Fronteersconf2017 – Een terugblik op 2 dagen front-end talk

Geschreven door We Provide
blog

Tijdens Fronteers 2017, het jaarlijks terugkerend evenement in Tuschinski Amsterdam zijn wij weer stevig geüpdatet voor het komende jaar. Dit was het 10e jaar dat Fronteers werd georganiseerd en wij waren erbij! Een grote zaal met 500 front-end webdevelopers, UX UI designers en overige geïnteresseerde, wachten af wat er zou komen. Per spreker was er ruimte voor een presentatie van 40 minuten en opvolgend 10 minuten om vragen te beantwoorden die tijdens de presentatie via Twitter werden gesteld.

Note: Front-end is in een notendop het programmeren van het plaatje naar een werkend geheel. Positionering, kleuren, animaties, toegankelijkheid en duidelijkheid.

Fronteers 2017

Dit jaar was het vooral gericht op wat we tot nu toe hebben bereikt en wat de komende interessante updates worden voor komend jaar. Sprekers van o.a. Google Chrome, Mozilla (bekend van de Firefox browser), Adobe, Polymer en CSS Tricks hebben ons meegenomen in 2 dagen volle bak front-end informatie. Hoe kun je het best een website debuggen in Chrome? Wat is er mogelijk op het gebied van animaties? En waar moet je op letten bij het maken van deze animaties?

Programmeren in VR

Ook interessant was een talk waarbij live geprogrammeerd werd in VR. Updates kon je live volgen via een website op je telefoon en een cardboard die in een mooi Fronteers jasje gestoken was. VR blijft terugkomen in congressen maar we zien nog niet veel terug. Verwacht wordt dat dit echter in de toekomst wel snel kan gaan. Mede doordat de ontwikkelingen nu beter zijn en de apparaten waar we mee op het internet aanwezig zijn steeds sneller worden en beter geschikt voor VR.

Tekstschrijven ook front-end?

Dit jaar ook een talk over hoe je het best tekst kan schrijven gelet op het gebruik van woorden (specifiek op het aantal lettergrepen), zinsopbouw en duidelijkheid. Accessibility/ A11Y of beter gezegd, het bewust zijn van mensen die op het internet actief zijn en niet of niet goed kunnen zien. Webpaginabezoekers die kleurenblind zijn, wat ouder zijn of blind zijn, worden vaak aan hun lot overgelaten. Wat kun je het best doen voor deze bezoekers en hoe kun je zorgen dat ook zij de website kunnen bezoeken vergelijkbaar met iemand zonder beperking. Dit aandachtspunt komt bij Fronteers altijd wel terug.

Front-end met behulp van Developer Tools

Een van de andere interessante talks ging over de verborgen krachten van Developer Tools in Chrome. De talk werd gehouden door Umar Hansa (een front-end webdeveloper uit London). In Canary (the nightly version van Google Chrome) zijn de nieuwste features verwerkt en aan de hand van feedback van de developer community wordt besloten, of en welke features worden geïmplementeerd in Google Chrome. Erg fijn, Umar Hansa had enkele tips en tricks, zoals het naar voren halen van gemaakte changes in CSS. Of het nemen van fullpage screenshots en enkele manieren om de accessibility van de pagina te onderzoeken.

Een terugblik op Fronteers 2017

Al met al hebben we flink wat geleerd en zijn weer helemaal bij na deze 2 inspirerende dagen vol met “nerd” talks.

Voor iedereen die geïnteresseerd is: Fronteers zet hun conferences ook altijd op Vimeo en als Podcase in iTunes. Zo kun je ook ver na Fronteers 2017 alles terugkijken en ben je weer helemaal op de hoogte van al het nieuws rondom front-end webdevelopment. Krijg ook een goede impressie en bekijk alle foto’s die gedeeld worden op het Flickr account van Fronteers.

Meer informatie over front-end webdevelopment?

Ben je benieuwd hoe wij bij We Provide alle inzichten van Fronteers 2017 in onze front-end webdevelopment taken inzetten? Of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van front-end development? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat ons weten waar wij je bij kunnen helpen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA