SEO checklist voor blogartikelen: optimaliseer je blogcontent in 10 stappen!

Eindelijk! Met grote zorgvuldigheid heb je een mooi blogartikel geschreven. Met een mix van enthousiasme en gezonde spanning zweef je met je muis over de ‘publiceer’ knop. Maar wacht, heb je echt aan alles gedacht? Het publiceren van goede content op je website is zeer waardevol en door deze content op een goede manier te behandelen, kun je er veel voor terug krijgen. Het zou zonde zijn om een kans op een klik naar jouw website via Google laat varen. Maar hoe verbeter je de vindbaarheid van jouw blogartikel nou precies? Hieronder een checklist om jouw blogpost zo goed mogelijk te optimaliseren.

1. Kies een pakkende titel

Een blogartikel begint natuurlijk met een titel en dit is het eerste wat mensen zullen zien, maar ook het eerste wat zoekmachines zullen zien. Begin daarom hier met je optimalisaties. Houd bij het kiezen van een titel voor je blogartikel rekening met een aantal dingen.

Kies een titel die past bij de inhoud van het artikel. Door een logische titel te kiezen weten mensen snel of ze naar de gevraagde informatie op zoek zijn. Zorg ook voor een pakkende titel. Een pakkende titel valt op en zorgt ervoor dat bezoekers sneller op jouw link zullen klikken.

Titels met daarin een vraag, bijvoorbeeld ‘hoe optimaliseer je een blogartikel?’ of ‘hoe schrijf je een e-book’, worden vaak goed gevonden, omdat dit een letterlijke vraag van een zoeker kan zijn. Andere titels die het vaak ook goed doen in zoekmachines zijn: tips, top 10’s (zoals ook dit blog) en handleidingen. Dit komt omdat mensen vaak op zoek zijn naar praktische informatie over een bepaald onderwerp.

2. Vind het goede zoekwoord

Met welke zoekwoorden wil je dat jouw blogartikel gevonden wordt? Bepaal de belangrijkste zoekwoorden aan de hand van het onderwerp van je artikel. Als je een aantal termen bij elkaar hebt gevonden kun je de zoekwoordplanner van Google gebruiken om erachter te komen wat het maandelijkse zoekvolume is van jouw gekozen zoekwoorden. Op basis van de zoekvolumes kun je het meest geschikte zoekwoord voor je blogartikel kiezen.

Zo, het zoekwoord is bepaald. Nu is het van belang om het zoekwoord te verwerken in je tekst. Let er wel op dat je de tekst niet te vol propt met het zoekwoord, dit wordt door zoekmachines gezien als spamming en zullen hierdoor je website negatief beoordelen. Zorg ervoor dat de tekst leesbaar blijft, want ook al optimaliseer je je artikel voor zoekmachines, je hebt het artikel geschreven voor mensen.

Verwerk het zoekwoord ook in de titel. Door het zoekwoord in de titel te verwerken vergroot je de kans om hoger naar boven te komen in de zoekresultaten wanneer er naar het zoekwoord wordt gezocht. Plaats het zoekwoord aan het begin van de titel, zodat deze de hoogste prioriteit krijgt en goed zichtbaar is voor de bezoeker die naar dit specifieke zoekwoord zoekt. Aanvullend zorg je er ook voor dat dit zoekwoord vooraan in de bodytekst geplaatst wordt, aangezien de eerste woorden van de bodytekst het grootste effect hebben op de SEO waarde.

3. Structuur van je tekst

Eén grote lap tekst is niet echt overzichtelijk en schrikt mensen af om je artikel te lezen. Ook zoekmachines houden van een gestructureerde tekst. Breek daarom je artikel op in alinea’s en geef elke alinea een titel. Door de koppen een opmaak mee te geven in H1, H2 of H3, kan een zoekmachine snel beoordelen waar jouw blogartikel over gaat en welke onderwerpen in het artikel het belangrijkst zijn. Hierbij wordt de waarde van H1 als het meest belangrijk en H3 het minst belangrijk gezien. Verwerk dus zeker ook je belangrijkste zoekwoord in de titel en minstens één keer in een alinea titel.

4. Meer dan 1000 woorden…

Het zal niemand verbazen dat het aantal woorden content op een pagina een bepalend is voor de SEO prestaties van je artikelen. Vooropgesteld dient de content natuurlijk waardevol en relevant te zijn voor de potentiële lezer van jouw artikel. Jaarlijks onderzoek van Searchmetrics naar de SEO factoren zoekresultaten binnen Google, wijst daarnaast uit dat teksten van meer dan 1000 woorden beduidend beter presteren in de zoekresultaten dan pagina’s met minder dan 1000 woorden.

5. Maak gebruik van relevante afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen een belangrijke rol spelen in het versterken van de boodschap in het artikel. Daarnaast maken ze de tekst overzichtelijk en leesbaar. Zoekmachines hebben moeite met het analyseren van afbeeldingen. Dus als je gebruik maakt van afbeeldingen, denk er dan aan om deze ook voor zoekmachines te optimaliseren. Dit doe je door de afbeelding een duidelijke bestandsnaam te geven wanneer je deze opslaat op je computer. Dus in plaats van bijvoorbeeld IMG300826, benoem je zo goed mogelijk wat er op de afbeelding te zien is. Als je vervolgens de afbeelding naar de mediatheek van je website upload, kun je deze ook een titel en een Alt tag meegeven. De Alt tag wordt door zoekmachines gelezen waardoor zij weten wat er op de afbeelding staat. Daarom is het van belang om ook in de Alt tag zo omschrijvend mogelijk te benutten.

6. Creëer een web door middel van links

Het linken naar andere blogartikelen binnen je blog is altijd goed. Hoe meer links van het ene artikel naar het andere, hoe beter. Je creëert hierdoor als het ware een soort spinnenweb tussen de artikelen op jouw website. Zoekmachines zien een dergelijke linkstructuur als een positief aspect. Dit aangezien het doorverwijzen naar relevante verdiepingsartikelen de website ervaring verbetert en de zoekmachines hierdoor een beter beeld krijgen van hoe jouw website in elkaar zit. Let er hierbij wel op dat je links legt naar blogartikelen die relevant zijn voor het desbetreffende artikel, want lukraak in het rond linken (onrelevant) kan dan wel weer een negatieve invloed hebben op de prestaties van je artikel.

Links kunnen natuurlijk ook van externe websites komen. Dit kan doordat iemand vanaf zijn website naar jouw blogartikel linkt. Hoe meer links er van andere websites naar jouw website wijzen, hoe beter. Let op: dit moeten natuurlijk ook wel weer links zijn die relevant zijn voor jouw website en bovendien vanuit een betrouwbare bron komen. Zoekmachines zien inkomende links van externe websites als positief omdat zij dit als een signaal van populariteit en betrouwbaarheid beschouwen. Door die externe links krijgt jouw website als het ware een hoger aanzien.

7. Anchor tekst

Een anchor tekst is de tekst die zichtbaar is wanneer je een link naar een andere pagina deelt in je blogartikel. Een voorbeeld van een anchor tekst kan zijn “SEO-checklist voor blogartikelen”, waarbij je een link legt naar een pagina die over dit onderwerp gaat. Door de link een goede naam te geven, krijgen zoekmachines een beter beeld van waar de externe of interne link over gaat. Geef je links daarom een duidelijke naam en maak ook hier weer gebruik van je meest relevante zoekwoord waarmee je goed wilt scoren in zoekmachines.

8. De structuur van de URL

Zoekmachines houden ook van een duidelijke structuur van je URL. Geef je URL daarom een goede naam, bijvoorbeeld de titel van je blogartikel. Structureer je URL door middel van koppeltekens of underscores. Houdt je URL kort en bondig en vermijd het gebruik van leestekens en cijfers. Door je belangrijkste zoekwoord in de URL te verwerken verhoog je bovendien de vindbaarheid van je blogartikel in zoekmachines. Ten slotte is ook de lengte van je url een belangrijke SEO factor. Het jaarlijks onderzoek van Searchmetrics heeft uitgewezen dat de top 10 zoekresultaten gemiddeld een url lengte hebben van 51 karakters. Naar mate de URL’s gemiddeld langer worden, nemen de gemiddelde zoekwoordposities af. Een goed houvast is dan ook: ‘hoe korter en beknopter de URL is, hoe beter de prestaties’.

9. Optimaliseer de metadata van je blogartikel

De metadata van je blogartikel is data die zoekmachines én mensen vertelt waarover jouw artikel gaat. Deze metadata is het eerste wat zoekmachines zullen vinden wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert. Je kunt de metadata van websites en artikelen zelf ook gemakkelijk herkennen. Dit zijn namelijk de titel en de omschrijvende tekst eronder wanneer je een zoekopdracht doet. Daarom is het zeer belangrijk om deze zo goed mogelijk te optimaliseren. Hierbij zijn de belangrijkste onderdelen de meta title (meta titel) en de meta description (meta beschrijving).

Waar voorheen zoekwoorden in de metadata een direct effect hadden op de online vindbaarheid op dat zoekwoord, is dat vandaag de dag niet meer zo. De meta title en description vormen samen als het ware de call-to-action binnen de Google zoekresultaten pagina. Door goede metadata te gebruiken, kun je dus een positieve invloed uitoefenen op de CTR (doorklik percentage) binnen de zoekresultaten pagina van Google. Om het nog interessanter te maken: de gemiddelde CTR op de zoekresultaten pagina is tegenwoordig wel een belangrijke SEO factor. Zo hebben de metadata dus nog altijd een (indirect) effect op de vindbaarheid van de pagina’s binnen Google.

9.1 Meta title

De meta title is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de optimalisaties van je blogartikel. Het wordt gezien door zoekmachines als hét element wat jouw blogartikel beschrijft. De meta title is zichtbaar in de zoekresultaten én als paginatitel in je browser wanneer je het artikel opent. Om jouw meta title zo goed mogelijk te optimaliseren, volg dan een aantal belangrijke regeltjes; Geef je titel tussen de 50 en 60 karakters. Dit is de hoeveelheid karakters die een zoekmachine weergeeft in de resultaten. Zet je meest belangrijke zoekwoord vooraan in de titel, het twee na belangrijkste daarna en sluit af met eventueel je merknaam. Door je meest belangrijke zoekwoord vooraan in de titel te zetten, heeft dit invloed op je ranking in de zoekmachine resultaten en zullen mensen sneller geneigd zijn om op jouw artikel te klikken omdat de zoekterm meteen goed zichtbaar is.

9.2 Meta description

Voor de meta description kun je gebruik maken van tussen de 150 en 160 karakters.
Beschrijf hier zo goed mogelijk waar het blogartikel over gaat en maak hierbij ook weer gebruik van je belangrijkste zoekwoorden waarmee je gevonden wil worden. Door in de meta description een goede en informatieve samenvatting te geven van jouw blogartikel, zullen mensen eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken.

10. Deel je artikel op Social Media

We zijn er bijna! Je hebt je hele blogartikel geoptimaliseerd en nu kun je met een gerust hart op “publiceren” drukken. Maar er is nog één stap waarmee je het succes van jouw artikel kunt vergroten! Deel je artikel op Social Media kanalen zoals Facebook, Twitter, Google Plus en Pinterest. Hierdoor vergroot je de vindbaarheid van je blogartikel aanzienlijk en creëer je ook nog eens gratis externe links naar jouw website! Twee vliegen in één klap dus.

 

Wil jij meer uit jouw blogcontent halen, en wil je graag meer informatie over hoe en wat? Neem dan gerust contact met ons op!