Een content marketing strategie in 5 stappen

Geschreven door We Provide
blog

“Content is King!” Een veelgehoorde uitspraak in online marketingland. Maar content is geen ‘King’ als je niet goed hebt nagedacht over de manier waarop je deze content inzet. Kortom, denk na over een content marketing strategie die je helpt een groter plaatje te schetsen en focus te geven aan de content die je maakt. Zorg dat je stapsgewijs aan de slag gaat. Maak concreet wat je doelen zijn en hoe je jouw doelgroep wilt bereiken. Wat motiveert hen? Waar hebben zij behoefte aan? Zo voorkom je dat je jouw kostbare tijd steekt in het bereiken van mensen buiten jouw doelgroep en de verkeerde doelen..

Content stap 1: Stel het doel op

Vaak start je met het ontwikkelen van een content marketing strategie doordat je tegen een probleem aan gelopen bent of omdat je bijvoorbeeld groeit met jouw bedrijf. De eerste stap naar het ontwikkelen van een dergelijke strategie is het vastellen van je doel. Wat wil je bereiken met jouw content? En waarom schrijf of produceer je überhaupt content? Voor het opstellen van deze strategie beantwoord je deze vraag: Wat wil je bereiken met jouw content marketing strategie? Wat is het hoger liggende marketing doel?

Een content marketing strategie staat niet los van je bedrijfsdoelen of van een algehele marketing strategie. Kies je ervoor te sturen op sales, dan is het logischer om ook in je content marketing strategie te kiezen voor conversies. Vaak zien we dat een content marketing strategie echter wat minder direct op conversies gericht is en meer een bijdragen in de branding van het bedrijf moet hebben. Dan zijn doelen die sturen op bezoekersweergave en het trekken van bezoekers naar bijvoorbeeld je website logischer.

Afweging maken in je doelen

Focus je tijdens het ontwikkelen van je eerste content marketing strategie op 1 doel. Vaak merken wij dat er meerdere motieven spelen en dat er dus meerdere doelen door elkaar lopen. Dit kan zeker, maar is niet aan te raden wanneer je nog niet veel ervaring hebt met content marketing of het inzetten van content marketing. Kies daarom voor 1 doel met realistische doelstellingen. Dit zorgt voor overzicht en geeft richting aan je content.

Content stap 2: Bepaal je doelgroep

Nu je weet wat het belangrijkste doel is van je content, ga je bekijken voor wie je deze content maakt. Wie is jouw doelgroep? Zijn er meerdere doelgroepen waarvoor je content maakt?

Je kunt namelijk nog zo’n fantastische content maken, als je niet de juiste mensen aanspreekt, bereik je weinig of misschien zelfs het tegenovergestelde van je doel. Doe daarom onderzoek naar jouw doelgroep en ontdek wat hen interesseert, waar zij zich begeven en wat zij van jouw merk of bedrijf vinden. Wat is de perceptie vanuit jouw doelgroep van jouw merk of bedrijf?

Om te bepalen wie jouw doelgroepen zijn, kun je antwoord geven op de volgende vragen:

 • Welk probleem los ik op voor de mensen die ik wil bereiken?
 • Welke behoeftes hebben ze? Met welke content worden ze geholpen?
 • Wie is mijn doelgroep en wat maakt ze speciaal?
 • Hoe oud zijn ze?
 • Waar komen ze vandaan?
 • Wat vinden ze interessant?
 • Zijn ze technisch, hooggeschoold, freelancer of formeel?

Maak je doelgroep je beste vriend

Je moet proberen je doelgroep zodanig te leren kennen dat je alles van ze weet en ze kan beschouwen als één van je beste vrienden. Zo kun je precies voorspellen welke informatie ze boeit en een grote kans van slagen heeft. Als je bij ieder idee nagaat of ‘jouw vriend’ dit zou willen weten heb je al een goede eerste stap gezet naar het bepalen van de juiste content.

Content stap 3: Bepaal gepaste onderwerpen

Na het bepalen van je doelen en doelgroepen, wordt het tijd concreet te kijken naar onderwerpen voor je content. Stel naar aanleiding van de inzichten die je opgedaan hebt, een lijst samen met onderwerpen die je interessant vindt. Deze lijst is zeker niet definitief en mag dus abstract of heel lang zijn. We bepalen later in welke contentvorm we deze onderwerpen gaan gieten, dus houdt daar vooral nog niet te veel rekening mee. Denk out-of-the-box!

Maak informatie voor ieder moment

Heb je een lijst met interessante onderwerpen verzameld? Ga dan bepalen wanneer je deze content aan je doelgroep wilt tonen. Wanneer is het beste moment om bijvoorbeeld een lichter, humorvol berichtje te tonen? En wanneer ga je een zwaarder persbericht naar buiten brengen?
Consumenten, en dus ook jouw klanten, hebben namelijk op verschillende momenten ook verschillende informatiebehoeftes.

Houdt ook rekening met het niveau van bekendheid van jouw organisatie. Moet je (nog) vertellen wie jij bent? Dan hebben ze andere informatie nodig dan wanneer ze al weten wat jij doet, maar nog niet zeker zijn of jij hun probleem kunt oplossen. De kunst van content marketing zit hem erin dat je voor ieder moment de juiste content hebt klaarstaan. Deze momenten zijn te verdelen in drie fases die potentiële klanten doorgaan wanneer ze bekend raken met jouw organisatie:

 • Bewustwordingsfase: klanten weten nog niet dat ze een probleem/behoefte hebben, of dat jij een oplossing/product voor hun probleem/behoefte aanbiedt.
 • Onderzoeksfase: klanten hebben hun probleem/behoefte duidelijk voor ogen en ze willen alle mogelijke oplossing(en)/producten ontdekken.
 • Beslissingsfase: klanten willen overtuigd worden dat de oplossing/producten die jij biedt de beste is voor het probleem/behoefte dat ze hebben.

Content stap 4: Kies een uitingsvorm

Heb je bepaald in welke fase welke doelgroep actief is? En wat hen behoeftes zijn, welke onderwerpen daarbij passen? Dan ga je kiezen in welke vorm je deze content giet. Hoe ga je de content onderwerpen die je bepaald hebt, richting je doelgroep communiceren?

Daarvoor denk je na over de vorm waarin je jouw informatie giet. Per fase kan de ene contentvorm namelijk beter werken dan de andere. Let wel, dit verschilt enorm per markt, bedrijf of doelgroep. Zo kunnen infographics beter werken voor de onderzoeksfase en kunnen expert-reviews overtuigend werken in de beslissingsfase. We hebben de meest voorkomende contentvormen per fase op een rijtje gezet.

 • Bewustwordingsfase: (gast)blogs, voorbeeldcases, checklists, onderzoeksrapportages, persberichten en foto’s
 • Onderzoeksfase: interviews, infographics, case-studies, tips & tricks, stappenplannen, webinars, whitepapers en video’s
 • Beslissingsfase: expert-reviews, seminars, business cases en productpagina’s

3, 2, 1, GO!

Er is geen gouden regel welke contentvorm het beste werkt in welke fase. Dit kan namelijk erg afhankelijk zijn van jouw doelgroep en product of dienst. Om hier achter te komen moet je veel content uitproberen en maar veel belangrijker: analyseren. Bekijk wat je content doet, reageert je doelgroep goed op een bepaalde vorm of een bepaald onderwerp? Test hiermee en houdt er rekening mee in de planning van je content activiteiten. Zorg dat je momenten van analyse inplant.

Content stap 5: Maak je strategie compleet

Wanneer je eenmaal waardevolle content gemaakt hebt, gericht op je doelgroep en in een passende contentvorm, wordt het tijd deze content bij de juiste mensen te krijgen. Maar hoe pak je dit aan? Hoe bepaal je waar jouw doelgroep zich bevindt?

Waar zit je doelgroep?

Om je doelgroep te bereiken moet je eerst ontdekken waar ze actief zijn. Ga dus op onderzoek uit. Vaak kan je gezonde verstand je al een heel eind op weg helpen, maar met dit lijstje geeft je een eerste aanzet:

 • Social Media: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Instagram, YouTube
 • Blogs en fora waar je kunt adverteren of gastblogs kunt schrijven
 • Google zoekopdrachten en Google suggestions

Kies gericht waar je aanwezig wil zijn

Er is een grote kans dat jouw doelgroep op veel verschillende plaatsen te bereiken is, denk bijvoorbeeld aan 5 verschillende social media kanalen. Het is niet altijd verstandig ervoor te kiezen op ieder kanaal aanwezig te zijn. Buiten dat het erg arbeidsintensief is, heeft ieder kanaal zijn eigen specifieke kenmerken. Denk aan het toevoegen van filters op foto’s die voor Instagram belangrijker zijn dan voor bijvoorbeeld Facebook. Voor maximaal effect onder je doelgroep is het vaak aan te raden gebruik te maken van de specifieke kenmerken van een social media kanaal. Maar dit kan zodanig veel tijd kosten dat je uiteindelijk nog maar half aanwezig bent omdat je jouw doelgroep op alle kanalen wilt bedienen.

Daarnaast moet je als schoenmaker bij de leest blijven. Heb je geen sterk video materiaal? Laat YouTube dan achterwege. Heb je een erg informele insteek? Dan is LinkedIn waarschijnlijk niet de beste plek om aanwezig te zijn.

Kopieer het gedrag van je doelgroep

Ook is het interessant jezelf te verdiepen in hoe jouw doelgroep zich gedraagt op de kanalen waar ze aanwezig zijn. Misschien gebruiken ze Instagram alleen voor hun sociale netwerk en zitten ze absoluut niet te wachten op jouw promoties. Wil je de plank niet misslaan? Zorg dan dat je het gedrag van je doelgroep goed bekijkt en jouw gedrag en informatie daarop aanpast.

Aan de slag met jouw eigen content marketing strategie!

Deze eerste vijf stappen helpen je een eind op weg tijdens het opzetten van jouw eigen content marketing strategie. Naast deze vijf eerste stappen hebben wij nog meer informatie over het ontwikkelen van een content strategie en alles wat daarbij komt kijken. Lees bijvoorbeeld onze tips voor content voor op je website. Met deze content tips kun je specifiek voor je (nieuwe) website aan de slag.

Maar laat je ook adviseren over conversie optimalisatie tips. Een van de andere online marketing vakgebieden die nauw verwant is met content, is conversie optimalisatie. Lees de tips en bekijk waar jij nog winst kunt behalen op jouw website door het slim inzetten van jouw content.

Hulp bij het ontwikkelen van je content marketing strategie?

Wil je wel graag een content marketing strategie, maar heb je geen tijd of kennis om hiermee aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 – 6000 700 of mail ons. We staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat er voor jou mogelijk is.

Op onze online marketing pagina lees je meer over waar wij je kunnen ondersteunen en hoe wij dit doen. Laat je uitgebreid informeren en bepaal of wij je kunnen helpen bij jouw vraagstuk.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

 • Supersterk in websites, webshops èn apps
 • Ruim 10 jaar online ervaring
 • In-house development, design & marketing
 • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA