Conversie optimalisatie met Hotjar

Geschreven door We Provide
blog

Eindelijk kom je toe aan een stukje conversie optimalisatie, maar waar begin je dan?! Dat is een vraag die wij vaak terug zien bij onze klanten. Wij raden je aan, naast andere tools, ook gebruik te maken van Hotjar. Dit programma helpt je bij het vergaren van inzicht in het gedrag dat je bezoekers op je website vertonen. En heel fijn: het is ook nog eens niet heel ingewikkeld te gebruiken! Kortom, alleen maar voordelen om jouw eerste stappen te zetten op het pad dat conversie optimalisatie heet. Om je een handje te helpen, hebben we de 7 optimalisatie features binnen Hotjar op een rijtje gezet.

1. Heatmaps

De belangrijkste feature die je inzicht geeft in jouw bezoekers gedrag en dus input geeft voor je conversie optimalisatie zijn heatmaps. Heatmaps of in het Nederlands een warmtekaart, toont een afbeelding van de webpagina die je getrackt hebt, met daarop aangegeven waar jouw bezoekers geklikt hebben of tot welk punt zijn gescrolld zijn op jouw webpagina.

Er zijn 3 soorten heatmaps beschikbaar binnen Hotjar. Iedere heatmap geeft verschillende waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij jouw conversie optimalisatie.

1.1 Click Heatmaps

In een klik-heatmap wordt met hittepunten weergegeven waar de bezoekers op de betreffende pagina hebben geklikt. De kleuren op de heatmap geven inzicht in de elementen waarop veel, of juist weinig wordt geklikt. Een klik-heatmap geeft erg duidelijk weer welke elementen de bezoeker het meest uitnodigen om te klikken.

1.2 Move Heatmaps

In een beweging-heatmap wordt visueel gemaakt hoe de bezoekers met de cursor door de webshop bewegen. Onderzoeken wijzen uit dat beweging-heatmaps erg dicht in de buurt komen van zogenaamde eye-tracking. De beweging-heatmap geeft dus inzicht in de webshopelementen die de bezoeker op de pagina opvallen en welke elementen over het hoofd gezien worden.

1.3 Scroll Heatmaps

In een scroll-heatmap wordt duidelijk hoe ver de bezoeker op de pagina naar beneden scrollt. De scroll-heatmap maakt dus in percentages duidelijk welk aandeel van de bezoekers de inhoud van de pagina onder de vouw zal zien.

2. Sessie recordings

Van iedere webshopsessie is het mogelijk om een volledige opname van het gedrag terug te kijken. Je krijgt hierbij inzicht in het muisgedrag, clicks, scroll-bewegingen en ook het typgedrag in de invulvelden. In het dashboard zie je direct een overzicht van alle sessies, met inzicht in het bezochte aantal pagina’s. Met welke browser de sessie heeft plaatsgevonden, welk besturingssysteem ze gebruiken, met welk device ze de webshop bezocht hebben enzovoorts. De filtermogelijkheden binnen de sessie-recordings zijn erg uitgebreid, waardoor je de sessies eenvoudig kunt categoriseren per bezochte pagina, exit-pagina, sessie duur, mobiel device enzovoorts.

3. Conversie Funnels

Een conversie funnel is het meest voor de hand liggende navigatiepad dat een bezoeker volgt door de webshop om uiteindelijk te komen tot een conversie. Iedere webshop heeft verschillende conversies, die kunnen variëren van het afronden van een bestelling, het inschrijven voor een nieuwsbrief ofwel het invullen van een contactformulier. Door voor alle mogelijke conversies de meest waarschijnlijke conversie funnels inzichtelijk te maken, kan in een trechter weergave visueel gemaakt worden bij welke stappen de meeste mensen afhaken. Vanuit de funnel weergave kunnen de bijbehorende sessies bovendien per funnel-stap worden teruggekeken door middel van de Sessie recordings in Hotjar. De volledige sessies van deze verlatende bezoekers kunnen dan geanalyseerd worden om een beter inzicht te krijgen in mogelijke redenen voor het tussentijds verlaten van de conversie funnel.

4. Formulier analyse

Formulieren zijn een cruciale factor voor de conversie op de webshop. Dankzij de formulier analyse tool is het mogelijk om inzichten te krijgen in de formulieren die op de webshop gebruikt kunnen worden. De meest voor de hand liggende meting in het formulier is natuurlijk bij het vullen van welk formulierveld de webshop verlaten wordt. Aanvullend is het bijvoorbeeld ook erg relevant om per invulveld te meten hoe lang een bezoeker er over doet om het betreffende veld te vullen. De velden die bovengemiddeld veel tijd in beslag nemen, zijn mogelijk lastige velden waardoor de bezoekers tijdens het vullen van het formulier het conversiepad kunnen verlaten. Het vereenvoudigen ofwel verbeteren van de webshop formulieren is uit ervaring een erg effectieve conversie optimalisatie mogelijkheid, waardoor al op korte termijn mooie resultaten geboekt kunnen worden!

5. Feedback Polls

De Feedback Polls geven je de mogelijkheid om de bezoeker één vraag te stellen die als pop-up kan verschijnen op de pagina’s waarop je de Feedback Poll wil laten verschijnen. Bij het configureren van de Feedback Polls kunnen diverse zaken ingesteld worden. Zo kan bepaald worden of de pop-up aan de linker- of de rechterkant zal verschijnen, op welk device de pop-up verschijnt en op wanneer de pop-up verschijnt. Dit kan wanneer iemand de webshop dreigt te verlaten (dus met de muis richting het kruisje beweegt) ofwel op basis van een timer die de Poll na een in te stellen aantal seconden activeert.

6. Enquêtes

Om inzichten te kunnen krijgen in de beweegreden en struikelblokken van je webshop bezoekers is het erg waardevol om meerdere vragen te kunnen stellen. De Survey tool van Hotjar stelt je hiertoe in staat. De configuratie mogelijkheden zijn nagenoeg gelijk aan die van de hierboven omschreven Feedback Polls, echter kun je in de enquête uiteraard meerdere vragen opnemen. Na configuratie nodigt een popup de bezoeker uit om een korte enquête in te vullen. Als men hierop in gaat, zal de enquête in een nieuw venster openen waar de vragenlijst gevuld kan worden.

7. User testers

De zevende tool binnen Hotjar, is de Recruit User Testers tool. Webshop bezoekers kunnen met behulp van deze tool uitgenodigd worden om deel te nemen aan een gebruikerstest.  Hiermee is het mogelijk om bezoekers van je site uit te nodigen om mee te doen aan een gebruikerstest. Met behulp van een communicatietool zoals Skype, GoToMeeting of Google Hangouts kan het scherm van de tester gedeeld worden terwijl live meegeluisterd kan worden tijdens hun sessie op de webshop.

Nog niet uitgelezen over Hotjar Heatmaps of andere conversie optimalisatie tips?

Lees ook onze andere blogs over conversie optimalisatie met Hotjar in 9 slimme stappen of lees ook over andere conversie optimalisatie tips buiten Hotjar die je helpen meer rendement te halen uit je bezoekers.

Online marketing bij We provide

Naast conversie optimalisatie helpen we je graag bij andere online marketing vraagstukken. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van online marketing voor, tijdens en na de ontwikkeling van je (her)nieuwde website of webshop. Je kunt ook direct contact met ons opnemen via: 088 – 6000 700.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA