5 Webshop Marketing tips om door te groeien met je webshop

Geschreven door We Provide
blog

Je hebt een prachtige (Magento) webshop of website laten ontwikkelen en je krijgt regelmatig bestellingen binnen, hartstikke mooi! Of je nu snel ingespeeld hebt op kansen die zich voor deden of een webshop opgebouwd hebt op basis van een uitgebreid business plan: nu is het tijd om te groeien! In het ‘oerwoud’ aan mogelijkheden om je naamsbekendheid en vindbaarheid te vergroten, kampen veel ondernemers met de vraag: waar begin ik?! Door slimme keuzes te maken in je online marketing investeringen, kun je zowel op de korte als de lange termijn betere prestaties realiseren. Om jou als webshopondernemer op weg te helpen richting het bereiken van jouw ambities, zetten we 5 webshop marketing tips op een rij.

Webshop marketing tip 1: Richt je basis voor zoekmachine optimalisatie (SEO) goed in

Niet-betaalde zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO, is een verzamelnaam voor de activiteiten die je uitvoert om jouw webshop beter te laten presteren in de zoekmachine resultaten zonder dat je daar direct voor betaald. Dus zonder daar direct een advertentie voor in te zetten. Het realiseren van betere posities in de Google zoekmachine resultaten, zorgt vaak voor een toenemend aantal potentiële klanten die jouw webshop weten te vinden op bepaalde zoekwoorden.

Webshop marketing essentials op SEO gebied

Iedere concurrent heeft zichzelf eveneens ten doel gesteld hogere posities in de zoekmachines te bereiken. Het is dus belangrijk een aantal webshop marketing essentials op orde te hebben:

 1. Relevantie: baseer je content op hetgeen dat zowel relevant is voor jouw onderneming, als voor hetgeen waar jouw doelgroepen naar op zoek zijn. Hierdoor sluit het de content op je pagina aan bij de vraag van je bezoekers en blijft je bouncepercentage op voor deze pagina laag. Het is dan ook cruciaal dat je niet copy/paste werk van leveranciers en/of concurrenten.
 2. Navigatiestructuur: zorg ervoor dat bezoekers snel en gemakkelijk door je website heen navigeren. Zodat zij eenvoudig vinden wat ze zoeken en niet ellenlange teksten door moeten spitten of op meerdere elementen moeten klikken voordat zij vinden wat zij zoeken. Verstop je (soft) conversiepunt niet.
 3. Snelheid: een trage website zorgt voor afhakende bezoekers. Bovendien is het schadelijk voor je score in de zoekresultaten. Je website moet zich binnen 3 seconden laden en beschikbaar zijn voor je klant. Is deze laadtijd sneller? Dan wordt je daarvoor bestraft. De laadtijd van je website kun je meten met een Google Tool genaamd: PageSpeed Insights. Voer hier jouw website URL in en bekijk hoe snel jouw website is.
 4. Interne linkstructuur: naast navigatieelementen zijn er ook andere linkjes te onderscheiden op je website. In een tekst of onder een knop zit vaak ook een link naar een andere pagina (binnen of buiten jouw eigen domein). Hoe je dit linkt en waar je vooral naar linkt, is erg relevant en kan de score voor een pagina behoorlijk verhogen.
 5. Autoriteit: Een belangrijke voorwaarde voor de prestaties van jouw webshop is een goede Autoriteit. Denk hierbij aan het tonen van reviews en onderhouden van jouw sociale kanalen. Ook andere externe linkjes dragen hieraan bij. Let wel: ga voor kwaliteit, niet voor kwaniteit!

Webshop marketing tip 2: Online adverteren (SEA) in Google

Online adverteren (SEA) in Google of op andere websites zijn enkele van de meest ingezette kanalen voor webwinkels. De wijzigingen die Google regelmatig doorvoert binnen de zoekresultaten pagina wijzen meer en meer op een versterking van dit online marketing middel. Alleen online adverteren is nog steeds erg breed! Zo heb je verschillende vormen van advertenties die je kunt inzetten, denk aan: zoekwoord advertenties, Google Shopping, remarketing, display advertenties, video banners, lightboxen, en zo nog veel meer.

