Onze (positieve) ervaring met Magento 2

Geschreven door We Provide
blog

Een tijdje geleden werd de versie 2.0 van Magento gepresenteerd. De komst van dit vernieuwde e-commerce platform veranderde veel voor agencies en programmeurs, maar zeker ook voor webwinkeleigenaren. Gelukkig waren wij bij We Provide hier op tijd wat ervoor zorgt dat wij al ruim twee jaar Magento 2 webshops ontwikkelen en onderhouden. Tijd dus voor een evaluatie! Tijd om onze mening te vellen. Wat vinden we van werken in Magento 2? Wat zijn de beste veranderingen, de voordelen en wat is minder? We zetten ze onze ervaring met Magento 2 op een rijtje.

Opmerking: op het moment van schrijven is versie 2.1.5 (en 2.0.13) de laatst uitgebracht versie en hebben we in totaal vier Magento 2 projecten live staan (waaronder de website van Vogel’s; een Magento 2 Enterprise project). Daarnaast wordt er nog hard gewerkt aan zes andere Magento 2 projecten.

Magento en de community timmeren hard aan de weg

Bij vrijwel iedere productlancering is de eerste versie niet geheel vrij van bugs. Zo ook Magento 2. Magento 2 was zeker geen uitzondering. Wat overigens wel opvalt bij de release van Magento 2, is het tempo waarin de bekende bugs worden opgelost. In de laatste versie zijn al veel SUPEE-patches en security updates verwerkt. Dit geeft aan hoe hard gewerkt wordt om Magento beter en veiliger te maken. De tussenstand op GitHub staat in maart 2017 op een totaal van 98 geopende pull requests, 155 gemergede en 102 gesloten pull requests. Dit is meer dan ooit tevoren! Kortom, dit gaat de goede kant op. Ook initiatieven zoals de 5e Magento Pre-Imagine MageHackaton en het gezamenlijk bekijken en oplossen van issues tijdens een Meet Magento Hackaton werken hier natuurlijk aan bij.

Ervaring met Magento 2: Het gemak van updaten, upgraden en installeren

Na twee jaar ontwikkelen bij We Provide in Magento 2 kunnen we met overtuiging zeggen, dat we het meeste baat hebben bij de komst van Composer. Hierdoor is het updaten naar een nieuwere versie van Magento of het installeren / upgraden van een extensie, een fluitje van een cent geworden. Dit komt voornamelijk omdat we door Composer niet meer alle losse extensies hoeven te controleren op nieuwere versies. Met één druk op de knop kun je gemakkelijk alles updaten. Erg fijn! Dit scheelt veel tijd en energie.

Gemak in het leven van de programmeur

Daarnaast heeft Magento 2 ten opzicht van Magento 1, nog een andere functionaliteit die het leven van een programmeur een stuk fijner maakt. Namelijk: we kunnen op een goede manier bestaande Magento functionaliteiten overnemen en aanpassen. Door gebruik te maken van plugin interceptors kunnen we op een hele goede en gerichte manier code aanpassen en gebruiken.

Fijner werken in front-end

Onze front-end ontwikkelaars zijn inmiddels ook volledig gewend aan de grote veranderingen die Magento 2 met zich meebracht op front-end gebied. Vooral wanneer de switch weer gemaakt moet worden naar een ander Magento 1 project wordt het duidelijk hoe fijn hoe de mappenstructuur in Magento 2 is. Hierin wordt namelijk alles van bepaalde webshopgedeeltes in dezelfde directory geplaatst, en werk je met losse XML-bestanden in plaats van één groot onoverzichtelijk bestand.

De klant in CMS-controle

Een van de andere ervaringen die wij met name vanuit klanten horen is dat de aanwezigheid van de BlueFoot CMS & Page Builder een hele grote verbetering is. Iedere webshop heeft een groot aantal CMS pagina’s met tekst, afbeeldingen en zelfs video’s. Met de komst van BlueFoot kunnen deze pagina’s eenvoudig zelf door een klant zelf worden ingericht. Dit zorgt ervoor dat je optimaal kunt focussen op het verbeteren van de ervaring van de bezoeker op de webshop. Voorheen was BlueFoot nog een extensie. Uit het feit dat Magento deze techniek heeft gekocht, blijkt dat ze het hier zelf ook volledig mee eens zijn.

Nieuwe interface

Ondanks dat de veranderingen in de admin ervoor zorgden dat er flink gezocht moest worden naar de juiste onderdelen. Voor zowel ons programmeurs, als voor onze klanten, zijn we ook hier erg tevreden over. Na een kleine periode van gewenning en we er een tijd mee werken, merken we dat alles beter gegroepeerd staat en dat je eenvoudiger je weg vindt naar de juiste gegevens.

Het eindoordeel over Magento 2

Al deze punten zorgen ervoor dat wij als We Provide erg blij zijn met de komst van Magento 2. We werken met plezier aan onze Magento 2 projecten en we zullen met veel plezier nog veel meer Magento 2 shops maken. Hou komend jaar ons portfolio goed in de gaten voor de komende gave projecten die we in petto hebben.

Magento 2 bij We Provide

Benieuwd naar de mogelijkheden van Magento 2 bij We Provide? Bekijk dan de informatiepagina over Magento 2 en laat je volledig informeren. Ook zie je hier de API koppelingen die wij mogelijk maken. Neem contact op voor jouw specifieke vraagstuk. Wij kijken graag met je mee.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA