We/keep focus op de toekomst: webdesigntrends

Technische snufjes op websites worden steeds meer beschouwd als vanzelfsprekend. Steeds vaker realiseren wij voor onze opdrachtgevers bijvoorbeeld responsive websites, flat design, designs die afgestemd zijn op statistische gegevens. Ook onze opdrachtgevers willen steeds vaker voorop lopen qua techniek en design.

 

Een aantal trends is duidelijk te onderscheiden:

1. Flat design
Er is een nieuwe trend waar merken massaal voor vallen: flat design. Hierbij wordt gebruik gemaakt van rustige kleuren en vormen. Geen schaduweffecten, geen diepte of ingewikkelde en zo realistisch mogelijk ogende iconen. Het resultaat: strakke en hippe ontwerpen. We/like!

2. Dé kleur van 2015: koperrood
De grote verfmerken ontwikkelen altijd trendvoorspellingen op het gebied van kleurgebruik. Sigma ziet voor 2015 een duidelijke rol weggelegd voor duurzame, zachte basiskleuren, dichtbij de natuur. Grote contrasten zijn not done. Volgens Akzo wordt de kleur voor 2015 koperrood: aards en verfijnd chique. Trend is daarbij de inzet van egale kleurvlakken: één kleur per website-onderdeel. Deze kleuren mogen niet te hard contrasteren maar zullen eerder een zachte opeenvolging van kleuren zijn die passen binnen hetzelfde kleurenpalet.

3. Transparante lagen
Het aanbrengen van transparante lagen over (delen van) foto’s is een duidelijke trend. Hiermee kun je in een flat design toch wat gelaagdheid aanbrengen, wat nodig kan zijn om de website grafisch wat spannender te maken. Ook kan een transparante laag foto’s verbinden die op het eerste gezicht niet bij elkaar lijken te passen.

Ook knoppen die weg lijken te vallen in een (transparante) laag zie je veel terug.

4. Responsive webdesign
We stipten het in de intro al aan: steeds meer websites worden responsive ontwikkeld. Websites kennen steeds vaker aparte versies voor desktop, tablet en mobile. Zo zijn ze geschikt voor alle devices en bieden ze optimaal gebruiksgemak. Hiertoe moeten we verschillende designs maken en ook qua development vereist dit extra werk. Uiteraard zeten we hierbij slimme technieken in.

5. Echtheid
We gaan voor puur, echt, ook in de fotokeuze van mensen. Voor ons liever geen neppe Amerikaanse “stockfotomensen” meer, maar echte mensen. De mensen op je site vertegenwoordigen bepaalde persona’s: mensen die je doelgroepen vormen. Pas wanneer deze zo realistisch mogelijk worden weergegeven, geloven we de boodschap.

Schijn bedriegt hierbij natuurlijk soms wel, want over het algemeen worden deze ‘echte’ mensen perfect gestyled. En dat is ook wenselijk: de personen moeten wel aantrekkelijk getoond worden.

6. Prominente plaats voor Toptaken
We kunnen voor onze opdrachtgevers in kaart brengen welke onderdelen van de site goed bezocht worden. Bezoekers hebben immers geen zin om een hele site door te spitten. Met die kennis richten we een site optimaal in. De belangrijkste items kunnen als Toptaken op de homepage worden gepositioneerd.

7. Schuine vlakverdeling
Een trend die duidelijk afwijkt van wat we eerder zagen: schuine menubalken, scheve animaties, foto’s die schuin afgesneden zijn. Hoeken op een website hoeven met de technische mogelijkheden van nu niet langer 90 graden te zijn.