Hotjar: Conversie optimalisatie in 9 slimme stappen!

Geschreven door We Provide
blog

Waarom ondernemen de bezoekers niet de acties die jij in gedachten had bij het ontwikkelen van de website? Om hier antwoord op te kunnen geven en met conversie optimalisatie aan de slag te kunnen, heb je inzichten nodig die niet uit Google Analytics te halen zijn. Aanvullend op de inzichten die je uit Google Analytics kunt halen, kan Hotjar je helpen de conversievragen over je website bezoekers te kunnen beantwoorden. Daarom hebben wij het 9-staps conversie optimalisatie plan van Hotjar toegelicht. Dit helpt je het resultaat uit je webshop direct te verbeteren.

Hotjar stap 1: Stel heatmaps in op pagina’s met veel bezoekersverkeer of een hoog bouncepercentage

Met behulp van heatmaps krijg je inzicht in het bezoekersgedrag op de betreffende pagina’s met bijvoorbeeld veel verkeer of een hoog bouncepercentage. Met inzicht in eventuele pijnpunten en optimalisatiekansen, weet jij exact met welke aanpassingen jij het rendement uit je bezoekers kunt verbeteren.

Start met heatmaps op de pagina’s die het grootste aandeel in het bezoekersverkeer hebben, zodat verbeteringen onderaan de streep ook het grootste effect hebben. Daarnaast wil iedere ondernemer dat de bezoekers langer op de website blijven, zodat zij meer informatie opnemen en vaker tot actie aangespoord worden. In dat kader is veel winst te behalen op pagina’s met een hoog bouncepercentage.

Hotjar stap 2: Maak gebruik van Feedback Polls voor inzicht in je doelgroepen

Met behulp van Feedback Polls is het mogelijk inzicht te krijgen in de beweegredenen van je doelgroepen. Wanneer je gebruik wilt maken van deze optie, is het belangrijk in te zoomen op de vraag waarom bezoekers jouw webshop bezoeken en hoe zij het bezoek op de webshop ervaren. Deze inzichten komen goed van pas om je design en je content relevanter en aantrekkelijker te maken voor deze doelgroepen.

Je kunt van zowel meerkeuze vragen als open vragen gebruik maken. Wanneer je kiest voor meerkeuzevragen, is het mogelijk een ‘Drivers Word Cloud’ te genereren met de antwoorden op de Poll. Een dergelijke cloud van Hotjar zie je hier. Deze cloud is gegenereerd op basis van de vraag: ‘How will Hotjar make your life easier or better?’ en geeft inzicht in de meest voorkomende woorden (deze woorden het grootst weergegeven). Deze cloud is een goede en aantrekkelijke manier om te visualiseren wat de drijfveren van je bezoekers zijn.

Hotjar stap 3: Benader je klantenbestand met een e-mailenquête via Hotjar

Naast on-site mogelijkheden is het met Hotjar ook mogelijk om gebruik te maken van mailingsintegraties. In veel gevallen is het benaderen van je bestaande klanten de snelste manier om inzicht te krijgen in de drijfveren, de struikelblokken en conversiemakers die relevant zijn voor de prestaties van jouw online kanalen.

Maak in je enquête gebruik van open vragen, zodat je kwalitatieve inzichten ontvangt direct vanuit jouw doelgroepen. Zorg ervoor dat je een enquête samenstelt met maximaal 7 á 8 vragen, onderzoek wijst uit dat enquêtes met een groter aantal eerder geneigd zijn om de ontvanger af te schrikken.

Enkele voorbeelden van slimme open vragen:

  • Wat is de reden dat je op zoek bent naar dit product/deze dienst?
  • Op welke manier verwacht je dat dit product/deze dienst een (positieve) bijdrage gaat leveren?
  • Wat heeft je aangespoord om een aankoop te doen/in te schrijven voor onze nieuwsbrief?
  • Wat zouden we kunnen doen om je nóg beter van dienst te kunnen zijn?
  • Hoe zou je jezelf omschrijven (bijvoorbeeld: ik ben een man van 36 jaar, ik werk als accountant en houd van auto’s en van voetbal)?
  • Hoe zou je ons omschrijven aan een bekende?

Hotjar stap 4: Richt een Conversie Funnel in voor de grootste stuikelblokken in het conversieproces

Conversie Funnels helpen je een visueel overzicht op te bouwen in welke stappen de meeste bezoekers afvallen tijdens de navigatie richting de uiteindelijke conversie. Deze inzichten helpen je prioriteiten te stellen in de pagina’s die geoptimaliseerd moeten worden om het resultaat van je webshop te verbeteren.

Een tip van ons: bouw je funnel van achter naar voren op. Begin met het inventariseren van de belangrijkste doelen op je webshop: een aankoop, een offerte aanvraag, inschrijven voor de nieuwsbrief of het invullen van een contactformulier. Voor ieder doel op de webshop, richt je een eigen funnel in die start op de belangrijkste landingspagina voor dit doel. Zijn er meerdere instappunten die belangrijk zijn in de navigatie naar dit doel, richt dan een eigen funnel in voor ieder relevant instappunt.

Een voorbeeld van een eenvoudige voor de hand liggende Conversie Funnel op een webshop kan zijn: Homepagina > Categoriepagina > Productpagina > Winkelwagen pagina’s > Bedanktpagina.

Hotjar stap 5: Richt Feedback Polls in op de pagina’s met grote struikelblokken

Nu je dankzij de Conversie Funnels inzicht hebt gekregen in de grootste struikelblokken in je conversiepad, is het belangrijk een zo duidelijk mogelijk inzicht te krijgen in de redenen waarom deze bezoekers afvallen in het conversiepad. Door Feedback Polls in te richten op de pagina’s die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste struikelblokken, kan op laagdrempelige wijze feedback gevraagd worden aan de bezoekers op deze pagina.

De Feedback Poll kan ingericht worden met verschillende triggers. Voorbeelden van triggers zijn: wanneer de klant de pagina af wil sluiten, of wanneer een klant slechts tot de helft van de pagina’s in je conversiepad navigeert. Ofwel op basis van een vooraf gedefinieerde timer (bijvoorbeeld na 10 of 15 seconden). De Feedback Poll stelt de bezoeker altijd slechts 1 vraag, waardoor het invullen ervan laagdrempelig blijft voor de bezoeker en de kans dat je geen feedback verzameld gering blijft. Er kan overigens gekozen worden verschillende vragen te rouleren, zodat meerdere inzichten verworven kunnen worden.

Hotjar stap 6: Configureer heatmaps op de pagina’s die het voornaamste struikelblok vormen in het conversieproces

Naast Feedback Polls kun je ook door het instellen van heatmaps op deze pagina’s, waardevolle inzichten krijgen in het gedrag van bezoekers. Vaak geven deze meer inzicht in het onbewuste gedrag van bezoekers. Dit kun je helaas niet bevragen in een enquete.

Het klikgedrag, het beweeggedrag met de muis- en het scrollgedrag helpen je te ontdekken wat bezoekers daadwerkelijk zien en welke elementen blijkbaar over het hoofd gezien worden of waar men moeite mee heeft. Deze inzichten staan vaak garant voor directe conversie optimalisatiekansen (omdat het in het conversiepad is) die bijvoorbeeld door middel van A/B-testing op de webshop doorgevoerd kunnen worden. Doordat deze kansen direct in het conversiepad liggen, zijn de effecten van een verbetering in dit proces vaak direct merkbaar.

Hotjar stap 7: Gebruik Recordings om sessies terug te kijken en zie waar bezoekers hun bezoek beëindigen

De Sessie Recordings stellen je in staat gebruikerssessies te bekijken vanuit het perspectief van de bezoeker. Door de sessies te bekijken en te letten op waar bezoekers de pagina verlaten, krijg je inzicht. Deze inzichten kun je krijgen door de Feedback Polls en Heatmaps uitvoerig te analyseren. De opgenomen sessies kunnen binnen Hotjar eenvoudig gefilterd worden, zodat je snel een mooie verzameling van relevante webshop sessies kunt samenstellen.

Sessie Recordings zijn erg waardevol om je bezoekers beter te leren kennen. Lopen ze stuk op bepaalde elementen, is de navigatie niet duidelijk genoeg? Of spreken de call-to-actions niet voldoende aan? Dit zij allemaal vragen die beantwoord kunnen worden door het bekijken en analyseren van de webshop sessies van je bezoekers.

Hotjar stap 8: Maak gebruik van User Testers om te monitoren

In het geval van User Testing kijk je met een bezoeker mee terwijl deze de webshop bezoekt en direct feedback geeft op de webshop ervaring. Naast het feit dat dit direct voor vele waardevolle inzichten zorgt in de gebruikerservaring op de webshop, geeft het je inzicht in de beweegredenen en gedachten van je bezoekers. Het is belangrijk ter voorbereiding op de test een lijst van stappen samen te stellen die de tester dient te verrichten op de webshop. Deze lijst stel je uiteraard samen op basis van de struikelblokken en eerder verworven conversie inzichten.

Het gebruik van User Testers heeft het meeste kans van slagen wanneer een inschrijfmogelijkheid geïntegreerd wordt op de pagina’s met relatief veel relevant webshopverkeer. Het helpt om bezoekers te belonen voor hun deelname aan een User Testing sessie, bijvoorbeeld door het bieden van een kortingscoupon ofwel gratis verzending bij een volgende bestelling. De bezoekers die zich aangemeld hebben als User Tester, kunnen vervolgens benaderd worden om een tijdstip te plannen waarop de User Test plaats gaat vinden. Met behulp van communicatietools, zoals Skype en GoToMeeting, kan het scherm van de tester gedeeld worden terwijl live meegeluisterd kan worden naar de ervaring die zij op de webshop hebben.

Hotjar stap 9: Krijg inzicht in je conversiemakers met een Feedback Poll op de bedankt-pagina

Om een hoger conversiepercentage te realiseren, is het inzicht krijgen in de struikelblokken natuurlijk niet het enige dat prioriteit dient te hebben. Door bezoekers op de bedankt-pagina te vragen wat hen heeft overtuigd de conversie te verrichten, krijg je inzichten in de conversiemakers op je webshop. Deze inzichten kunnen wellicht op meerdere vlakken binnen de webshop doorvertaald worden, zodat nóg beter ingespeeld wordt op de beslissingsfactoren die blijkbaar bepalend zijn voor de bezoekers.

Hulp bij je conversie optimalisatie vraagstuk?

Wil jij aan de slag met conversie optimalisatie met behulp van Hotjar? En vind je het prettig om gedachten te wisselen met onze conversie specialisten? Dat komt goed uit, want wij stellen onze expertise graag aan je beschikbaar. Bekijk op onze online marketing pagina wat de mogelijkheden zijn en hoe wij je graag helpen.

Nog niet uitlezen over conversie optimalisatie?

Lees dan ook onze andere posts over Hotjars tools die je helpen bij conversie optimalisatie en over conversie optimalisatie tips los van Hotjar. Deze tips gaan voorbij Hotjar en geven je een breder zicht op het online marketing vakgebied conversie optimalisatie.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA