Foutmelding voor geblokkeerde websites: 451-error

Geschreven door We Provide
blog

Wie een website wil bezoeken die geblokkeerd of gecensureerd is, krijgt weleens een nieuwe foutmelding te zien op het scherm, namelijk de 451-error. Maar wat is dit voor een error? En waarom krijg je deze error te zien? Deze error-melding zou er voor moeten zorgen dat het web transparanter wordt.

Foutmeldingen

Wanneer je een website probeert te bezoeken die geblokkeerd is, bestaan er verschillende soorten foutmeldingen die je te zien krijgt. De meest voorkomende zijn de 500-error, die je ziet bij een serverproblemen, maar ook de 404-error die je ziet wanneer een pagina niet (meer) bestaat of verplaatst is.

Nieuwe 451-error melding

De overheid kan vanwege censuur redenen ook een pagina blokkeren. Hiervoor bestond tot voor kort alleen de 403-error. Deze error geeft aan dat je probeert een ‘verboden’ pagina te bezoeken. Oorzaken hiervan worden vervolgens niet genoemd. De 451-foutmelding brengt hier verandering in. Deze pagina krijg je te zien als je een website probeert te bezoeken die door een rechter verboden is of die door de overheid gecensureerd is.

Maar waarom dan het nummer 451?

Het nummer van de foutmelding, 451, komt uit het sciencefiction-boek Fahrenheit 451. Dit boek gaat over een wereld waarin boeken en kritische gedachten verboden zijn. Boekpapier zou verbranden bij ongeveer 451 graden Fahrenheit, vandaar de titel.

En nu?

De 451-foutmelding is geaccepteerd door de instantie die de internetstandaarden beheert. Dat betekent overigens niet dat de pagina’s opeens overal zullen opduiken. Diegene die de pagina blokkeert, moet zelf actief voor de nieuwe foutmelding kiezen. In het geval van censuur zoals in China, Iran en Noord-Korea, lijkt het niet waarschijnlijk dat de landen zich hieraan zullen houden.

Andere blogartikelen lezen van We Provide?

Lees ook onze andere tech gerelateerde blogartikelen op onze blog overzichtspagina.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Zeg toekomstige collega, reageer eens gauw!

WORD ONZE COLLEGA