Help! De nieuwe privacy wet komt eraan. Wat betekent dit voor mijn bedrijf?

Geschreven door We Provide
AVG

Op 28 mei 2018 gaat de nieuwe privacy wet (AVG) in. Met deze wet worden de regels omtrent de privacy van jouw klanten flink aangescherpt. Dit betekent dat je je moet gaan voorbereiden op de nodige aanpassingen in jouw e-mail- en remarketingproces. Maar wat moet je in hemelsnaam aanpassen? En waarom eigenlijk? In dit artikel lees je er meer over.

Nog meer regeltjes?! Waarom?

De Wet Bescherming Persoonsgegevens of de oude privacy wet uit 1995 beschermt mensen tegen het misbruiken van persoonsgegevens. Maar de wereld is flink verandert sinds die tijd. Alles gaat nu digitaal en mensen laten overal in het digitale landschap hun informatie achter. Deze vergaarde data wordt door bijvoorbeeld marketeers verzameld, geanalyseerd en gebruikt voor verschillende marketingdoeleinden.

Alleen is er aan wetgeving sinds 1995 geen verandering meer aangebracht. De pre-digitale privacywet uit de nineties is toe aan vernieuwing om mee te kunnen gaan in deze nieuwe digitale wereld. Daarom is voor de hele Europese Unie op 25 mei 2016 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Op 28 mei 2018 moeten alle organisaties de AVG hebben geïmplementeerd.

Een nieuwe privacy wet? Maar wat gaat er nou precies veranderen?

De nieuwe privacywet wordt een heel stuk breder. Simpel gezegd betekent de nieuwe privacywet dat organisaties een stuk transparanter moeten worden over de verwerking van de persoonsgegevens die zij verkrijgen. Organisaties krijgen meer plichten om te voldoen aan de vereisten over informatieverwerking van persoonsgegevens. Onder de nieuwe wetgeving vallen niet meer alleen de NAW-gegevens, maar ook e-mailadressen, IP-adressen en cookies.

De privacy wet vanuit de klant

Personen of klanten krijgen meer rechten en hebben meer invloed op de verschafte persoonsgegevens aan organisaties. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om hun opgeslagen gegevens bij jouw bedrijf op te vragen, wijzigen en zelfs permanent te laten verwijderen.

De privacy wet vanuit jouw bedrijf

Jouw website moet klaargestoomd worden voor deze grote veranderingen. Als je gegevens van klanten wil verzamelen zal je heel duidelijk moeten zijn over wat er met de gegevens gaat gebeuren. Dus als je e-mailadressen, naast het verzenden van mailings, ook wil gaan inzetten bij een Facebookremarketing campagne, moet je hiervoor expliciet toestemming vragen.

Maar hoe dan?

Het wordt lastig om al je klanten persoonlijk om toestemming te vragen wanneer je hun gegevens voor andere marketingdoeleinden wil gaan gebruiken. De makkelijkste manier om toestemming te vragen is tijdens het verkrijgen van bijvoorbeeld e-mailadressen. Ook kan het door middel van een uitgebreide privacyverklaring waarin je in Jip-en-Janneke taal uitlegt waar de gegevens voor worden gebruikt en dat de gegevens ten alle tijden kunnen worden aangepast door de klant. Hiervoor zal er een pagina op je website moeten komen waar mensen kunnen bekijken welke persoonsgegevens er van hen zijn opgeslagen. Op deze pagina moeten zij de mogelijkheid krijgen om deze gegevens te wijzigen en zelfs te verwijderen.

Is jouw website al AVG-proof? Voor meer informatie over wat je kunt doen om jouw website volgens de nieuwe privacywet in te richten, neem gerust contact met ons op!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Zeg toekomstige collega, reageer eens gauw!

WORD ONZE COLLEGA