Conversie optimalisatie als uitgangspunt voor betere online prestaties

Geschreven door We Provide
blog

Gevonden worden met je website of webshop, en verkeer naar je webshop of website, is stap 1 naar betere prestaties van je online marketing activiteiten. Maar, met gevonden worden alleen ben je er natuurlijk nog niet. Wat doe je wanneer bezoekers eenmaal op je website of webshop zijn? Hoe zorg je ervoor dat zij zo snel mogelijk en zo juist mogelijk vinden wat zij zoeken? Hoe verzorg jij jouw conversie optimalisatie? Iedere website of webshop heeft natuurlijk een ander doel of doelen die jouw bezoekers kunnen verrichten. Maar feit blijft, dat het aantal conversie op je website een belangrijke KPI is voor veel ondernemers. Wat er bij conversie optimalisatie komt kijken, lees je aan de hand van een aantal tips!

Wat is Conversie Optimalisatie eigenlijk?

Conversie optimalisatie is een verzamelnaam voor initiatieven die je uitvoert om het rendement en/of de bezoekerservaringen op je website of webshop te verhogen. Optimalisatie met het oog op conversieverbetering wordt bij ambitieuze ondernemers meer en meer een prioriteit. En toch blijft conversie optimalisatie ergens nog een ondergeschoven kindje wanneer we kijken naar de marketingstrategieën van ondernemingen en de focus die zij hieraan besteden.

Vaak wordt meer energie gericht op het trekken van verkeer naar de webshop of website. Dankzij de enorme concurrentie op online gebied is een steeds groter budget nodig om verdere groei in bezoekersaantallen te realiseren. Concurrenten worden steeds slimmer en de markt raakt meer en meer verzadigd. Het wordt steeds moeilijker een potentiële consument te verleiden naar jouw webshop of website te gaan in plaats van die van de concurrent. Des te belangrijker dat de bezoekers die jij weet te trekken via deze duurbetaalde kanalen ook daadwerkelijk converteren op je webshop of website en niet binnen de kortste keren afhaken en alsnog naar de concurrent gaan.

We maken overigens een onderscheid tussen de zogenaamde soft conversies (zoals een inschrijving voor jouw nieuwsbrief of het delen van een afbeelding via Social Media) en harde conversies (zoals het plaatsen van een bestelling bij jouw webshop of een offerte aanvraag bij jouw website).

Conversie optimalisatie, wat komt daar bij kijken?

Conversie optimalisatie is een continu proces waarbij voortdurend gekeken wordt naar bezoekersgedrag en webdata uit verschillende programma’s. Het analyseren van deze gegevens maakt het mogelijk tests te bedenken en te bekijken wat punten zijn waarop verbeteringen mogelijk zijn. Deze tekst zijn op verschillende manieren uit te voeren, maar een bekende en veel toegepaste methode is ‘A/B testen’ of ‘Multivariate testen’. Zoals de naam al doet vermoeden, test je 2 of meerdere varianten van je website tegelijk door bezoekers random variant 1 of variant 2 te tonen.

Een veel voorkomende test is de kleur van een CTA-button. Door meerdere kleuren tegelijk te testen gaat men er vanuit dat je de data kunt vergelijken omdat deze immers in dezelfde periode vergaard zijn en er dus niet een onderscheid kan zijn op basis van verschil in testers. Wanneer je vervolgens ziet dat bijvoorbeeld variant 1 met een felle kleur beter scoort (hogere conversie, meer doorkliks, lager bouncepercentage, etc.) dan kun je dit doortrekken in je volledige website door op meer plekken dezelfde kleur voor je knop te gebruiken.

6 Conversie Optimalisatie tips!

Vanuit We Provide helpen we je graag bij het optimaliseren van je webshop of je website. Wij zien dagelijks veel websites en kijken daardoor met een andere bril naar jouw website. Bekijk op onze pagina met online marketing werkzaamheden wat wij voor jou kunnen betekenen en informeer naar de mogelijkheden. Of wil je zelf ook al een paar stappen maken, lees dan onze tips en ga zelf aan de slag met conversie optimalisatie.

Conversie optimalisatie tip 1: optimaliseer de laadtijd van je website

Voordat een consument überhaupt de content op je website ziet, wordt deze ingeladen. Maar zeker ook als een consument gaat navigeren door je website speelt deze laadtijd een rol. Als deze laadtijd boven de 3 seconde zit, is de kans groot dat je potentiële klant afhaakt. Deze websitesnelheid is een bepalende factor voor de gebruikerservaring van je bezoekers en dus de kans op een soft of harde conversie.

Conversie optimalisatie tip 2: zorg voor een mobiel vriendelijke website

In februari 2016 hebben Google, LinkedIn, Twitter en WordPress en nieuw webstandaard geïntroduceerd voor een sneller mobiel web. De naam van dit nieuwe webstandaard is ‘accelerated mobile pages’ (AMP). AMP is de nieuwe variant op HTML en biedt een pakket aan elementen en oplossingen waarmee de ontwikkelaars het mobiele web op willen schonen. Tests wijzen uit dat het de laadtijd op mobiele pagina’s tot wel 85% is verbeterd!

Het aantal zoekopdrachten van mobiele apparaten is steeds groter dan het aantal zoekopdrachten vanaf een desktop. In het webdesign en het optimaliseren van jouw website op conversies is het noodzakelijk rekening te houden met de mobielvriendelijkheid van jouw website. Een responsive website is dan ook niet langer een ‘nice-to-have’, maar een musthave! In je conversie optimalisatie moet je dus ook rekening houden met verbeteringen voor mobiele bezoekers.

Conversie optimalisatie tip 3: Benadruk je propositie en USP’s in je online uitingen

Jouw bedrijf en dus ook jouw website is om verschillende redenen afwijkend van de website van je concurrenten. Enkele voor de hand liggende factoren zijn natuurlijk je bedrijfsnaam, de huisstijlkleuren en de look&feel van je website. Buiten deze kenmerken, zijn er vaak ook andere factoren die waarschijnlijk veel relevanter zijn voor jouw potentiële klant aan te wijzen. Denk aan: goedkoper, betere service, langere garantievoorwaarden, een gratis retourbeleid, en zo kun je nog veel meer andere factoren bedenken.

Een erg belangrijke factor is het kenbaar maken van duidelijke USP’s; waarop onderscheid jij je ten opzichte van je concurrenten? Onze dagelijkse ervaring leert ons, dat we in de meeste gevallen geen duidelijke USP’s terug zien op een website en/of deze niet duidelijk worden omschreven omdat vaak gekozen wordt voor andere opvallende zaken. Ben als onderneming niet te bescheiden (dat is de concurrent ook niet), en laat je bezoekers weten wat je sterke punten zijn en wat je beter doet dan de concurrentie.

Conversie optimalisatie tip 4: test en optimaliseer je call to action buttons

De call-to-actions die op een website of webshop gebruikt, maken of breken je conversie(percentage). Een goede call-to-action button geeft een duidelijke omschrijving van wat de bezoeker na de klik kan verwachten. Ook heeft een dergelijke button vaak een opvallende kleur of vorm zodat deze zich duidelijk onderscheid van de overige content op een bepaalde webpagina. Het moet een punt zijn waar je klant niet omheen kan, maar dat niet zo raar of lelijk is dat men er juist helemaal niet meer op wil klikken. Houdt tijdens het ontwikkelen van je call-to-action button zoveel mogelijk rekening met beïnvloedingsprincipes of heuritieken. Dit zijn ‘regels’ die de psyche van je klant onbewust beïnvloeden en er dus aan bijdragen dat een klant op een bepaalde knop klikt. De bekenste beïnvloedingsprincipes, zijn de zes verleidingprincipes van Robert Cialdini.

Bovenal is het erg belangrijk om de call-to-actions voortdurend te testen en te optimaliseren. Wat voor de ene doelgroep werkt, hoeft voor een ander namelijk niet te werken. Het voortdurend op zoek gaan naar een beter presterende situatie is de basis van online conversie optimalisatie.

Conversie optimalisatie tip 5: optimaliseer je invulformulieren en bestelformulieren

Bestelformulieren en invulformulieren zijn eveneens belangrijke conversiemakers of conversiebrekers voor veel organisaties. Aan de ene zijde is een formulier een ideale mogelijkheid om data te verzamelen over jouw bezoekers. Zo is een e-mailadres natuurlijk extreem waardevol met het oog op online marketing. Tegelijkertijd kan het vragen van (een grote hoeveelheid aan) klantgegevens leiden tot afhakende klanten. Kijk dus kritisch naar de gegevens die je vraagt en of je deze ook allemaal nodig hebt.

Belangrijke conversie elementen om te testen in formulier(en) zijn:

  • De volgorde van de invulvelden: een BSN nummer of een rekening nummer zijn vaak gegevens die mensen eerst even moeten opzoeken. Wanneer bezoekers eerst naar informatie gevraagd wordt die direct kan worden ingevuld, is de bezoeker vaker geneigd het formulier volledig in te vullen.
  • Houd de formulieren zo beknopt mogelijk: vraag alleen de informatie die echt nodig is en ga niet extra velden toevoegen omdat deze nice-to-have zijn. Elk extra invulveld kan namelijk leiden tot een lagere conversie.
  • Wek vertrouwen bij de bezoeker: ben je aangesloten bij een branchevereniging? Toon deze logo’s dan. Ook het logo’s van consumentpartijen wekken veel vertrouwen bij potentiële consumenten en doen vermoeden dat je een te vertrouwen bedrijf bent.
  • Help de bezoeker op weg met micro-interacties: maak gebruik van hulpteksten of de weergave van een vinkje om de invoer van de klant te bevestigen. Door bijvoorbeeld op de laatste stap van het bestelproces een micro-interactie te plaatsen als ‘uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld’ of ‘u kiest voor het scherpste aanbod’ kan een klant net over de streep getrokken worden.
  • Test je formulieren op alle denkbare apparaten en beeldformaten.: het surfgedrag van potentiële bezoekers vindt op vele verschillende mobiele apparaten en beeldformaten plaats. Richt een formulier dus per device in en haal het maximale uit deze bezoekers.

Conversie optimalisatie tip 6: benut de juiste conversie optimalisatie instrumenten

De keuze voor het juiste testinstrument bepaald hoe succesvol je bent met conversie optimalisatie. De meest logische eerste stap is het starten met het uitvoeren van heatmaps. Een heatmap toont waar bezoekers van je website op klikken en hoever zijn naar ‘beneden’ scrollen op een pagina. Je kunt zien hoe een bezoeker navigeert door je website en waar zij tegenaan lopen. Een logische vervolgstap zijn A/B-testen. Met dit conversie optimalisatie instrument test je één element per keer op je website ofwel webshop en kijk je of de verandering in dat element heeft geleid tot een betere conversie.

Met behulp van A/B-testing tools is bijvoorbeeld makkelijk in te stellen dat 50% van jouw bezoekers de oude versie van de pagina te zien krijgen en dat 50% de versie zal zien met het geoptimaliseerde element. Het is belangrijk de test gedurende een representatieve periode uit te voeren (dus niet te kort), om de keuze te baseren op een betrouwbare hoeveelheid data. Hetzelfde geldt voor eventuele seizoensinvloeden (denk aan sale periodes of feestdagen), waarbij het raadzaam kan zijn om de tests op verschillende momenten in het jaar te herhalen.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van conversie optimalisatie voor jouw onderneming?

Laat het ons weten, we praten je graag bij over alle mogelijkheden die wij bij We Provide beschikbaar hebben. Neem contact op via: 088 – 6000 700 of bekijk de contactpagina voor alle mogelijke contact mogelijkheden.

Meer lezen over conversie optimalisatie?

Vaak start je met conversie optimalisatie door het inrichten van bijvoorbeeld een programma als Hotjar. Dit programma heeft verschillende opties die meer inzicht geven in het bezoekersgedrag. Zo kun je heatmaps bekijken en feedback van je bezoekers vragen. Lees meer over hoe Hotjar helpt bij conversie optimalisatie.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA