbeeld van een goede anchor tekst kan zijn “SEO-checklist voor blogartikelen”, waarbij je een link legt naar een pagina die over dit onderwerp gaat. Door de link een goede naam te geven, krijgen zoekmachines een beter beeld van waar de externe of interne link over gaat. Een linkje met de tekst “Klik hier” of “Lees meer” geeft niet duidelijk aan waar de content over gaat waar je naartoe linkt. Geef je linkjes daarom een duidelijke naam en maak ook hier weer gebruik van je meest relevante zoekwoord waarop je goed wilt scoren in zoekmachines.

Stap 9. Optimaliseer de metadata van je blogartikel

Nadat de inhoud van je pagina af is, kom je bij stap 9 van je SEO checklist. In deze stap geef je deze een titel en kleine samenvatting mee aan je blogpost. Dit noem je de title tag en de meta description. Daarnaast heb je vaak ook een keyword veldje waar je aangeeft wat het onderwerp (het zoekwoord) van je blog is.

Waar voorheen zoekwoorden in zowel je titel als beschrijving een direct effect hadden op de online vindbaarheid op dat zoekwoord, is dat vandaag de dag niet meer zo. De title en description vormen samen als het ware de etalage van je winkeltje. Het moeten dus aantrekkelijke teksten zijn om op te klikken. Denk daarbij aan het verwerken van een call-to-action in je title en description. Deze teksten hebben een positieve invloed op de CTR (doorklik percentage) binnen de zoekresultaten pagina van Google. Om het nog interessanter te maken: de gemiddelde CTR van je blogpost op de Google zoekresultaten pagina is wel een belangrijke SEO-factor. Zo hebben de title en desciption dus nog altijd een (indirect) effect op de vindbaarheid van de pagina’s binnen Google.

9.1 Title tag

De title tag van je blogartikel is data die zoekmachines én mensen iets vertelt over het onderwerp van jouw artikel. De title is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de optimalisaties van je blogartikel. Het wordt gezien door zoekmachines als hét element wat jouw blogartikel beschrijft. De meta title is zichtbaar in de zoekresultaten én als paginatitel in je browser wanneer je het artikel opent. Om jouw meta title zo goed mogelijk te optimaliseren, volg dan een aantal belangrijke regeltjes; Geef je titel tussen de 50 en 60 karakters.

Dit is de hoeveelheid karakters die een zoekmachine weergeeft in de resultaten. Houd als stelregel aan dat je het belangrijkste zoekwoord vooraan in de titel zet. Het twee na belangrijkste daarna en sluit af met eventueel je merknaam, bijvoorbeeld ‘SEO Checklist voor een optimaal blogartikel | We Provide’. Door je meest belangrijke zoekwoord vooraan in de titel te zetten, heeft dit invloed op je ranking in de zoekmachine resultaten en zullen mensen sneller geneigd zijn om op jouw artikel te klikken omdat de zoekterm meteen goed zichtbaar is.

9.2 Meta description

Voor de meta description houdt je de stelregel van 150 tot 160 karakters aan. Beschrijf hier zo goed mogelijk waar het blogartikel over gaat. Deze beschrijving is niet direct een belangrijke SEO factor. Vandaar dat je hier niet heel strikt je zoekwoorden in hoeft te verwerken. Kies er daarom voor om in de meta description een goede en informatieve samenvatting te geven van jouw blogartikel, dan zijn mensen eerder geneigd om op jouw link te klikken.

Stap 10. Deel je artikel op Social Media

We zijn er bijna! Je hebt de SEO checklist bijna afgerond. Je hebt je hele blogartikel geoptimaliseerd en nu kun je met een gerust hart op “Publiceren” klikken. Maar er is nog één stap waarmee je het succes van jouw artikel kunt vergroten! Deel je artikel op jouw Social Media kanalen zoals Facebook, Twitter, Google Plus en Pinterest. Hierdoor vergroot je het aantal sessies of het aantal klikken naar je blogartikel aanzienlijk en creëer je ook nog eens gratis externe links naar jouw website! Twee vliegen in één klap dus.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Wil jij meer uit jouw blogcontent halen of een grotere SEO checklist? En wil je graag meer informatie over hoe je dit doet en wat daar allemaal bij komt kijken? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 6000 700.

Op onze Online Marketing pagina kun je overigens zien waar wij je nog meer bij kunnen helpen waar het om online marketing vraagstukken gaat. Of nu een sparringspartner zoekt of juist iemand die je traint. Wij helpen je graag.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA