PIM systeem koppelen met Magento webshop

Geschreven door We Provide
blog

Steeds vaker valt op de We Provide werkvloer het woord ‘PIM systeem’ en ook in gesprekken met onze klanten is het meer en meer een actueel onderwerp als het gaat over websites en webshops. We implementeren regelmatig een PIM systeem bij meestal een Magento webshop. Maar wat is een PIM systeem eigelijk? En waarom koppel je deze aan je Magento webshop? Wat komt hier allemaal bij kijken? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel. Lees verder en laat je volledig informeren.

Wat is een PIM systeem eigenlijk?

Voordat we verder gaan, waar hebben we het eigelijk over? De afkorting PIM staat voor Product Information Managementsystemen (PIM). Met een PIM systeem wordt de productinformatie van alle producten centraal beheerd. Dus: in één systeem. Deze gegevens worden uitgewisseld met diverse andere systemen en zijn daardoor gemakkelijk te koppelen aan verschillende interne en/of externe systemen, waaronder dus Magento webshops (of andere e-commerce platformen) en websites. Een PIM systeem vormt in toenemende mate de spil tussen ERP-, WMS-, OMS-, CMS-systemen enerzijds en e-commerce platforms anderzijds.

Bijzonder is dat een kleine 10% van alle Nederlandse webshophouders voor een PIM systeem kiest, al groeit dit aantal hard. Heel hard! Elk jaar komen er meer en meer (Magento) webshops bij die voor een PIM koppeling kiezen om hun productinformatie te verwerken. Omdat het voor vele nog onbekende materie is en we hierover tegenwoordig steeds meer vragen hebben, leggen we graag uit waarom een PIM systeem belangrijk is voor je e-commerce strategie. Hoe werkt dat dan zo’n PIM syteem en hoe koppel je deze? En vooral wat heb je eraan?

PIM? Een PIM koppeling? Waarom?

Laten we bij het begin, beginnen: waarom kiezen meer en meer ondernemers voor een PIM systeem?

Bezoekers in webshops verwachten steeds vaker uitgebreidere informatie over producten. Het is dan ook vanzelfsprekend een meer omvangrijke klus geworden om alle producten van een uitgebreide omschrijving en alle juiste productattributen te voorzien en deze informatie in iedere taalvariant van je webshop beschikbaar te maken. Als een product dan ook nog productattributen heeft die in verschillende versies beschikbaar moeten zijn (denk aan een kledingmaat, bijv. EU en Amerikaanse maatvoering), dan zie je de complexiteit snel toenemen.

Als dan ook nog eens alle producten, met bijbehorende productattributen en -informatie, naar verschillende systemen geëxporteerd worden, komt er vaak meer bij kijken dan alleen het verrijken van je producten. Vooral voor (e-commerce) ondernemers met een groot en/of snel veranderend productassortiment is dit een uitdaging. Of wat dacht je van internationaal opererende ondernemingen en/of ondernemingen met een omni-channel strategie, waarbij meerdere afdelingen werken met productinformatie en het dus belangrijk is dat deze informatie in één systeem verzameld wordt, up-to-date is en altijd beschikbaar.

De oplossing: PIM systeem

Het systeem toont een overzichtelijke digitale omgeving waarin alle productinformatie wordt bijgehouden voor elk type product. Dus verrijkt met alle bijbehorende specifieke attributen, vertalingen, afbeeldingen en zo verder. Maar! Een PIM systeem heeft meer voordelen. Met een PIM systeem kun je deze gegevens ook gemakkelijk exporteren naar álle verschillende verkoopkanalen: de Magento webshop, een mobiele app, een gedrukte catalogus, verschillende social media kanalen en online marketplaces zoals eBay en Amazon. Maar ook offline marketingmiddelen zoals displays en actieposters in een winkel. Kortom, een systeem die alle productinformatie bevat. Dat up-to-date en compleet is.

Beschikbare PIM systemen

Bij de keuze voor een geschikt PIM systeem komen verschillende factoren kijken. Inmiddels hebben wij bij We Provide verschillende PIM koppelingen gebouwd die we gekoppeld hebben met verschillende Magento webshops. Ondanks dat de markt snel gaat, en er meer en meer nieuwe (verbeterde) systemen bij komen, zijn er ook al diverse uitstekende PIM systemen beschikbaar waar wij graag mee werken. Hierbij een onderscheid op bedrijfsgrootte.

Klein tot middelgroot: Akeneo, PIMagento, Pimcore en Tweakwise Productmanager

Kleine tot middelgrote webshops hebben vaak te maken met een snelle verwerking van informatie die met zo min mogelijk handelingen uitgevoerd moet worden. Door deze eisen mee te nemen in de selectie kijken we naar het systeem dat het best past.

Groot tot Enterprise: ContentServ, hybris PCM, Informatica PIM, inRiver en Stibo Systems PIM

Voor grote of Enterprise webshops kijken we vaak maar schaalbaarheid. Het is voor deze organisaties vaak belangrijk dat de informatie door vele verschillende afdelingen gebruikt kan worden en dat het systeem grote hoeveelheden informatie aan kan. Ook deze selectiecriteria nemen we mee in de selectie van het meest geschikte systeem.

Ook een PIM integratie?

Denk je nu ‘Interessant! Maar aan wat voor investering moet ik denken bij een PIM integratie?’ Dan kunnen wij je helaas niet voorzien van een eenzijdig antwoord. Wij zien de implementatie van een PIM systeem altijd als maatwerk: iedere bedrijf gebruikt namelijk andere softwarepakketten die aan het PIM systeem gekoppeld moet worden. Hoe bewerkelijk die implementatie is, hangt natuurlijk af van de specifieke wensen die je hebt voor deze koppeling, welke features je precies wilt en wat er al beschikbaar is. Wij hebben de ervaring dat het gemiddeld genomen enkele weken tot maanden programmeerwerk is, afhankelijk van de wensen natuurlijk.

Oh en vergeet ook niet de jaarlijkse kosten voor een licence fee, voor het gebruik van het systeem. Deze worden vaak over het hoofd gezien.

Wat kan We Provide voor je betekenen bij de PIM-integratie?

Bij We Provide zijn wij gecertificeerd specialist op het gebied van (Magento) webshops en bouwen wij regelmatig websites met de een PIM koppeling. Hierdoor kunnen wij je vanuit onze expertise ondersteunen bij het selecteren van een meest geschikte PIM systeem, dat het beste bij jouw onderneming, wensen en ambities past.

Vervolgens kunnen wij in veel gevallen de koppeling met je Magento (Enterprise) webshop bouwen. Naast de koppeling met je webshop, koppelen we ook vaak PIM systemen met een ERP systeem of WMS systeem voor bijvoorbeeld voorraad- en orderstatus mutaties. Kortom, een optimaal e-commerce proces, waarin alle systemen naadloos met elkaar samenwerken. Informeer naar de mogelijkheden en wij adviseren je graag.

Nieuwsgierig geworden? Bel ons gerust of neem contact op voor een afspraak!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA