5 Content Marketing Trends in 2017

Geschreven door We Provide
blog

Als je er nog niet mee begonnen bent, is dit je kans! 2017: het jaar van de Content Marketing. In het buitenland en met name in Amerika is Content Marketing al enkele jaren een gerespecteerd onderdeel van de algehele marketingstrategie. Bedrijven uit ‘the land of plenty’ hebben inmiddels al zoveel content gecreëerd dat nu zelfs gesproken wordt over een ‘content shock’. Mensen kunnen de hoeveelheid content gewoon niet meer consumeren! Zo ver zijn we nog lang niet in Nederland. Wij hebben een aantal Content Marketing trends op een rijtje gezet om je een beetje te helpen met jouw content. Je leest ze hier. 

Content Marketing in Nederland

In Nederland is de integratie van content binnen de marketingstrategie nog niet zo bekend als in Amerika. Wij komen nog niet om in een oceaan van content in Nederland, ma waardoor hier nog een grote kans ligt. Zo zijn wij bijvoorbeeld nog naarstig op zoek naar content die in onze eigen taal wordt aangeboden. Ondanks dat er (nog) grote kansen liggen op het content creatie vlak, is het van belang rekening te houden met de vragen: hoe blijft jouw content vindbaar in de opkomende golf van geproduceerde content en hoe kun je jouw concurrenten slim uit de weg gaan?

Om ervoor te zorgen dat jouw content in 2017 een groot succes wordt, is het belangrijk om nu te beginnen met het formuleren van jouw content marketingstrategie of je plan van aanpak voor content. Hierin geef je onder andere aan wat jouw content doelen, content uitingen en content vormen zijn.

We hebben een aantal content marketing trends van 2017 op een rijtje gezet die je helpen bij het ontwikkelen van jouw content strategie of plan van aanpak omtrent content.

Optimaliseer content voor mobiel

Mobile First is niet langer een vage filosofie die je zomaar aan je voorbij kan laten gaan. De groei van content-consumptie via smartphones is enorm. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Daarom is het voor bedrijven onontkoombaar om te voldoen aan de vraag naar mobile-friendly content en dus je mobiele versie van je website te optimaliseren.

Google heeft deze trend zelfs aangegrepen doordat de mobiele content van websites als één van de belangrijkste factoren is bij het bepalen van de zoekresultaten. Bedrijven met websites zonder mobiele variant zien hun verkeer hierdoor drastisch dalen. Het is daarom ook niet meer de vraag óf je gaat voor een mobile-proof website gaat, maar hóe de website het beste geoptimaliseerd kan worden voor smartphone-gebruikers.

Een ander belangrijk onderdeel van optimalisatie van je website is de laadtijd van je mobiele website. Bezoekers zijn namelijk geneigd sneller af te haken wanneer de laadtijd van je website langer is dan 3 seconden. Denk daarnaast na over de gebruiksvriendelijkheid van je website voor smartphone-gebruikers. Beeldschermpjes van smartphones vragen namelijk een andere benadering van je website dan beeldschermen van desktops.

Visuele content

Gebruik in alle fases van de customer journey visuele content: afbeeldingen en video’s. Door de grote hoeveelheid aan content, kiezen consumenten liever voor het bekijken van beeldmateriaal dan voor het lezen van lange artikelen. Visuele content is zeker in de oriënterende fase van het koopproces erg belangrijk. Consumenten scannen liever eerst, voordat ze bepalen tijd te investeren in het lezen van content.

Je kunt natuurlijk afwisselen met verschillende soorten visuele content. Zo maak je een blogartikel heel visueel door het toevoegen van een infographic of een ‘how-to’ video. Naast afbeeldingen en video’s kun je ook live video inzetten. Geef je klanten bijvoorbeeld live een kijkje in de keuken!

Leg meer focus op je sub-doelgroepen

De steeds groter wordende brei van content maakt het steeds lastiger voor generieke onderwerpen goed vindbaar te zijn (ook wel short-tail zoekwoorden). De tijd van generieke content voor brede doelgroepen is voorbij. Door content te creëren gericht op een specifieke gedeelte van je doelgroep kun je jouw concurrentie te slim af zijn. Ondanks dat het publiek misschien wat kleiner wordt, creëer je wel een grotere mate van relevantie. Deze doelgroep gaat jou beschouwen als autoriteit. Daarnaast kun je verschillende subdoelgroepen kiezen die tesamen een groot gedeelte van je markt afdekken.

Ook ons zoekgedrag in zoekmachines is aan het veranderen. Voorheen zochten we met korte en bondige zoekwoorden naar de gewenste informatie, nu zoeken we met zinnen en vragen. Deze zogenaamde ‘longtail zoekwoorden’ geven de gerichte content een kans vanwege de specifieke informatie die goed aansluit op zoekopdrachten in vraagvorm.

