Systeemintegratie en de Enterprise Service Bus (ESB)

Geschreven door We Provide
blog

Een webshop is vaak een verlengde van een bedrijfsproces of een punt waar veel bedrijfsprocessen samen komen. Vaak moeten meerdere systemen gekoppeld worden aan een webshop om goed te functioneren. Regelmatig zien wij klanten waarvoor een webshop gekoppeld moet worden aan systemen voor afdelingen financiën, logistiek en ook koppelingen met marketingsystemen zien wij regelmatig. Maar hoe doe je dat nou precies en wat komt daarbij kijken? Hoe zorg je ervoor dat deze koppeling goed in elkaar steekt en niet zo’n zware load op de website of dat deze systemen gemaakt te beheren zijn? Dan kan een Enterprise Service Bus (ESB) de oplossing zijn. Maar wat is dat nou precies zo’n ‘Enterprise Service Bus’? Je leest het in dit artikel.

Een ‘Enterprise Service Bus’ wat is dat?

Een manier om al je systemen met elkaar te laten samengaan, is een Enterprise Service Bus (ESB). Met dit systeem kun je verschillende systemen aan elkaar koppelen zonder dat je ze rechtstreeks aan elkaar koppelt. ‘Huh? Maar hoe dan?’ Denk je nu waarschijnlijk. Met een Enterprise Service Bus koppel je deze systemen namelijk via deze Enterprise Service Bus. Alle taken worden verdeeld in losse modules (ook wel endpoints genoemd) en de koppeling vind in de Enterprise Service Bus plaats. Met een ESB kun je jouw interne en externe applicaties naadloos op elkaar laten aansluiten. Wil je jouw webshop bijvoorbeeld koppelen aan je ERP-systeem? Of interne applicaties of cloud applicaties koppelen? Het kan allemaal met een ESB.

Enterprise Service Bus gespecialiseerd

Zodra je meerdere systemen binnen je applicatielandschap met elkaar wilt laten communiceren, zijn er enkele mogelijkheden: je kunt deze direct aan elkaar koppelen of je kunt de communicatie laten verlopen via een gespecialiseerde applicatie namelijk een Enterprise Service Bus. De realisatie van een dergelijke architectuur is één van de specialismen van We Provide.

Hoe werkt het precies? In plaats van meerdere koppelingen tussen applicaties wordt per applicatie één koppeling met de ESB gerealiseerd. Hierdoor wordt het applicatielandschap stukken vereenvoudigd en is de communicatie tussen de applicaties beter te monitoren. De ESB-technologie maakt het mogelijk tussen applicaties berichten uit te wisselen, berichten te routeren, te transformeren en te combineren. Kortom, wij zien alleen maar voordelen ; ).

Diverse soorten ESB’s

Er zijn diverse open source ESB’s beschikbaar. Elk met hun eigen karakter, waarmee applicatie-integratie gerealiseerd kan worden. Bekende open source ESB’s zijn bijvoorbeeld JBoss Fuse en Niklas. We Provide verzorgt applicatie-integratie met behulp van deze open source producten waarbij afhankelijk van de vraag het beste product wordt ingezet.

Niklas (Bekend open source ESB)

Het Niklas Integration Platform heeft een sterke focus op snelle gegevensverwerking, schaalbaarheid en ‘supportability’. Niklas ondersteunt transformaties tussen verschillende soorten gegevens en gegevensbronnen waarbij datastromen snel en eenvoudig opgezet worden, ongeacht het dataformaat of de te gebruiken communicatieprotocollen.

Niklas is een zeer veelzijdig platform. Afhankelijk van de eisen kan het worden geconfigureerd om te werken als een ‘single server’ toepassing of als een multi-server gedistribueerde omgeving. De functionaliteit van Niklas wordt verdeeld over meerdere instances en op elke instance kan een aantal specifieke processen (de zogenaamde ‘engines’) worden geconfigureerd. Het is mogelijk om alle processen of een deel van de Niklas-processen over één of meer instances te verdelen wat een zeer flexibele aanpak mogelijk maakt.

Voor data transformaties (mappings) kan Niklas elk mapping tool gebruiken mits deze tool in staat is om ofwel Java of XSLT-code te genereren. Als gevolg hiervan is er geen ‘vendor lock-in’ in de richting van een eigen mapping tool, iets wat voor veel organisaties een belangrijk punt is.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Bij We Provide zijn we gespecialiseerd in e-commerce en vooral in Magento e-commerce. Lees meer over alle mogelijke koppelingen en onze cases die wij voor onze klanten hebben uitgevoerd op de Magento informatiepagina. Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen via: 088 – 6000 700.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Zeg toekomstige collega, reageer eens gauw!

WORD ONZE COLLEGA