Starten met Google Analytics

Het mooie aan online marketing en de hedendaagse technologieën is dat we nagenoeg alles kunnen meten. We kunnen precies zien welke marketingkanalen serieus conversie opleveren, in welke fase van het beslissingsproces bezoekers uitstappen, welke kanalen hebben geleid tot een conversie, middels verschillende attributiemodellen. Op deze manier kunnen we onze bezoekers beter leren begrijpen, om hier vervolgens met een slimme marketing strategie perfect op in te spelen.
Ben je benieuwd naar de analyse mogelijkheden voor jouw online kanalen, of ben je al bezig met Google Analytics maar ben je op zoek naar handvatten? Allebei perfect! In dit uitgebreide artikel laten we door middel van praktische tips en voorbeelden zien hoe Google Analytics gebruikt kan worden om jouw website of webshop te optimaliseren.


Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis dienst van Google waarmee statistieken van een website geanalyseerd kunnen worden. Op deze manier kan inzicht gekregen worden of de websitedoelen bereikt worden en welke struikelblokken leiden tot het niet bereiken van de websitedoelen. In de standaard configuratie van Google Analytics is het erg eenvoudig om onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaven te analyseren. Google Analytics is de bekendste en meest gebruikte vorm van Web Analytics, hetgeen eveneens een belangrijk onderdeel is binnen online marketing.

Google Analytics installeren

Om van start te gaan met deze analysetool van Google, dien je eerst de Analytics tracking code correct te installeren. Op de officiële website van Google Analytics kan een account aangemaakt worden met een e-mailadres waar een Google Account aan gekoppeld is. Ieder Gmail account heeft automatisch ook een Google Account, maar ook met een bedrijfs mailadres kan een Google Account aangemaakt worden.

Eenmaal ingelogd kom je in beginsel binnen in een leeg Google Analytics account. Pas wanneer de tracking code correct geïmplementeerd is, zal er ook daadwerkelijk data in de Google Analytics rapporten verschijnen. De Google Analytics code kan op meerdere manieren geïnstalleerd worden:

 • Het Analytics-trackingcodefragment vóór de afsluitende tag </head> op elke webpagina van de website plaatsen die je bij wilt houden
 • Installatie van de Analytics-trackingcode met behulp van Google Tag Manager
 • Installatie van de Analytics-trackingcode met behulp van een plugin (o.a. bij WordPress, GoDaddy en Wix beschikbaar).

De basisbegrippen van Google Analytics

Aan de hand van onderstaande afbeelding zullen we de basisbegrippen van Google Analytics uitlichten. Op deze afbeelding is het standaard dashboard van Google Analytics te zien. Op dit dashboard worden enkele relevante basisstatistieken getoond, die te bekijken en te vergelijken zijn voor een zelf te bepalen periode. Deze periode kan variëren tussen enkele uren, tot enkele maanden of zelfs jaren (afhankelijk van de periode waarin data verzameld is).

Een erg relevante KPI op dit dashboard, is het bounce percentage. Het bounce percentage is het percentage van de bezoekers dat op de website terecht komt en vertrekt zonder een tweede webpagina op de website te bekijken (ofwel de bezoeker is langer dan 30 minuten inactief geweest nadat deze op de website gekomen is). Het bounce percentage geeft dus inzicht in de relevantie van de geboden content voor de betreffende bezoekers.
Hierbij is het wel erg belangrijk om te vermelden dat een hoge bounce percentage niet per definitie slecht hoeft te zijn. Wanneer de bezoeker namelijk met een zoekterm ofwel vraag op jouw website terecht komt, die ook direct op de eerste pagina beantwoord wordt kan dit eveneens leiden tot een bounce terwijl de bezoekerssessie positief is geweest. Desalniettemin is het natuurlijk een mooie uitdaging, om ook deze bezoekers middels een duidelijke navigatie en aantrekkelijke call-to-actions dieper de website “in te trekken”.

Het is dus noodzakelijk om meerdere factoren mee te wegen om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Een hoge bounce rate van een specifieke webpagina gecombineerd met een te lange sessieduur op dezelfde webpagina kan betekenen dat een bezoeker zoekt naar bepaalde informatie die uiteindelijk niet gevonden blijkt.
Ook in het geval van blogartikel is een hoge bounce rate redelijk vanzelfsprekend, maar is een lange sessieduur positief. De bezoeker leest het artikel dan namelijk waarschijnlijk helemaal door.

 

Overige kerngegevens van het standaard Google Analytics dashboard:

 • Sessies: Totale aantal bezoeken op de website. Het aantal bezoeken zullen altijd hoger zijn dan het aantal unieke bezoekers, dit o,a, omdat er dus steeds een extra sessie bijkomt wanneer een bezoeker na 30 minuten inactiviteit weer verder navigeert op de website.
 • Gebruikers: Dit is het totale aantal bezoekers. Hierin worden dus niet de terugkerende bezoekers meegeteld.
 • Paginaweergaven: Het totale aantal bezochte webpagina’s op de website.
 • Gemiddelde sessieduur: De gemiddelde tijdsduur van een bezoek op de website.
 • % Nieuwe sessies: Een schatting van het aantal nieuwe bezoekers, die dus in de afgelopen periode niet eerder de website hebben bezocht.
 • Pagina’s/sessies: Het gemiddelde van het aantal bekeken webpagina’s per bezoeker. 

Gedragsrapporten Google Analytics

In Google Analytics zijn er verschillende gedragsrapporten. Onder het kopje ‘Doelgroep’ is erg veel informatie te vinden over de betrokkenheid van de bezoekers op jouw website of webshop. Hier enkele relevantie statistieken:

 

Welke inzichten krijg je uit deze kerngetallen?

 • Je kunt de activiteit van de bezoekers op je website monitoren, bijvoorbeeld hoe lang zij op de website actief zijn;
 • Het verschil analyseren tussen verschillende kerngetallen van nieuwe en terugkerende bezoekers;
 • Hoeveel bezoeken zijn er gemiddeld nodig om een conversie te realiseren? Hiervoor kan het segment ‘converteerders’ met alle bezoekers opgeroepen worden:

Het Cohort rapport in Google Analytics

Met dit rapport is het mogelijk om een wat diepere analyse te maken van de gedragsloyaliteit van de bezoekers. Een ander woord voor cohort is ook wel een segment, opgesplitst in verschillende tijdssegmenten:

Met het cohort rapport kan het volgende geanalyseerd worden:

 • Op welke datum de meeste bezoekers actief zijn op de website;
 • Bezoekersloyaliteit in verloop van tijd en dag;
 • Wat is de conversie in de loop van de dagen?

Bovenaan kunnen verschillende dimensies en statistieken geselecteerd worden. Hiermee kan de loyaliteit van bezoekers bepaald worden:

 • Cohorttype: alleen mogelijk om acquisitiedatum te selecteren. Dit is het eerste bezoek van een gebruiker op de website.
 • Cohortgrootte: kunt u dag/week/maand selecteren.
 • Statistiek: alleen mogelijk om een statistiek tegelijkertijd te selecteren. Je kunt daarbij de bezoekersloyaliteit, doelen-, opbrengst-, of paginaweergaven per bezoeker selecteren.
 • Periode: als laatste kan de periode geselecteerd worden waarop je het cohort wilt analyseren.

In bovenstaande afbeelding is bijvoorbeeld te zien dat een conversie in de eerste drie dagen gerealiseerd wordt en dat de dagen daarna niet meer meetellen. Erg handig dus wanneer je een e-mailmarketing campagne wilt analyseren.

Mobiele rapporten in Google Analytics

Mobiel verkeer wordt steeds belangrijker, gebruikers zijn vandaag de dag zo’n beetje 24/7 online waardoor de oriëntatiefase voornamelijk op mobiele apparaten zal plaatsvinden. Maar ook de uiteindelijke aankoop wordt meer en meer op mobiel gedaan, dit omdat de website-ervaring op mobiel de laatste jaren steeds verder verfijnd is. Mobiele gebruikers zijn nog altijd voornamelijk aan het oriënteren om vervolgens het product of de dienstverlening op de desktop of tablet af te nemen. De zoekmachine, Google, speelt hier op in met speciale statistieken op mobiele/tablet apparaten.

Welke rapporten kunnen wij hiervoor raadplegen:

 • Rapport met een totaal overzicht in desktop/mobiel en tablet verkeer;
 • Rapport met resultaten per mobiel apparaat.

De standaard weergave is de bovenstaande tabel, maar om een visuelere weergave te krijgen kun je ook kiezen voor een lijngrafiek. Door middel van onderstaande stappen kun je de grafiek opmaken:

 1. Je kunt het best gebruik maken van een lijngrafiek. Een lijngrafiek geeft een duidelijk overzicht.
 2. Je hebt verschillende mogelijkheden. Kies voor sessies en vink bijvoorbeeld tegelijkertijd ‘apparaatcategorieën’ aan.
 3. Klik op het schroevendraaier icoon en verschuif de ‘opacity’ helemaal naar links.

 

Benchmarking rapportages

Binnen Google Analytics is het ook mogelijk om de KPI’s van soortgelijke websites in de branche waarin je actief bent te bekijken. Deze informatie geeft je antwoorden op vragen, zoals:

 • Krijg ik net zoveel bezoeken binnen vanuit mijn acquisitiekanalen dan soortgelijke websites?
 • Krijg ik meer of minder mobiele gebruikers dan mijn concurrenten?
 • Is mijn bounce percentage gelijkwaardig aan soortgelijke websites?
 • Is het aandeel regionale bezoekers groter of minder groot ten opzicht van soortgelijke websites of webshops?

Op de bovenstaande afbeelding is te zien dat de grafiek gemiddeld veel hoger ligt dan benchmark websites.

 

Gedragsrapporten in Google Analytics

Via gedragsrapporten in Google Analytics kunt je heel gemakkelijk de analyses uitvoeren per webpagina. Afhankelijk van het type pagina kunt je oordelen of de bounce rate veel te hoog of te laag is. Ook niet onbelangrijk om te weten op welke webpagina de bezoekers de website verlaten (uitstappercentage).

Wat kun je met gedragsrapporten?

 • Analyseren welke pagina’s het meest of juist het minst populair zijn;
 • Het bounce percentage per webpagina analyseren;
 • Via welke webpagina’s verlaten de bezoekers de website het meest;
 • Kortom; welke webpagina’s voldoen aan de informatiebehoefte ofwel conversiedoelen en welke niet?

Acquisitie rapporten in Google Analytics

De acquisitie rapporten geven je snel een eenvoudig inzicht in het rendement van je online kanalen. Binnen deze rapportages vind je het antwoord welke kanalen conversies opleveren en welke niet?


Zoekwoorden terugkijken in Google Analytics

Vroeger was het niet mogelijk om zoekopdrachten die geresulteerd hebben in een klik op jouw website terug te kijken en te analyseren. Dit kwam, omdat Google deze zoekopdrachten uitvoerde via een beveiligde verbinding. Nu, sinds enkele maanden, heeft Google de diensten Google Analytics en Google Search Console gecombineerd. Door deze twee diensten met elkaar te koppelen is het wel mogelijk om deze zoekopdrachten grotendeels in kaart te brengen:

Onder het tabblad ‘Google Search Console’ kunnen de zoekopdrachten in kaart gebracht worden, tevens met de huidige positie in de zoekmachines.

Conversie rapporten in Google Analytics

Niet onbelangrijk is het conversie rapportage rapport.
In het ‘omgekeerd doelpad’ wordt inzichtelijk gemaakt welke webpagina’s bekeken zijn, voordat de conversie heeft plaatsgevonden:

De ‘trechterweergave’ geeft een goed overzicht in het conversieproces. Deze trechter geeft overzichtelijk weer in welke stappen van de conversiefunnel bezoekers het conversiepad verlaten:

Op bovenstaand overzicht komen er 1062 bezoekers op de website en daarvan schrijven uiteindelijk 19 bezoekers zich in. Wanneer je de doelstelling hebt om een conversiepercentage van 2,5% te realiseren, blijkt uit dit overzicht dat het huidige conversiepercentage van 1,79% daar beduidend onder ligt. In dit geval is het dus erg belangrijk om te kijken naar mogelijkheden voor conversie optimalisatie. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen en a/b testen van elementen op de webpagina’s om een hoger conversiepercentage te realiseren. 

Conclusie rapporten in Google Analytics

De verschillende rapporten in Google Analytics zijn erg belangrijk bij de beoordeling en analyse van websites en webshops. Elk rapport heeft zijn eigen kenmerken en analyses. In dit artikel is de basis gelegd, maar de mogelijkheden in Google Analytics zijn bijna onbeperkt.

Vaak krijgen wij de vraag welke rapporten precies relevant zijn voor de website/webshop. Wij adviseren om te focussen op gemiddeld 3 tot 7 KPI’s en vervolgens hieraan rapportages te koppelen, die praktische informatie bieden gericht op de belangrijkste KPI’s voor de website.

Aan de hand van de organisatie doelstellingen kunnen deze KPI’s ingericht worden en inzicht geven. Interesse gewekt? Wij helpen graag met het inrichten van jouw KPI dashboards! Neem contact met ons op voor een afspraak.