Gebruik van SSL Certificaat in Chrome nog belangrijker

Veilig internetten wil iedereen maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat veel websites niet versleuteld, en dus onveilig, zijn. Wanneer je een onversleutelde website bezoekt kunnen kwaadwillenden op hetzelfde netwerk jouw gegevens meelezen. Vooral bij het afronden van betalingen of versturen van gevoelige informatie moet deze informatie privé gehouden worden. Websites die wel veilig zijn maken gebruik van een SSL certificaat en worden in de URL balk aangeduid met groene letters en een slotje. Dit is voor bezoekers van belang omdat zij dan weten dat hun gegevens veilig verstuurd worden. Maar het is ook voordelig voor jou als website-eigenaar. Bezoekers vertrouwen je website sneller voor een aankoop en Google waardeert websites beter met een versleuteling.

Chrome wil af van http

In januari volgend jaar begint Google Chrome met het tonen van waarschuwingen wanneer een website niet versleuteld is met een SSL Certificaat. Dit heeft Google begin september laten weten. Wanneer je vanaf januari inlogt op een http-website (zonder beveiliging) geeft Google Chrome een melding dat je jezelf in een onveilige omgeving bevindt. Wanneer je een https-website bezoekt betekent dat deze website wél veilig is, en zul je geen melding krijgen. Omdat bezoekers momenteel geen melding krijgen als ze een http-website bezoeken is het vaak niet duidelijk dat de website die ze bezoeken onveilig is. Om hier verandering in te brengen wil Chrome uiteindelijk elke http-website als ‘niet veilig’ labelen. We verwachten dat deze melding veel bezoekers zal afschrikken en dus een negatief heeft op de conversie van je website. Google wil in latere versies werken met een rode waarschuwingsdriehoek en rood gearceerde letters om extra nadruk te leggen op de onveiligheid van http-websites.

Een voorbeeld van de melding in Google Chrome vanaf januari 2017.

Zorg voor veiligheid

Websites die versleuteld, en dus veilig, zijn kunnen bezoekers herkennen aan het feit dat https voor de URL staat, met de ’S’ van secure. Deze websites zijn beveiligd met een SSL certificaat wat betekent dat de verbinding tussen de website en de bezoeker wordt versleuteld. Gegevens die worden overgedragen op deze website zijn niet uit te lezen zonder het encryptie-algoritme te kraken. Voor websites waarbij betaald of persoonsgegevens uitgewisseld worden is versleuteling cruciaal. Heeft jouw website of webshop geen SSL certificaat en wil je dit wel? Laat ons je daarbij helpen. Neem contact op zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw site veilig kunnen maken.