Voorkom dat je mailing door een spamfilter wordt geblokt

Geschreven door We Provide
Hosting
spam

E-mail en een spamfilter zijn inmiddels (helaas) onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer en meer horen wij een mooie mailing met een hoge spamscore. Zonde natuurlijk! Met een paar kleine trucs en tricks kun je jouw mailing optimaliseren en wordt deze misschien niet meer gezien als een spam-mailing.

Wat is spam (definitie)?

Spam. Een Engels woord. Maar wat betekent het eigenlijk? Spam of spammen is het versturen van een ongevraagde mailing aan een aantal e-mailadressen. Je stuurt deze e-mailadressen ongevraagd/ongewenst een mailing die niet aansluit bij de wensen en behoefte van deze persoon. De content van je mailing is niet uniek en ook niet afgestemd op de ontvanger.

Een voorbeeld: bij een bedrijf koop je een lange lijst met e-mailadressen en vervolgens ga je deze lijst importeren in het mailprogramma dat jij gebruikt. Daar maak je een mailing met random content op en verstuur je deze naar de mensen die op je lijst staan.

Het is dus niet zo dat de ontvangers zelf toestemming hebben gegeven voor het ontvangen van mailtjes en ook de inhoud van je mailing is niet afgestemd op de wensen en behoeften van deze ontvangers. Om deze redenen noemen we dit ‘spammen’.

Wanneer de mensen die op je lijst staan weldegelijk toestemming hebben gegeven (een opt-in hebben afgegeven) en de content, uniek of afgestemd is, noemen we dit geen spam meer.

Een spamfilter, waar let die op?

Spamfilters zijn een beetje zoals de Google zoekmachine en bijvoorbeeld de Facebook tijdslijn. Op basis van bepaalde criteria wordt bepaald wat ‘goede’ en ‘slechte’ mailingen of mailservers zijn. Waarbij een ‘slechte’ mailing als spam wordt aangeduid. Veel van deze spamfilters hebben hun eigen lijst met criteria. Het verschil per spamfilter of een mail wordt geblokt. Hierdoor kan een mailing dus bij het ene e-mailadres wel toegestaan worden en bij het andere e-mailadres geblokt worden.

In die lange lijst met criteria die veel van de huidige spamfilters gebruiken, kun je in de basis twee oorzaken categoriseren namelijk: server blacklists en de content van de mailing zelf die niet goed aansluit bij de voorkeuren van de ontvanger.

Spamfilter oorzaak 1: Server blacklists

Op technisch niveau wordt je mailing verstuurd vanuit een mailprogramma. Dit programma maakt voor de versturing van je mailing gebruik van zogenaamde servers. Op een server staat dan bijvoorbeeld de content van je mailing. Meestal maak je met meerdere partijen samen gebruik van dezelfde server. Ook wordt vaak voor de versturing van een mailing gebruik gemaakt van meerdere servers voor eenzelfde mailing (om zo je kansen zoveel mogelijk te spreiden).

Wanneer spamfilters een server spotten waarvan ‘verkeerde of slechte’ mailing worden verstuurd, wordt deze server vaak geblokt. Dit noem je ook wel geblacklist. Als je voor jouw mailing gebruik maakt van een server die geblacklist is, heb je daar (helaas) geen invloed op omdat het mailprogramma de selectie uit deze servers maakt.

In een enkel geval kun je bij een spamfilter een verzoek indienen om van de zwarte lijst af gehaald te worden. Al blijf je jouw mailingen versturen vanaf een servers waar ook andere partijen gebruik van maken. Je hebt dus geen invloed op wat en naar wie zij hun mailingen versturen (ergo: zij kunnen blijven spammen waardoor je weer opnieuw op een blacklist terecht komt). Een andere optie is een overstap te maken naar een ander mailingprogramma. Al ook daar kun je op den duur tegen hetzelfde probleem aanlopen. Ook zij kunnen niet garanderen dat er geen ‘verkeerde’ mailingen verstuurd worden vanuit hun servers.

Spamfilter oorzaak 2: Een goede mail. Waar moet ik op letten?

Naast technische mailing instellingen, kan ook de content van je mail een oorzaak zijn voor het blokken van je mailing door een spamfilter. Voorbeelden van content die vaak als spam aangeduid wordt zijn teksten waarbij gebruik gemaakt wordt van een commerciële inslag. Denk aan: “Gratis!”, “Koop nu!” of “Klik hier!”. Dit soort teksten worden vaak niet gewaardeerd door spamfilters.

Naast commerciële zijn er tal van andere factoren waar spamfilters naar kijken. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • Een juiste balans. Zorg voor een goede balans tussen afbeeldingen en tekst.
  • URL-vermelding. Schrijf webadressen in hyperlinks niet voluit
  • Grootte van je afbeeldingen. Denk om de bestandsgrootte van e-mails, zorg ervoor dat deze niet te groot zijn.
  • Leestekens. Gebruik leestekens logisch en niet te veel, bijvoorbeeld uitroeptekens ‘!!!!!’. Deze worden vaak door spampartijen gebruikt.
  • Hoofdletters. Vermijd overmatig GEBRUIK VAN HOOFDLETTERS. Ook dit zie je vaak terug in spammailingen.

Overall is het advies om een zo natuurlijk mogelijke mailing op te stellen, waarbij je op een ‘normale’ manier gebruik maakt van tekst en beeld.

Ook de onderwerpsregel van je mailing is overigens een puntje voor de spamscore van je mailing. Schrijf deze regel op een zo natuurlijk mogelijke manier en benoem het onderwerp van je mailing. Zodat ontvangers van je mailing weten waar deze over gaat en een eerlijke verwachting hebben van de content van je mailing.

En nu zelf aan de slag!

Ongeveer 10 tot 20% van alle mailingen komt niet altijd aan bij de ontvangers vanwege overijverige spamfilters. Dan kun je nog zo je best doen op een mooie/juiste mailing, soms kun je niet voorkomen dat je mailing geblokt wordt omdat een spamfilters toch denkt dat jouw mailing spam is. Weet daarom dat het een fabeltje is dat je alle spamfilters tevreden kunt houden.

Wil je graag dat wij een keer meekijken bij jouw mailingen? Of het je snel even een vraag over jouw mailing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag bij het optimaliseren van jouw mailingen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Mee bouwen aan een supergaaf project?

WORD ONZE COLLEGA