Grid- of lijstweergave: effectief content weergeven op mobiel

Geschreven door We Provide
blog

In je webdesign is het kiezen van een layout voor een mobiel apparaat een lastige en belangrijke taak. Een grid- of lijstweergave? Een desktop- en laptopomgeving geven je alle ruimte om in te werken. Op mobiel heb je alleen gelimiteerde schermruimte. Gebruikers kunnen een klein beetje content tegelijk zien, voordat ze verder moeten scrollen.

De zoektocht naar de meest efficiënte manier om je content weer te geven is er dan ook eentje die meer en meer belangrijk wordt. Al snel komt je bij de vraag: ‘Ga je gebruik maken van een grid of lijstweergave?’ Wij hebben de verschillen op een rijtje gezet en helpen je graag bij deze keuze.

De verschillen tussen grid- en lijstweergave

In een lijstweergave wordt jouw content weergegeven in een enkele kolom, vaak met kleinere afbeeldingen. Er wordt veel tekst weergegeven en er zijn geen of zeer kleine afbeeldingen zichtbaar voor je bezoeker. Bezoekers gebruiken tekst als belangrijkste factor voor hun beslissing.

In een gridweergave wordt content in 2 of meer kolommen met afbeeldingen weergegeven. De afbeeldingen gebruiken het grootste deel van de ruimte en er is beperkte ruimte voor het weergeven van tekst. Mensen gebruiken voornamelijk afbeeldingen om hun beslissing te maken.

De voordelen lijstweergave tov gridweergave

Minder scrollen. De gridweergave is de meest voorkomende weergave omdat deze prettig is om naar te kijken. Ten opzicht van de lijstweergave is het grootste probleem dat gebruikers meer moeten scrollen. Door de ruimere afbeeldingen die worden gebruikt in de gridweergave neemt ieder item meer ruimte in beslag. Hierdoor wordt de pagina langer en moet de gebruiker meer scrollen. Dit werkt in sommige gevallen vermoeiend. Het gebruik van een lijstweergave maakt je pagina’s korter doordat er meer items op het scherm passen. Gebruikers vinden waarnaar ze op zoek zijn door labels te scannen.

Bewuster keuzes maken. De gridweergave zorgt er niet alleen voor dat gebruikers meer moeten scrollen maar het zorgt er ook voor dat ze sneller overhaaste beslissingen maken. Gebruikers worden visueel gestimuleerd waardoor ze vaak op de eerste optie klikken die aanspreekt. De impuls heeft hier meer invloed op het aankoopgedrag, dan de bewuste overweging. Dit kan ervoor zorgen dat men landt bij een sectie waar ze in eerste instantie niet naar op zoek waren. De gebruiker moet dan teruggaan om weer verder te scrollen. Met zoveel stimulerende afbeeldingen is het voor gebruikers gemakkelijk om afgeleid of misleid te worden.

Bij de lijstweergave worden gebruikers eerder weerhouden overhaaste beslissingen te nemen. De tekst geeft informatie die ze helpt een product te zoeken dat precies bij ze past.

Maar het voordeel gridweergave…

Beter producten analyseren. Buiten dat de gridweergave visueel aantrekkelijk is, helpt het de gebruiker producten beter te analyseren. Bijvoorbeeld als een gebruiker op zoek is naar een nieuw paar sneakers, dan heeft hij/zij vaak vooraf bepaald hoe deze sneakers er ongeveer uit zouden moeten zien.

Een gridweergave is vooral effectief wanneer de gebruiker zelf filters heeft toegepast en gericht aan het zoeken is. Wanneer een gebruiker in de categorie is van de sneakers die hij wil hebben dan zijn de afbeeldingen veel relevanter. De gebruiker kan dan in de gridweergave heel goed details van producten van elkaar onderscheiden om zo een goede keuze te kunnen maken.

Onze conclusie

De meeste gebruikers zijn onderweg wanneer ze op een mobiele telefoon kijken en hebben niet veel tijd. Ze willen dus snel vinden waar ze naar op zoek zijn. De lay-out die gekozen wordt, is zeer belangrijk om hierin te voorzien. Op desktops en laptops is het gemakkelijk om alle informatie in een keer aan de gebruiker te tonen, maar op mobiel moet je keuzes maken vanwege de beperkte schermruimte. Grid of lijstweergave? De optie die ervoor zorgt dat de gebruiker zo snel en goed mogelijk kan vinden waarnaar hij op zoek is, is de winnaar.

Webdesign bij We Provide

Mocht je behoefte aan advies hebben voor de keuze van jouw mobiele weergave? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: 088 – 6000 700. Wij helpen je graag. Op onze webdesign webpagina geven we je bovendien een kijkje in wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebeid van webdesign.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA