Webdesign trends in 2017

Geschreven door We Provide
Design

Dit jaar staat een optimale gebruiksvriendelijkheid centraal. Naast het gebruiksgemak van een website verwachten bezoekers ook een ontwerp dat prettig oogt. Hoe ga je als webdesigner om met deze twee verwachtingen? Wij hebben een aantal belangrijke trends voor webdesign uitgelicht.

Mobile first design

De focus gaat in 2017 volledig liggen op mobiele websites. Een mobiel-vriendelijke website vraagt om een geheel eigen aanpak als een desktopversie. Er moet rekening gehouden worden met gebruiksvriendelijkheid op smartphones en tablets. Een responsive website is de eerste stap in een mobile first design. Daarnaast zijn de keuze in content, de bedienbaarheid van het menu, de indeling van de categorieën en de vormgeving van de knoppen minstens zo belangrijk.

Zoals Google in het afgelopen jaar aankondigde zullen in eerste instantie de mobiele versies van websites worden geïndexeerd. Met een handige tool van Google kun je je website testen op gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten.

Website snelheid

Naast het hebben van een mobile first design, wordt de laadtijd van je website dit jaar een zeer zwaarwegende factor. Ook deze ontwikkeling staat in het teken van een optimaal gebruiksgemak. Google adviseert zelfs een laadtijd van niet meer dan 1.5 seconde om de gehele website te laden. Dit vereist slimme optimalisaties van je website. Hierbij is de belangrijkste vraag welke content echt noodzakelijk is. Door slim met content om te gaan, wordt de laadtijd aanzienlijk versnelt en de gebruiksvriendelijkheid verbetert.

Implementatie van augmented reality en virtual reality in het shopping proces

Augmented reality is het toevoegen van virtuele elementen aan de realiteit. Een goed voorbeeld hiervan is Nintendo ‘s Pokémon Go. Je volgt de realiteit via je smartphone en ziet daaraan toegevoegd de Pokémon verschijnen op de kaart. Augmented reality kan een waardevolle toevoeging zijn van het shopping proces, waarbij je klanten via het scherm van hun smartphone extra informatie geeft over je producten.

Virtual reality is niet langer iets wat je alleen nog maar in sci-fi films ziet. Het is dichter bij dan je denkt. De technologie achter virtual reality is inmiddels krachtig en betaalbaar genoeg om het in te zetten voor de consumentenmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om lange treinreizen of vliegtuigreizen te veranderen in een avontuur.

Geanimeerde micro-interacties

Denk bij micro interacties aan bijvoorbeeld laad-animaties, mouse-over animaties en meebewegende elementen op een website. Animaties houden de aandacht van bezoekers vast en helpen de bezoeker een handje bij het gebruiken van de website. Animatie werkt omdat mensen reageren op beweging. Door het interactieve en ‘behulpzame’ karakter van de animaties kunnen de micro interacties positief bijdragen aan de gebruikservaring van je bezoekers.

Minimalistisch webdesign

Clean en minimalistisch webdesign draagt bij aan een positieve gebruikservaring vanwege de eenvoudige interfaces, waardoor de focus gaat naar de navigatie en de content. Er is veel aandacht voor visuele elementen zoals afbeeldingen en typografieën. Zij spelen een grote rol bij de leesbaarheid en het overbrengen van de boodschap en sfeer van de website.

Custom graphics

Visuele aspecten spelen een belangrijke rol bij de gebruiksvriendelijkheid van een website. Ze zorgen voor betere inzichten tijdens het gebruik van de interface. Visuele aspecten zoals icoontjes en illustraties kunnen de gebruikservaring op meerdere punten aanzienlijk verbeteren. Zo maken ze het navigeren gemakkelijker en verbeteren ze de herkenbaarheid van verschillende onderdelen van een website. Ook kunnen ze belangrijke content markeren zodat deze meteen in het oog springen.

Videocontent zorgt voor een goede klantbeleving

Zoals hierboven wordt beschreven is het gebruik van beeldmateriaal en visuele aspecten op websites heel belangrijk. Ze maken je website overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en houden de aandacht van de gebruiker vast. Maar wil je echt meegaan met de trend, dan is videocontent dé manier voor een ultieme klantbeleving. Mensen bekijken liever een video dan dat zij lange stukken tekst lezen. Ook wordt de inhoud van videocontent vele malen beter onthouden dan tekstuele content. Presenteer bijvoorbeeld je product of diensten door middel van een instructievideo. Of maak een bedrijfsvideo om je merkbekendheid te verbeteren.

De trend van het toevoegen van video aan websites zal zich in 2017 gestaag voortzetten. De verwachting is zelfs dat het aandeel van video-consumptie dit jaar 69% van het gehele internetverkeer van consumenten zal zijn*. Eigenlijk kun je dus niet meer achterblijven…

Heldere kleuren en kleurovergangen

Kleur is een van de meest krachtige en invloedrijke factoren in design. Er zijn bijna oneindig veel kleurenpaletten om uit te kiezen. In combinatie met een bijna eindeloos aanbod aan lettertypecombinaties en het benodigde onderzoek aan gebruiksvriendelijkheid kunnen unieke belevingen worden neergezet. Creatieven ontdekken steeds meer technieken met innovatieve uitgangspunten op gebied van kleurgebruik.

Grote thematische afbeeldingen

Nog een trend die vaak terug gaat komen is het toepassen van grote thematische afbeeldingen of illustraties als centraal visueel element in de compositie van de webpagina. Hierbij is belangrijk dat de afbeelding niet slechts opvulling van de ruimte is, maar duidelijk het thema van de pagina neer zet en de focus van de gebruiker naar belangrijke details trekt. Er gaat veel design denkwerk zitten in het succesvol overbrengen van de beoogde boodschap en de visuele stijl.

Ben je toe aan een nieuwe website die voldoet aan de nieuwste ontwikkelingen, of is jouw website toe aan een nieuw jasje? Wij denken graag mee over de mogelijkheden, dus neem gerust contact met ons op.

 

*Bron: Cisco

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA