Migratie van Magento 1 naar Magento 2

Geschreven door We Provide
E-commerce
Magento

Overstappen van Magento 1 naar Magento 2. Een kwestie die voor veel webshopeigenaren relevant is en nogal wat hoofdpijn veroorzaakt. Wat komt er allemaal kijken bij een migratie van Magento 1 naar Magento 2? Is dit beter voor mijn shop? Waar moet ik beginnen? Allemaal vragen die komen kijken bij deze overstap.

Migratie van Magento 1 naar Magento 2: waar begin ik?

Het antwoord lijkt simpel: bij het begin.Veel webshopeigenaren hebben de neiging om juist bij het einde te beginnen: omdat we overstappen, gebruiken we deze mogelijkheid om meteen een nieuwe webshop te maken. Een gloednieuwe shop, met Ć”lles erin dat de afgelopen jaren ontwikkeld is. En daarbovenop nog een volledige waslijst aan nieuwe, uiteraard maatwerk, features. Natuurlijk is dit een mooie kans om uit te breiden en te investeren in nieuwe mogelijkheden voor je webshop. Ons advies om chaos, extreme vertragingen, overspannen Developer-teams, misschien zelfs huilen, schreeuwen šŸ˜‰ en volledig uit de hand gelopen budgetten te voorkomen: maak een plan!

Let op: Magento 2 is zeker niet Magento 1

Een update naar Magento 2 betekent op back-end development vlak zeker niet een update van je Magento 1 e-commerce omgeving. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk klakkeloos jouw (maatwerk) integraties, koppelingen en andere Magento extensies mee te nemen in je nieuwe Magento 2 omgeving. Het is niet altijd per se nodig opnieuw te beginnen. Vaak kun je de logische onderdelen overnemen en met de ondersteuning vanuit de Magento Community kom je een heel eind. Maar belangrijk om te weten is dus dat Magento 2 geen update is van Magento 1, eigenlijk moet je het als een compleet nieuw product beschouwen. Het is een nieuw platform voor jouw webshop.

Waar het gaat om front-end development van je Magento webshop is de migratie van Magento 1 naar Magento 2 minder grondig. Op front-end gebied is het concept van je webshop vaak nog hetzelfde. Enige verschil is dat de structuur van je code en ook de organisatie van je code net wat anders ingestoken is. Denk aan de toevoeging van nieuwe layers met JavaScript-componenten en ook de infrastructuur van je webshop is aangepast.

Het operationele plan voor je migratie van Magento 1 naar Magento 2

Omdat het om een nieuwe product gaat (en geen update dus) start je met het analyseren van de scope van je project. Is alles dat is gebouwd in je Magento 1 e-commerce platform ook daadwerkelijk nodig in je nieuwe Magento 2 platform? Wil je alle modules overnemen of kun je ook samenvoegen? En maak schoon schip! Ruim ongebruikte extensies en stukjes code die niet gebruikt worden op. Dat maak het bepalen van je workload een stuk eenvoudiger,

Schoon schip en dan…

Breng in kaart wat je allemaal wilt integreren op je nieuwe e-commerce platform. Schrijf al je features, al je wensen en je ideeƫn op en geef hierin prioriteit aan. Een methode dat wij vaak gebruiken is een versimpelde variant van de MoSCoW-methode, met daarin de drie prioriteitsgroepen: musthaves, need-to-haves en nice-to-haves.

Denk bij musthaves (prioriteiten) aan zaken die de migratie mogelijk maken. Zonder deze zaken kan de migratie Ć¼berhaupt niet doorgaan. De zaken die rondom je Customer Journey liggen als, is het mogelijk een order te plaatsen? Of de koppeling met jouw voorraadsysteem, betaalsysteem en logistiek systeem. Denk aan een Magento SAP-koppeling.

Need-to-haves zijn zaken die je webshop onderscheidend maken. Hierdoor is het ‘jouw’ webshop. Het thema dat je voor jouw webshop gebruikt heeft vaak een need-to-have prioriteit. Nice-to-have zaken die niet per se geĆÆntegreerd moeten worden om jouw webshop te migreren van Magento 1 naar Magento 2. Denk aan zaken zoals: geautomatiseerde rule-based productrelatietools, of exit-intenttechnologie of een calculatortool.

Voordeel van je migratie van Magento 1 naar Magento 2 is dat deze nieuwe omgeving veel meer mogelijkheden heeft. Vele features die wel mogelijk zijn in Magento 2 zijn niet ontwikkeld voor Magento 1. Neem deze opties ook mee in je plan en geeft ook deze opties een prioriteit. Dit kan veel tijd en energie schelen.

Het development plan van je migratie van Magento 1 naar Magento 2

Het ontwikkelen van je Magento 2 webshop kan in 3 development fases die vaak gebruikt worden. Dit zijn: Proof of Contect, Minimal Viable Product (MVP) en de verbeterfase.

Fase 1: Proof of Concept

Deze fase bestaat voornamelijk uit het bouwen van de eerste versie van je nieuwe Magento 2 e-commerce platform. Alle zaken die je in de eerste categorie van de prioriteitsgroepen hebt aangegeven, alle musthaves, implementeer je in deze fase van de ontwikkeling van je nieuwe Magento 2 webshop. Vanuit een technisch oogpunt is het mogelijk om een volledige order te plaatsen en deze af te ronden.

Alleen wanneer alle testen succesvol doorlopen zijn, is deze afgerond. We raden je dan ook niet aan om zonder succesvolle test door te gaan naar de volgende fase en andere features toe te voegen.

Fase 2: Minimal Viable Product (MVP)

In deze fase ga je live met je nieuwe Magento 2 webshop. Alle Need-to-haves prioriteiten worden in deze fase geĆÆntegreerd in je webshop, waardoor deze weer een beetje op je oude webshop gaat lijken. Wat wij overigens vaak merken, is dat deze twee fases overlap hebben. Features worden verschoven van de eerste naar de tweede fase of andersom. Geen probleem natuurlijk, maar zorg dat de vaart in je project blijft en kies voor een projectmatige aanpak waarbij je overzicht over je project blijft houden. Eindresultaat van deze fase is natuurlijk je Magento 2 webshop die live gaat!

Fase 3: Verbeterfase

Nu is je migratie van Magento 1 naar Magento 2 zijn eerste fases door. Het is tijd om alle bugs en features die nice-to-have zijn en, andere nieuwe features die inmiddels aan de lijst zijn toegevoegd, op te pakken. Ook hierin ga je weer een prioriteit aangeven. Wat komt eerst en wat kan eventueel nog even wachten? Kortom, je migratie zit erop. Nu ga je weer je ‘gewone development activiteiten’ oppakken.

Nieuwe Magento extensie: BlueFoot CMS & Page Builder

Een tip die wij graag meegeven voor je nieuwe Magento 2 webshop is contentbeheer met behulp van BlueFoot. Met de overname van BlueFoot maakt Magento het je makkelijk om content te beheren. Met behulp van een drag en drop systeem kun je gemakkelijk een contentpagina maken die geheel naar jouw wensen is aangepast. Marketeer hebben hierdoor niet meer per se een developer nodig om een nieuwe pagina aan te maken.

Hulp bij jouw migratie van Magento 1 naar Magento 2

Als Magento specialist hebben wij al meerdere klanten geholpen bij hun migratie van Magento 1 naar Magento 2 en vanuit die expertise kunnen wij je natuurlijk adviseren bij jouw migratie. Wat er allemaal bij komt kijken en waar anderen tegenaan gelopen zijn, kan ook jou helpen met jouw migratie. Laat je uitgebreid adviseren en neem contact met ons op via: 088 – 6000 700.

Bekijk ook eens onze Magento 2 pagina en lees zelf wat er mogelijk is op het gebied van Magento 2 koppelingen, extensies en uitbreidingen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops ĆØn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA