PSD2: de impact op E-commerce

Geschreven door We Provide
Digitale betalingen
PSD2

Sinds 19 februari 2019 is het mogelijk dat andere aanbieders zoals Apple en Google ook kunnen beginnen met het aanbieden van betaalservices. De zogenaamde Payment Service Directive 2 (PSD2) is sinds deze datum ingegaan. De PSD2 regelt hoe banken met betalingen van burgers en bedrijven omgaan in de EU en met name voor digitale betalingen (online betalingen en pinbetalingen). Een verandering die zeker impact heeft voor banken. Zij verliezen hiermee hun monopolie positie. Uiteraard hebben andere aanbieders een licentie nodig om dit te mogen doen. Of dit de reden is dat we deze maand Apple Pay in Nederland gaan krijgen is de vraag, maar we zien dit wel als een mooie ontwikkeling.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Bedrijven krijgen meer inzicht in bestedingen en kunnen hierdoor gericht aanbiedingen doen. Maar de verwachting is ook dat het leidt tot nieuwe betaalmethoden.

Verder worden er geen toeslagen meer berekend voor betalingen via betaalpas (IDEAL of Bankcontact) en Creditcard (Mastercard en Visa). Voor Creditcards als American Express en Diners Club, betalingen achteraf (Afterpay en Klarna) en acceptgiro geldt echter nog een uitzondering. De richtlijn heeft daarmee ook van invloed op het beheer van je webshop.

Met de komst van PSD2 zijn er veel mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat supermarkten een aparte betaalpas met rekening aanbieden. Als de consument hieraan rekeningen koppelt kan dat zeer waardevolle informatie opleveren.

Privacy

Veel organisatie vrezen met de intreding van de PSD2 voor de inbreuk op de privacy van de burgers. De richtlijn is namelijk gericht op het verbeteren van de mededinging en innovatie. Nadat er toestemming is gegeven kunnen bedrijven inzicht krijgen in de bankgegevens van de consument. Een bron van waardevolle informatie voor veel organisaties. Geef je bijvoorbeeld een contributie aan goede doelen of een politieke partij, waar doe jij als consument je boodschappen etc.

Twee staps verificatie

Belangrijk is om klanten te attenderen dat in veel gevallen twee staps verificatie vereist is waardoor er een extra code ingevuld moet worden die je via een sms ontvangt.

Tot slot is het goed om te weten dat PSD2 rekening houdt met de smartphone, iets wat nog ontbrak in de eerdere richtlijn.

 

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Mee bouwen aan een supergaaf project?

WORD ONZE COLLEGA