Content Marketing: een introductie

Geschreven door We Provide
blog

Hot and Happening in de wereld van online marketing is Content! Steeds meer bedrijven nemen content elementen mee in de formulering van hun algehele online marketing strategie. Sommige bedrijven hebben zelfs een volledig content gedreven online marketing strategie! Maar het ene bedrijf is hier sterker in dan het andere bedrijf. Eén ding is zeker: zonder content elementen in je online strategie ga je in de toekomst de boot missen. Maar, wat is content marketing nu eigenlijk? Waarom is het belangrijk? En hoe begin je met content marketing voor je bedrijf? We geven je een kijkje in de wereld die content heet en geven je een paar tips wanneer je nieuw bent in deze wereld.

Wat is content marketing

Online marketing kent vele vakgebieden die tesamen online marketing vormen. Content marketing is er daar één van. Onder alle definities van Content Marketing kunnen wij ons het meest vinden in die van het Content Marketing Institute:

“Content marketing is de strategische (marketing) benadering van het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content voor het aantrekken en verkrijgen van je doelgroep met als doel het genereren van rendabele klantinteractie.”*

Belangrijk wat uit deze definitie naar voren komt is dat content marketing niet per sé gaat over wat je verkoopt, maar eerder over waar je als bedrijf voor staat. Met andere woorden, in je content staat je een verkoop niet voorop. Eerder is het belangrijk te presenteren wie je bent en daarmee je doelgroep aan te spreken; wie ben je en wat kun jij voor hen betekenen? Natuurlijk draagt content ook bij aan de verkoop van je producten of diensten. Alleen is content veel breder. Ook in het oriëntatieproces van je klant speelt content een belangrijke rol.

Waarom is content marketing belangrijk

Leuk hoor, content marketing, maar poeh hé, wat een werk! En waarom niet gewoon een goed Sales kanaal inrichten? Er zijn honderd-en-één redenen waarom de inzet van content marketing voor een bedrijf waardevol kan zijn. Maar de belangrijkste reden om een content marketing strategie te integreren binnen je marketing uitingen is vanwege de veranderingen van het consumentengedrag, ook van jouw consumenten!

Voordat een consument tot een aankoop overgaat, oriënteert deze zich vaak (niet voor alle markten, producten en bedrijven is deze orientatiefase even lang, dit verschilt nogal). Voor de aankoop gaat een consument vaak op zoek naar informatie om een weloverwogen beslissing te nemen over een product. Zij laten zich niet snel beïnvloeden door pure sales content waarbij gericht wordt op het aankoopmoment. Door jouw doelgroep in een eerdere fase al te voorzien van relevante content over jouw product of dienst, kun je positieve invloed uitoefenen in de zogenaamde ‘customer journey’.

Ok, duidelijk, maar hoe begin ik met content marketing

Heel simpel gezegd, bij het begin. Klim in je pen en schrijf een ouderwets plan van aanpak. Ga terug naar de core van je bedrijf en bedenk waar je bedrijf voor staat en de doelen die je wilt bereiken met je content; wil je naamsbekendheid genereren, klanten helpen bij het doen van hun aankoop of wil je jouw e-maildatabase uitbreiden?

Maak je doelen concreet

Als duidelijk is wat je contentdoelen zijn, ga je aan de slag met het concreet maken van je doelen. Dit geeft je inzicht in hoe je deze doelen gaat behalen en welke acties je hieraan moet koppelen. Denk bij het concreet maken van je doelen aan een aantal kenmerken:

  1. Beschrijf je doelgroep uitvoerig
  2. Bedenk met welke typen content je hen kan voorzien in hun vraag naar informatie; kies je contentvorm
  3. Welke acties wil je dat je doelgroep onderneemt? Wat moeten zij doen met jouw content?

Hou deze kenmerken in je achterhoofd bij iedere contentuiting die je deelt of produceert. Zo houdt je jouw contentdoel altijd in het zicht. Ook geeft dit richting aan de customer journey van je klant. De kans dat je jouw klant verliest in deze journey is zo het kleinst.

Verspreiding van je content

Eenmaal bepaald welke content je gaat maken en daar de juiste doelgroep bij gekozen, ga je bepalen op welke manier je deze content gaat verspreiden. Er zijn enorm veel verschillende verspreidingsvormen van content die je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan social media content, blogs, case studies, video’s en infographics.

Voordat je bepaald welk kanaal en welke vorm je inzet, is het goed eerst te bepalen waar jouw doelgroep te vinden is. Ga op zoek naar de kanalen die relevant zijn voor jouw doelgroep en creëer content die past binnen deze kanalen. Houdt daarbij rekening met kanaalspecifieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van een bericht op Facebook, Instagram of Twitter. Het is niet handig daar een volledig verhaal te vertellen. Kies op social media eerder voor een sprekend, relevant beeld, dan voor een lange tekst.

Toch is vaak de geproduceerde content inzetbaar op verschillende platforms tegelijk. Een blog artikel kun je zowel op Facebook als op LinkedIn plaatsen. Zorg dan wel dat je per kanaal de introductietekst aanpast, zodat deze past binnen de stijl van het kanaal.

Nu zelf aan de slag

Nu je een eerste kennismaking met Content marketing hebt gehad, en enkele handvatten hebt gehad voor het opstellen van je content marketing plan, ben jij om zelf aan de slag te gaan. Je bent klaar om content marketing te introduceren in je marketing uitingen en jouw marketing activiteiten naar een hoger niveau te tillen.

Lees meer over content marketing

Naast de introductie informeren we je graag over meer toepassingen van content marketing. Voor een volledige online content marketing strategie hebben we in 5 stappen op een rij gezet hoe je deze formuleer en waar je op moet letten bij het maken van een dergelijke strategie.

Ook hebben we 10 content tips voor een website geformuleerd die je met name met je on-site content helpen. Je leest hier met name hoe je op je eigen website het onderscheid kunt maken ten opzicht van je concurrenten.

We helpen graag

Wil je graag wat meer informatie of een beetje hulp bij het ontwikkelen van jouw content marketing plan? Wij denken graag mee over de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf. Lees binnen welke vakgebieden wij je kunnen ondersteunen en hoe wij te werk gaan.

*Bron: Content Marketing Institute

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Zeg toekomstige collega, reageer eens gauw!

WORD ONZE COLLEGA