Grid- of lijstweergave

Een layout kiezen voor een mobiel apparaat is een lastige en belangrijke taak. Een desktop en laptop geven je alle ruimte om in te werken. Op mobiel heb je echter gelimiteerde schermruimte. Gebruikers kunnen maar een klein beetje content tegelijk zien voordat ze verder moeten scrollen.

Hierbij komt de vraag kijken wat de meest efficiënte manier van weergeven van content is. Ga je gebruik maken van een grid of lijstweergave? Deze beslissing is belangrijk omdat het invloed heeft op hoe eenvoudig gebruikers hetgeen kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn.

De verschillen

In een lijstweergave wordt de content weergegeven in een enkele kolom. Er wordt veel tekst weergegeven en er zijn geen of zeer kleine afbeeldingen. Gebruikers gebruiken tekst om hun beslissing te maken.

In een gridweergave wordt content in 2 of meer kolommen met afbeeldingen weergegeven. De afbeeldingen gebruiken het grootste deel van de ruimte en er is beperkte ruimte voor het weergeven van tekst. Mensen gebruiken voornamelijk afbeeldingen om hun beslissing te maken.

Voordelen lijstweergave

Minder scrollen
De gridweergave is de meest voorkomende weergave omdat deze prettig is om naar te kijken. Het probleem van deze weergave is echter dat gebruikers meer moeten scrollen. Door de mooie afbeeldingen die worden gebruikt in de gridweergave wordt er per item meer ruimte in beslag genomen. Hierdoor wordt de pagina langer en moet de gebruiker meer scrollen. Dit werkt in sommige gevallen vermoeiend.

Door gebruik te maken van een lijstweergave maak je pagina’s korter doordat er meer items op het scherm passen. Gebruikers vinden waarnaar ze op zoek zijn door labels te scannen.

Bewuster keuzes maken
De gridweergave zorgt er niet alleen voor dat gebruikers meer moeten scrollen maar het zorgt er ook voor dat ze overhaaste beslissingen maken. Gebruikers worden gestimuleerd door afbeeldingen waardoor ze vaak op de eerste optie klikken die aanspreekt.

Dit kan ervoor zorgen dat ze uitkomen bij een sectie waar ze niet naar op zoek zijn. De gebruiker moet dan teruggaan om weer verder te scrollen. Met zoveel stimulerende afbeeldingen is het voor gebruikers gemakkelijk om afgeleid of misleid te worden.

De lijstweergave weerhoudt gebruikers ervan om overhaaste beslissingen te nemen. De tekst geeft informatie die ze helpt om een product te zoeken dat precies bij ze past.

Voordelen gridweergave

Beter producten analyseren
Buiten dat de gridweergave visueel aantrekkelijk is, helpt het de gebruiker om producten beter te analyseren. Bijvoorbeeld als een gebruiker op zoek is naar een nieuw paar sneakers dan heeft hij/zij vaak vooraf in gedachten hoe deze sneakers er ongeveer uit zouden moeten zien. Een gridweergave is vooral effectief wanneer de gebruiker zelf al filters heeft toegepast en gericht aan het zoeken is.

Een gridweergave van schoenen zorgt voor veel afleiding wanneer maar een paar van de weergegeven schoenen daadwerkelijk sneakers zijn. De gebruiker moet dan veel irrelevante afbeeldingen uitfilteren om dat paar mooie sneakers te vinden waarnaar hij op zoek is.

Maar wanneer een gebruiker in de categorie is van de sneakers die hij wil hebben dan zijn de afbeeldingen veel relevanter. De gebruiker kan dan in de gridweergave heel goed details van producten van elkaar onderscheiden om zo een goede keuze te kunnen maken.

Conclusie

De meeste gebruikers zijn onderweg wanneer ze op een mobiele telefoon kijken en hebben niet veel tijd. Ze willen dus snel vinden waar ze naar op zoek zijn. De layout die gekozen wordt is zeer belangrijk om hierin te voorzien.

Op desktops en laptops is het gemakkelijk om alle informatie in een keer aan de gebruiker te tonen, maar op mobiel zullen er keuzes gemaakt moeten worden vanwege de beperkte schermruimte. Grid of lijstweergave? De optie die ervoor zorgt dat de gebruiker zo snel en goed mogelijk kan vinden waarnaar hij op zoek is, is de winnaar.

Mocht je behoefte aan advies hebben welke mobiele weergave het meest geschikt is jouw specifieke situatie, We Provide helpt je graag vooruit!