Native Advertisement

Native advertisement zijn advertenties die worden verweven met de bestaande content van het platform waarop ze vertoond worden. Eigenlijk is native advertisement dus ‘reclame in vermomming’. Een vereiste van native advertisement is dat het de gebruikerservaring van de website niet mag beïnvloeden. Native advertisement kan soms zelfs bijdragen aan de bezoekerservaring.

Een voorbeeld is branded of sponsored content. Hierbij is het merk al dan niet zichtbaar en wordt gecommuniceerd vanuit een platform (denk aan een blogger, fora, nieuwssite, etc.) en niet vanuit het eigen merk of vanuit het eigen bedrijf. Je vindt branded content bijvoorbeeld in een film waarbij alle hoofdrolspelers in hetzelfde merk auto rijden of wanneer zij bepaalde etenswaren consumeren waarbij duidelijk zichtbaar is van welk merk dit is.

Influencer Marketing

Influencer marketing en native advertisement gaan hand in hand. Influencers zijn mensen die het gedrag of meningen van anderen kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld van influencers zijn YouTubers die via video content een grote doelgroep bereiken en vertellen over hun favoriete producten. Steeds meer bedrijven laten hun producten door een influencer promoten.

Influencers worden een steeds belangrijker onderdeel van de promotie van producten, omdat zij ervoor zorgen ervoor dat de grote hoeveelheid aan content behapbaar wordt voor consumenten. Vaak worden zij als een autoriteit gezien door hun doelgroep. Zij filteren wat niet en wat vooral wel relevant is met de content die zij tonen. Als zij fan zijn van een product, moet het haast wel goed zijn. Influencers dienen als het ware als een filter van de groter wordende hoeveelheid content.

Daarbij blijkt dat de content die influencers verspreiden vaak als betrouwbaarder wordt beschouwd, dan de content die bedrijven over hun eigen producten uitbrengen. Dit resulteert erin dat volgers van influencers vaak sneller overgaan tot aankoop van een product wat door hen wordt gepromoot.

E-mail marketing en Automation

Wie dacht dat e-mail marketing voorbij was heeft het mis. E-mailmarketing is back, maar nu in een geheel nieuw jasje. Marketing automation is daarbij de nieuwe standaard. Hierbij stippel je voorafgaand aan een e-mailcampagne een content-route uit die je klanten kunnen bewandelen.

Binnen deze route bepalen de keuzes die je klanten maken, de daaropvolgende content die zij te zien krijgen. Je stemt dus als het ware de content op de behoefte van de klant af. Een voorbeeld: Je verstuurt een nieuwsbrief per mail met daarin verschillende producten. Je klant koopt item A vanuit de nieuwsbrief en niet item B, dan krijgt deze klant in de volgende e-mail producten te zien die vergelijkbaar zijn met item A. Hierdoor lijkt de content in de e-mail ook persoonlijk afgestemd op de wensen van de ontvanger, waardoor het de algehele klantbeleving verbetert en aankopen bevordert.

Nu zelf aan de slag met Content marketing!

Heb jij al nagedacht over de manier waarop jij content inzet in jouw bedrijf, merk of bij jou product? Is deze al afgestemd op de specifieke behoeften van jouw bezoekers en maak jij al gebruik van slimme content marketing kanalen?

Naast deze trends op het gebied van Content marketing lees je bij ons 10 content tips voor een nieuwe website. In dit artikel staan we met name stil bij content op je eigen website en hoe je deze verbetert. Waar moet je op letten en welke slimme tips kun je hierbij gebruiken?

Ook verdiepen we ons graag in conversie optimalisatie. Content en conversie optimalisatie zijn niet meer zonder elkaar in te zetten. Je leest in ons artikel hoe wij conversie optimalisatie als uitgangspunt zien voor betere online prestaties.

Hulp bij je Content marketing activiteiten?

Wil jij dat jouw bedrijf een killer-content strategie heeft? Maar heb je hulp nodig met het bepalen van de juiste weg? Of ben je vooral heel benieuwd wat wij van jouw strategie vinden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: 088 – 6000 700 en denken wij graag met je mee over de beste aanpak. Lees op onze pagina over onze online marketing activiteiten over de vakgebieden waarin wij je kunnen adviseren en hoe wij dit aanvliegen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

  • Supersterk in websites, webshops èn apps
  • Ruim 10 jaar online ervaring
  • In-house development, design & marketing
  • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Ook zin om vette sites te bouwen? Word onze collega!

WORD ONZE COLLEGA