Bepaal je doelen, stel KPI’s op

Voordat je bepaalt welke online marketing middelen je gaat inzetten, bepaal je eerst wie je doelgroep is. Of op welke doelgroep jij je wilt gaan richten met je advertenties. Ook kijk je naar de product(groep)en die je kunt onderscheiden in je assortiment. Welke groepen zijn de moeite waard om op te adverteren en welke groepen zijn dat zeker niet? Naast adverteren op specifieke zoektermen die productgerelateerd zijn, is het met ook mogelijk om zeer specifiek te adverteren op basis van demografische kenmerken en interesses van je doelgroep. Maak hier dan ook gebruik van door je doelgroep in kaart te brengen en te testen met verschillende soorten advertenties.

Een echt advies?

Het is helaas niet mogelijk om een advies te geven over de beste advertentievorm voor een webshop die niet komt kijken. Dit is erg afhankelijk van je markt, je doelgroep en het budget dat beschikbaar is. Laat je hier dan ook uitgebreid over informeren! Online adverteren is een breed vakgebied dat erg specialistisch is. Het is geen schande dat je niet precies weet waar je moet beginnen. Dit is echt een vak op zichzelf. Neem contact op via: 088 – 6000 700 of bekijk de mogelijkheden op onze informatiepagina over met alle online marketing mogelijkheden voor meer informatie.

De voordelen van online adverteren

Ten opzichte van niet-betaalde zoekmachine optimalisatie (SEO) heeft het online adverteren als webshop marketing middel in Google enkele specifieke voordelen. We hebben ze in het kort voor je op een rijtje gezet:

 • Zeer gericht je doelgroepen benaderen.
 • Direct zichtbaar en direct resultaat.
 • De campagnes (inclusief budgetten) direct op ieder moment aan te passen en bij te sturen.
 • Pas betalen op het moment van klikken of bij een x aantal views.

Webshop marketing tip 3: Social Media advertenties

Naast online adverteren in Google of op andere websites, is het natuurlijk ook mogelijk te adverteren op Social Media kanalen waaronder Facebook. Voor een volledige online zichtbaarheid is het aan te raden een apart budget beschikbaar te stellen voor het adverteren op Facebook. Voordeel van dit medium is dat je erg specifiek kunt adverteren op interesses en demografische gegevens van je doelgroep.

Welk Social media kanaal moet je kiezen?

Facebook, Instagram, Pinterest. Twitter en LinkedIn zijn allen zeer geschikte social media kanalen voor online adverteren. De keuze voor een platform is afhankelijk van jouw primaire doelstellingen en doelgroepen. Maak hierbij een verstandige keuze. Soms is het goed te testen met en uiteindelijk te stoppen met 1 medium om het budget op een ander medium te kunnen verhogen.

Eigen community

Naast het bereiken van jouw doelgroepen middels advertenties op Social Media, is het aan te raden ook op je organische pagina’s actief te zijn een online community op te bouwen die betrokken is bij jouw bedrijf en je product of dienst. Deze interactie met je klanten zorgt dat je het vertrouwen in jouw merk verhoogt voor orienterende bezoekers en kan bijdragen aan terugkerende bezoekers met een herhalingsaankoop. Social Media is overigens niet alleen zenden. Reageer op reacties van je klanten en ga de dialoog niet uit de weg. Ook niet als deze negatief is over jouw bedrijf of merk. Tip hierbij is de dialoog offline of per telefoon aan te gaan. Op deze manier kun je een klant persoonlijk helpen en hebben zij vaak ook een beter beeld bij jouw als bedrijf/merk of product.

SSL beveiliging

Webshop marketing extraatje: SSL beveiliging

Eén van de basis voorwaarde voor een goede ranking van je website over al je kanalen heen is een SSL beveiliging. Helaas zien wij toch vaak dat deze beveiligde verbinding (nog) niet geregeld is. Een SSL beveiliging zorgt ervoor dat alles wat zich afspeelt binnen je webwinkel op een veilige, afgeschermde omgeving plaatsvindt. Zo verloopt alles via een beveiligde verbinding, waardoor de online interacties op de webshop niet zichtbaar kunnen zijn voor derden (dus ook niet je betaalgegevens van je klant of bezoekers!).

Meer informatie? Of hulp bij je webshop marketing strategie?

Heb jij al een SSL beveiligde webshop? Of wil je hulp bij de keuze voor de juiste online marketing kanalen die jouw webshop naar een hoger plan tillen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag aan een SSL certificaat en we helpen je graag bij je online marketing mix. Je kunt persoonlijk met ons spreken via: 088 – 6000 700 of contact met ons opnemen via de contactpagina.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

 • Supersterk in websites, webshops èn apps
 • Ruim 10 jaar online ervaring
 • In-house development, design & marketing
 • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Zeg toekomstige collega, reageer eens gauw!

WORD ONZE COLLEGA