PIM-systemen en Magento

Steeds vaker valt bij We Provide op de werkvloer het woord “PIM” en ook in gesprekken met onze opdrachtgevers is het een actueel onderwerp. We zijn steeds vaker bezig met de implementatie van PIM-systemen.

PIM? Waar hebben we het over? PIM staat voor Product Information Managementsystemen (PIM). Deze worden steeds populairder. Ze vormen in toenemende mate de spil tussen ERP-, WMS-, OMS- en CMS-systemen en e-commerce platformen, ook bij Magento-webshophouders. Op dit moment gebruikt een kleine 10% van alle bedrijven een PIM-systeem, maar het aantal gebruikers groeit hard, elk jaar. Omdat het voor velen nog onbekende materie is en we hierover tegenwoordig steeds meer vragen krijgen, leggen we graag even uit waarom een PIM-systeem belangrijk is voor je e-commerce strategie.
Hoe werkt dat dan? En wat heb je eraan?

Wat is een PIM-systeem?

We houden het graag simpel: met een PIM-systeem kan de productinformatie van alle producten centraal worden beheerd. Dus: in één systeem. Deze gegevens kunnen dan worden uitgewisseld met diverse andere systemen. Vooral voor (e-commerce) ondernemers met een groot en/of snel veranderend productassortiment is dit belangrijk. Maar denk ook aan internationaal opererende ondernemingen en/of ondernemingen die een omni-channel strategie hanteren.

Klanten verwachten steeds uitgebreidere informatie. Het wordt dus ingrijpender en tijdrovender om van alle producten de omschrijving en productattributen op ieder kanaal en in iedere taal voortdurend actueel te houden. Als attributen dan ook nog onderlinge verschillen hebben, zoals verschillende kledingmaatsystemen, zie je de complexiteit snel toenemen. Al die verschillen moeten immers geëxporteerd worden naar alle gebruikte kanalen: een tijdrovende klus.

Een PIM-systeem maakt dat allemaal overbodig: het systeem toont een overzichtelijke omgeving waarin informatie kan worden bijgehouden voor elk type product. Dus verrijkt met alle bijbehorende specifieke attributen, vertalingen en afbeeldingen. Maar er is meer! Deze gegevens kunnen met een PIM-systeem ook geëxporteerd worden naar álle verschillende verkoopkanalen: Magento webshop, mobiele app, gedrukte catalogus, social media en online marketplaces zoals eBay en Amazon. Maar ook de displays en actieposters in je winkel. Met één druk op de knop. Zo blijft alle informatie up-to-date. Simpel toch?

Voor wie is een PIM-systeem geschikt?

Ook daarop kunnen we een simpel antwoord geven: voor iedere organisatie die een groot assortiment voert. Het PIM-systeem vormt de centrale opslagplaats van alle productinformatie en het is naadloos te integreren met alle overige gebruikte pakketten.

Omni-channel

Organisaties met een omni-channel strategie profiteren extra van een PIM-systeem. Zo kunnen ze stoppen met het bijhouden van ingewikkelde netwerken van talloze kanalen, verschillende versies van documenten met bijgewerkte informatie en door elkaar lopende revisies van vertalingen. Resultaat: een snellere time to market en minder hoofdpijn. We like!

Beschikbare PIM-systemen

Hoewel de markt nog relatief nieuw is, zijn er al diverse uitstekende PIM-systemen beschikbaar op de Nederlandse markt. Bovendien zullen er nog wel enkele nieuwe spelers bij komen. We hebben een overzicht, verdeeld in 2 categorieën: Klein tot middelgroot en Groot tot enterprise. Deze PIM-systemen zijn allemaal geschikt voor e-commerce ondernemingen die Magento gebruiken.

Klein tot middelgroot

Akeneo
PIMagento
Pimcore
Tweakwise Productmanager

Groot tot enterprise

ContentServ
hybris PCM
Informatica PIM
inRiver
Stibo Systems PIM

Hoe groot is de investering in een PIM-integratie?

De implementatie van een PIM-systeem is altijd maatwerk: iedere onderneming gebruikt immers andere softwarepakketten waarmee PIM moet samenwerken. Hoeveel werk die implementatie is, hangt natuurlijk af van de specifieke wensen die een onderneming heeft, maar gemiddeld genomen moet je denken aan enkele weken tot maanden programmeerwerk. Daarnaast zijn er meestal nog jaarlijkse kosten voor een licence fee, voor het gebruik van het systeem.

Wat kan We Provide voor je betekenen bij de PIM-integratie?

Als e-commerce specialist komen wij steeds vaker in aanraking met de integratie van PIM-systemen. We bouwen snel steeds meer kennis op. Daardoor kunnen wij je goed ondersteunen bij het selecteren van een PIM-systeem dat het beste bij jouw onderneming, wensen en ambities past. Vervolgens kunnen wij in veel gevallen de koppeling met je Magento (Enterprise) webwinkel realiseren. Naast de koppeling met je webwinkel moeten vaak ook koppelingen gerealiseerd worden met je ERP- of WMS-systeem voor bijvoorbeeld voorraad- en orderstatusmutaties. Zo ben je verzekerd van een optimaal e-commerce systeem waarin alle systemen naadloos met elkaar samenwerken. Wij kunnen het allemaal voor je verzorgen. Heb je vragen? Bel ons gerust voor een afspraak!