PIM systeem koppelen met Magento

Steeds vaker valt op de We Provide werkvloer het woord ‘PIM systeem’ en ook in gesprekken met onze klanten is het meer en meer een actueel onderwerp als het gaat over websites en webshops. We implementeren steeds vaker een PIM systeem met bijvoorbeeld een Magento webshop. Maar wat is een PIM eigelijk? En waarom koppel je deze aan je Magento webshop? Wat komt hier allemaal bij kijken? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel. Lees verder en laat je volledig informeren.

Waarom een PIM systeem?

Waar hebben we het eigelijk over: PIM staat voor Product Information Managementsystemen (PIM). Een PIM systeem vormt in toenemende mate de spil tussen ERP-, WMS-, OMS- en CMS-systemen en e-commerce platforms. Ook bij Magento-webshophouders natuurlijk.

Bijzonder is dat een kleine 10% van alle Nederlandse bedrijven voor een PIM systeem kiest, maar dit aantal groeit hard. Elk jaar komen er meer (Magento) webshops bij die voor een PIM koppeling kiezen. Omdat het voor vele nog onbekende materie is en we hierover tegenwoordig steeds meer vragen krijgen, leggen we graag uit waarom een PIM systeem belangrijk is voor je e-commerce strategie. Hoe werkt dat dan? En wat heb je eraan?

PIM? Een PIM koppeling? Wat is dat?

Laten we bij het begin, beginnen: met een PIM systeem kan de productinformatie van alle producten centraal worden beheerd. Dus: in één systeem. Deze gegevens worden uitgewisseld met diverse andere systemen en zijn daardoor makkelijk te koppelen aan meerdere interne en/of externe systemen, waaronder webshops en websites. Vooral voor (e-commerce) ondernemers met een groot en/of snel veranderend productassortiment is dit belangrijk en efficient. Maar denk ook aan internationaal opererende ondernemingen en/of ondernemingen die een omni-channel strategie hanteren waarbij meerdere afdelingen werken met productinformatie.

Ook uw klanten verwachten steeds uitgebreidere informatie over uw producten. Het is vanzelfsprekend ingrijpender en tijdrovender om van alle producten de omschrijving en productattributen op ieder kanaal en in iedere taal voortdurend actueel te houden. Als attributen dan ook nog onderlinge verschillen hebben, denk aan verschillende kledingmaatsystemen, zie je de complexiteit snel toenemen en wordt het vaak ingewikkeld in te richten. Al die verschillen moeten immers geëxporteerd worden naar alle gebruikte kanalen: kortom, een tijdrovende klus.

Een PIM systeem maakt dit eenvoudig: het systeem toont een overzichtelijke omgeving waarin specifieke informatie wordt bijgehouden voor elk type product. Dus verrijkt met alle bijbehorende specifieke attributen, vertalingen, afbeeldingen en zo verder. Maar! Een PIM systeem heeft meer voordelen. Met een PIM systeem kun je deze gegevens ook exporteren naar álle verschillende verkoopkanalen: Magento webshop, mobiele app, gedrukte catalogus, social media en online marketplaces zoals eBay en Amazon. Maar ook de displays en actieposters in je winkel. Met één druk op de knop. Zo blijft alle informatie up-to-date en vooral: overal gelijk!

Voor wie is een PIM systeem geschikt?

Het antwoord op deze vraag is simpel: voor iedere organisatie die een groot productportfolio voert. Het PIM systeem vormt de centrale opslagplaats van alle productinformatie en het is naadloos te integreren met alle overige gebruikte (software) pakketten. Met name organisaties met een omni-channel strategie profiteren extra van een PIM systeem. De tijd van het bijhouden van ingewikkelde netwerken van talloze kanalen, verschillende versies van documenten met bijgewerkte informatie en door elkaar lopende revisies van vertalingen is door een goed PIM systeem voorbij. Dit bespaart niet alleen tijd, ook is veel geld.

Beschikbare PIM systemen

Hoewel de markt nog relatief nieuw is, zijn er al diverse uitstekende PIM systemen beschikbaar waar wij mee werken. We hebben een overzicht van de PIM systemen die wij veel zien gemaakt. Dit overzicht hebben we verdeeld in 2 type bedrijfsgroottes: klein-middelgroot en groot-enterprise. Deze PIM systemen zijn bovendien sowieso allemaal geschikt voor Magento webshops.

Klein tot middelgroot

  • Akeneo
  • PIMagento
  • Pimcore
  • Tweakwise Productmanager

Groot tot enterprise

  • ContentServ
  • hybris PCM
  • Informatica PIM
  • inRiver
  • Stibo Systems PIM

Interessant! Maar welke investering is nodig voor een PIM integratie?

De implementatie van een PIM systeem is altijd maatwerk: iedere bedrijf gebruikt andere softwarepakketten waarmee een PIM systeem moet samenwerken. Hoeveel werk die implementatie is, hangt natuurlijk af van de specifieke wensen die je hebt. Maar gemiddeld genomen moet je denken aan enkele weken tot maanden programmeerwerk. Daarnaast zijn er meestal nog jaarlijkse kosten voor een licence fee, voor het gebruik van het systeem.

Wat kan We Provide voor je betekenen bij de PIM-integratie?

Als specialist op het gebied van (Magento) webshops en websites komen wij steeds vaker in aanraking met de integratie van PIM systemen. Daardoor kunnen wij je goed ondersteunen bij het selecteren van een PIM systeem dat het beste bij jouw onderneming, wensen en ambities past. Vervolgens kunnen wij in veel gevallen de koppeling met je Magento (Enterprise) webshop realiseren. Naast de koppeling met je webshop, koppelen we ook vaak PIM systemen met een ERP systeem of WMS systeem voor bijvoorbeeld voorraad- en orderstatusmutaties. Zo ben je verzekerd van een optimaal e-commerce proces waarin alle systemen naadloos met elkaar samenwerken. Wij kunnen het allemaal voor je verzorgen.

Heb je vragen? Bel ons gerust of neem contact op voor een afspraak!