Onze (positieve) ervaring met Magento 2

Ruim 500 dagen geleden werd de versie 2.0 van Magento gepresenteerd aan de wereld. De komst van dit vernieuwde e-commerceplatform veranderde veel voor agencies, programmeurs en webwinkeleigenaren. Nu wij bij We Provide al bijna twee jaar bezig zijn met het ontwikkelen en onderhouden van Magento 2 webshops is het tijd om onze mening te vellen. Wat vinden we nou van het werken in Magento 2? Wat zijn de fijnste veranderingen en voordelen? We zetten ze allemaal op een rijtje.

Op het moment van schrijven is versie 2.1.5 (en 2.0.13) de laatst uitgebracht versie en hebben we in totaal vier Magento 2 projecten live staan (waaronder ook Vogel’s, een Magento 2 Enterprise project). Daarnaast wordt er nu nog hard gewerkt aan zes andere Magento 2 projecten.

Magento en de community timmeren hard aan de weg

Bij vrijwel iedere productlancering is de eerste versie niet geheel vrij van bugs. Hier was Magento 2 geen uitzondering in. Wat echter wel opvalt aan Magento 2 is in welk tempo de bekende bugs worden aangepakt. In de laatste versie zijn al veel SUPEE-patches en security updates verwerkt. Dit geeft aan hoe hard er gewerkt wordt om Magento beter en veiliger te maken. De tussenstand op GitHub staat in maart 2017 op een totaal van 98 geopende pull requests, 155 gemergede en 102 gesloten pull requests. Dit is meer dan ooit tevoren! Ook initiatieven als de 5e Magento Pre-Imagine MageHackaton en het gezamenlijk bekijken en oplossen van issues tijdens een Meet Magento Hackaton werken hieraan bij.

Het gemak van updaten, upgraden en installeren

Na twee jaar werk in Magento 2 kunnen we met overtuiging zeggen dat we het meeste baat hebben bij de komst van Composer. Het updaten naar een nieuwere versie van Magento en het installeren of upgraden van een extensie is nu een fluitje van een cent. Dit komt voornamelijk omdat we door Composer niet meer alle losse extensies hoeven te controleren op nieuwere versies. Met één druk op de knop kun je gemakkelijk alles updaten.

Gemak in het leven van de programmeur

Daarnaast heeft Magento 2 nog een andere functionaliteit die het leven van een programmeur een stuk fijner maakt, ten opzichte van Magento 1. Zo kunnen we op een goede manier bestaande Magento functionaliteiten overnemen en aanpassen. Door gebruik te maken van plugin interceptors kunnen we op een hele goede en gerichte manier code aanpassen en gebruiken.

Fijner werken in front-end

Onze front-end ontwikkelaars zijn inmiddels ook volledig gewend aan de grote veranderingen die Magento 2 met zich meebracht op front-end gebied. Vooral wanneer de switch weer gemaakt moet worden naar een ander Magento 1 project wordt het duidelijk hoe fijn hoe de mappenstructuur in Magento 2 is. Hierin wordt namelijk alles van bepaalde webshopgedeeltes in dezelfde directory geplaatst, en werk je met losse XML-bestanden in plaats van één groot onoverzichtelijk bestand.

De klant in CMS-controle

Van onze klanten horen we dat de aanwezigheid van de BlueFoot CMS & Page Builder een hele grote verbetering is. Iedere webshop heeft een groot aantal CMS pagina’s met tekst, afbeeldingen en zelfs video’s. Met de komst van BlueFoot kunnen deze pagina’s eenvoudig zelf door de klant ingericht worden. Dit zorgt ervoor dat de klant optimaal kan focussen op het verbeteren van de ervaring van de bezoeker op de webshop. Uit het feit dat Magento deze techniek heeft gekocht, blijkt dat ze het hier zelf ook volledig mee eens zijn.

Het eindoordeel over Magento 2

Ondanks dat de veranderingen in de admin ervoor zorgden dat er flink gezocht moest worden naar de juiste onderdelen, voor zowel ons als onze klanten, zijn we ook hier erg tevreden over. Nu we er een tijd mee werken merken we dat alles beter gegroepeerd staat en dat je eenvoudiger je weg vindt naar de juiste gegevens.

Al deze punten zorgen ervoor dat wij als We Provide erg blij zijn met de komst van Magento 2. We werken met plezier aan onze Magento 2 projecten en we zullen met veel plezier nog veel meer Magento 2 shops maken. Houd komend jaar ons portfolio goed in de gaten voor de komende gave projecten die we in petto hebben.

 

Ben je zelf benieuwd of Magento 2 wat voor jou is? Kom dan op 10 mei naar Meet Magento in Utrecht. Als Gold sponsor mogen we 10 kaarten weggeven. Lees hier hoe je kans maakt.