Contentstrategie: content afgestemd op device

Geschreven door We Provide
blog

De laatste jaren wordt er in het online landschap steeds meer gefocust op contentmarketing. Anno 2015 wordt er in toenemende mate nagedacht over contentstrategie: welke content wordt op welk moment met welke doelgroep en via welk medium gedeeld? En in welke vorm? De mate waarin op dit vlak goede strategische keuzes worden gemaakt, bepaalt voor een groot deel het succes van een nieuwe webomgeving of online campagne.

Doelgroep, moment en content waren altijd de bepalende factoren. Door de komst van steeds meer verschillende devices komen echter ook andere eisen bovendrijven. Mensen zijn voortdurend en overal online, op verschillende devices. Het consumer behavior is duidelijk veranderd en dat heeft gevolgen: het vereist andere contentstrategieën. Informatiebehoefte en aankoopbeslissingen zijn inmiddels onderhevig aan locatiebepaling, moment en type device.

Multidevice-based contentstrategie

Om doelgroepen op de juiste wijze te kunnen blijven benaderen, dien je na te gaan denken over een contentstrategie die rekening houdt met meerdere devices. Een website moet goed leesbaar zijn, op ieder formaat scherm. Een website dient vanzelfsprekend responsive te zijn. Dit leidt tot een groter bereik onder bezoekers, betere communicatie, betere KPI’s afgestemd per device en een betere branding van je merk of product. Dit geheel leidt tot meer vertrouwen bij de klant.

Content first i.p.v. mobile first

Het lijkt voor de hand liggend om bij de ontwikkeling van een nieuwe site aan de slag te gaan met allerlei multiscreen-ontwerpen. Het is echter belangrijk om eerst goed na te denken over de content: het is belangrijk om te denken in doelgroepen. Wat zijn de gebruikersbehoeften van jouw doelgroepen? Hoe kan jouw content consumenten aanspreken? Stem je content optimaal af op de gebruikersbehoeften van jouw doelgroepen. En gebruik dat vervolgens als basis voor de ontwikkeling van het design van de website.

Content bepalen: wat nu?

Om te bepalen wat voor content per device gewenst is, dient een aantal stappen te worden doorlopen. Inventariseer wat bezoekers op je site willen kunnen doen of vinden. Ook is het belangrijk om je eens te verdiepen in hoe de verschillende devices gebruikt worden. De manier waarop consumenten met content omgaan, verandert namelijk gedurende de dag en het gedrag van de consument bepaalt weer je content.
Google heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan: op onze mobiele telefoon surfen we vooral ‘s ochtends, tijdens de lunch en eind van de middag op weg naar huis. In de avonduren wordt voor het gemak juist vaker een tablet gebruikt. Ook duurt een gemiddelde sessie op een tablet en desktop bijna twee keer zo lang als op een smartphone. De laatste wordt toch met name gebruikt voor snelle en korte updates.

Denken in persona’s

Bij het opstellen van een contentstrategie is het dus belangrijk om je doelgroep als uitgangspunt te nemen en niet het type device. Bij We Provide werken we om deze reden vaak met persona’s: zij zijn een fictieve verpersoonlijking van een bepaalde bestaande of potentiële doelgroep. Iedere persona heeft een duidelijk eigen profiel, eigenschappen, doelen, wensen etc.

Verschillen in koopgedrag per device

Het koopgedrag van klanten kan per device nogal verschillen. Hierdoor verloopt het verkoopproces op een smartphone anders dan op een desktop. Een smartphone of tablet wordt eerder gebruikt om te oriënteren op een aankoop, terwijl de daadwerkelijke aankoop veelal via een desktop gebeurt.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA