Nieuwe foutmelding voor geblokkeerde websites: 451-error

Gisteren kwam de NOS met een nieuwsbericht naar buiten inzake geblokkeerde en gecensureerde sites. Wie een site wil bezoeken die geblokkeerd of gecensureerd is, krijgt voortaan een nieuwe foutmelding te zien op het scherm, namelijk de 451-error. Dit zou het web transparanter moeten maken.

Wanneer je een site probeert te bezoeken die geblokkeerd is, bestaan er verschillende soorten foutmeldingen die je te zien krijgt. De meest voorkomende zijn de 500-error (bij  serverproblemen) en de 404-error (wanneer een pagina niet (meer) bestaat).

Overheid

De overheid kan vanwege censuur ook een pagina blokkeren. Hiervoor bestond tot voor kort alleen de 403-error. Deze geeft aan dat je probeert een ‘verboden’ pagina te bezoeken. Oorzaken hiervan worden vervolgens niet genoemd.

Nieuwe 451-error

De nieuwe 451-foutmelding moet daar verandering in brengen. Deze pagina krijg je binnenkort te zien als je een website probeert te bezoeken die door een rechter verboden is of die door de overheid gecensureerd is.

Hoe komen ze aan dit nummer?

Het nummer van de foutmelding, 451, komt uit het sciencefiction-boek Fahrenheit 451. Dit boek gaat over een wereld waarin boeken en kritische gedachten verboden zijn. Boekpapier zou verbranden bij ongeveer 451 graden Fahrenheit, vandaar de titel.

En nu?

De 451-foutmelding is onlangs geaccepteerd door de instantie die de internetstandaarden beheert. Dat betekent overigens niet dat de pagina’s opeens overal zullen opduiken. Diegene die de pagina blokkeert, moet zelf actief voor de nieuwe foutmelding kiezen. In het geval van censuur zoals in China, Iran en Noord-Korea, lijkt het niet waarschijnlijk dat de landen zich hieraan zullen houden.