21 april D-Day voor mobielonvriendelijke websites door Mobilegeddon

Aan iedereen met een eigen website: attention please! Er staat je namelijk op 21 april een enorme verrassing te wachten. Iets wat gigantisch veel invloed kan hebben op het succes van je website in de zoekresultaten van Google. En nee, we maken geen grapjes. Dit is een serieuze zaak.

Meest optimale gebruikerservaring

Google’s doel is (nog steeds) het haar gebruikers zo gemakkelijk mogelijk maken: in a split second de meest geschikte resultaten vinden. Dit is een van de voornaamste redenen waarom Google mobielvriendelijke websites altijd erg belangrijk heeft gevonden. Zo hebben zij al eerder het Mobile Friendly label geïntroduceerd. Dit label wordt in zoekresultaten aan websites gehangen die mobielvriendelijk zijn. Hiermee wordt er extra aandacht gevestigd op websites met een goede mobielvriendelijke gebruikerservaring. Een schouderklopje voor websites die het goed doen dus eigenlijk.

Groeiend mobiel zoekverkeer

Maar voor Google is dit niet genoeg. Als je erover nadenkt is het ook helemaal niet zo gek dat zij zoveel waarde hechten aan mobielvriendelijke websites. Meer dan 50% van alle zoekresultaten komt namelijk via mobiel binnen. Meer dan 50%?! Juist ja, dat is redelijk veel. En dit is nog steeds in rap tempo aan het groeien.

 

Mobilegeddon

Zoals je kunt merken is Google klaar met mobielonvriendelijke websites. Met een update van hun algoritmen, die in Amerika Mobilegeddon wordt genoemd, gaat Google websites belonen die wél geschikt zijn voor mobiel. Hoe dan? Door ze hoger in de zoekresultaten te plaatsen. En de websites die ongeschikt zijn, zakken hierdoor dus verder en verder naar beneden.

Misschien een drastische keuze van Google, maar moeten we ze geen gelijk geven? Want hoe vervelend is het om op een mobielonvriendelijke site terecht te komen waar je vervolgens continu de pagina moet verkleinen en vergroten om alleen al de tekst te kunnen lezen.

Invloedrijke update

Niet alleen alle experts uit binnen- en buitenland zeggen dat aankomende update heel veel impact gaat hebben, zelfs Zineb Ait Bahajji – lid van Google Webmaster Trend Team – liet op de SMX Munich los dat de update een grotere impact zal gaan hebben dan Panda of Penquin. En deze werden eerder al als noemenswaardig betiteld.

Komt jouw website door de test?

Nu de brandende vraag: komt jouw website door de test? Google heeft een tweetal tools ontwikkeld om de mobiele vriendelijkheid van je website te testen.

  • Mobile friendly tool: met deze tool wordt de URL van je website geanalyseerd. Je krijgt een ‘sign of approval’ of niet.
  • Mobile usability tool: met deze tool kun je iets dieper ingaan op de materie en koppel je de Webmastertools van je website aan de test. Vervolgens kun je een volledige lijst krijgen van de eventuele issues die zich afspelen op je website.

Kan 21 april D-Day zijn voor jou?

Komt je website niet door de test? Zorg dan als de wiedeweerga dat je website mobielvriendelijk wordt. En dat binnen een kleine twee weken. Anders zal je bezoekersaantal vanaf 21 april met grote getalen gaan dalen en dat wil niemand, toch? Wij kunnen ons voorstellen dat je niet helemaal weet hoe dit moet. Dus heb je vragen over het mobielvriendelijk maken van je website? Neem dan contact op met Kim, Markof Jop.