Marketing monday: 5 webshop marketing tips

Je hebt een prachtige Magento webshop laten ontwikkelen en je krijgt regelmatig bestellingen binnen, hartstikke mooi! Of je nu snel ingespeeld hebt op kansen die zich voor deden of een webshop opgebouwd hebt op basis van een uitgebreid business plan: tijd om te groeien! In het “oerwoud” van mogelijkheden om je naamsbekendheid en vindbaarheid te vergroten, kampen veel ondernemers met de situatie dat ze niet weten waar te beginnen. Door slimme keuzes te maken in je online marketing investeringen, kun je zowel op de korte als de lange termijn betere prestaties realiseren.

Om jou als webshopondernemer op weg te helpen richting het bereiken van jouw ambities, zetten we in dit artikel 5 webshop marketing tips op een rij.

Webshop marketing tip 1: Investeer in zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO is een verzamelnaam voor de activiteiten die je uitvoert om jouw webshop beter te laten presteren in de zoekmachine resultaten. Het realiseren van betere posities in de Google zoekmachine, zal vrijwel automatisch zorgen voor een toenemend aantal potentiële klanten die jouw webshop weten te vinden.
Iedere concurrent zal zichzelf eveneens ten doel gesteld hebben om betere prestaties in de zoekmachines te bereiken, het is dus belangrijk dat jij jouw bezoekers drie primaire zaken te bieden hebt:

 1. Relevantie
  Door jouw content te baseren op hetgeen dat zowel relevant is voor jouw onderneming, als voor hetgeen waar jouw doelgroepen naar op zoek zijn zul je beloond worden met betere prestaties in Google. Het centraal stellen van de bezoeker (ofwel Google gebruiker), is namelijk in alles het primaire uitgangspunt van Google. Dus: wat goed is voor jouw (potentiële) bezoeker is ook goed voor jouw prestaties in de zoekmachines!
  Het is dan ook cruciaal dat je geen copy/paste werk van leveranciers ofwel concurrenten gaat doen, aangezien je hier op afgerekend zult worden door Google door het plaatsen van zogenaamde ‘duplicate content’.
 2. Optimale user experience
  Dit doe je door de kwaliteit van de huidige pagina’s te verbeteren op basis van de analyses die je kunt maken met behulp van jouw webanalytics tools, zoals Google Analytics. De basis van een goede user experience, is het realiseren van een overzichtelijke en snelle webshop met goede navigatiestructuur. Een eenvoudige tool waarmee je de snelheid en user experience van jouw webshop kunt meten, is de Google PageSpeed Insights Tool.
  De logische navigatiestructuur van jouw webshop dient eveneens doorvertaald te worden in logische en beknopte url’s, waardoor de url zowel jouw webshopbezoeker als Google direct een idee geeft waar de pagina over zal gaan. De navigatiestructuur binnen jouw webshop is daarnaast sterk afhankelijk van de interne linkstructuur. Door het juist toepassen van interne links, help je jouw bezoekers (en Google) de meest relevante pagina’s binnen jouw webshop te vinden. Om jouw webshop bezoekers verder te helpen om de voor hun relevante content te kunnen vinden, is ook het optimaliseren van de zoekfunctie van jouw webshop een belangrijke aanbeveling.
 3. Betrouwbaarheid
  Een belangrijke voorwaarde voor de prestaties van jouw webshop, is het werken aan betrouwbaarheid en autoriteit. Het tonen van reviews en in stand brengen van sociale interactie is een aanbeveling die jouw webshop zal helpen om de online ambities waar te kunnen maken. Ook in dit geval weer van toepassing: jouw webshopbezoekers zijn op zoek naar vertrouwen bij het plaatsen van online bestellingen, en Google hecht veel waarde aan het feit dat zij bezoekers doorverwijzen naar een webshop die als betrouwbaar ervaren wordt.
  Een andere belangrijke factor in het bepalen van de betrouwbaarheid van jouw webshop, is het aantal relevante directe links naar jouw webshop. De betrouwbaarheid van de websites of webshops die de externe links naar jouw webshops plaatsen, is in dit geval bepalend voor het effect op de online vindbaarheid.

Webshop marketing tip 2: Online adverteren

Online adverteren is vandaag de dag een must voor webwinkels. De wijzigingen die Google recent heeft doorgevoerd binnen de zoekresultaten pagina (SERP), zal de noodzaak van online adverteren naar verwachting nog verder versterken. In ons eerdere blogartikel hebben we deze wijzigingen behandeld en nader toegelicht.
Online adverteren vandaag de dag kent natuurlijk verschillende verschijningsvormen, zo is het mogelijk om te adverteren met tekstadvertenties, opgenomen te worden in de Google Shopping advertenties, door middel van afbeeldingen en advertentiebanners of zelfs video advertenties. Verschillende onderzoeken wijzen uit, dat visuele advertenties vandaag de dag erg effectief blijken aangezien de consument meer dan ooit te voren visueel georiënteerd is.

In het bepalen van je online advertentiestrategie is het erg belangrijk om een scherp beeld te hebben van de doelgroepen van je webshop. Naast het adverteren op specifieke zoektermen, is het met de huidige technologie namelijk mogelijk om zeer specifiek te adverteren op basis van demografische kenmerken en interesses.
De specifieke voordelen van online adverteren:

 • Zeer effectief en gericht je doelgroepen benaderen;
 • Met online adverteren ben je direct zichtbaar en kan er direct resultaat geboekt worden;
 • De campagnes (inclusief budgetten) zijn op ieder moment aan te passen en bij te sturen;
 • Je betaalt pas wanneer er daadwerkelijk een “click” of een x-aantal views op je advertentie hebben plaatsgevonden;
 • Online adverteren is in veel gevallen zowel effectiever als goedkoper dan offline advertentie initiatieven;
 • Het bereik en het effect is meetbaar en te optimaliseren op basis van analyses.

Webshop marketing Tip 3: Social Media advertenties

Daarnaast bieden ook Social Media kanalen vandaag de dag erg mooie advertentiemogelijkheden, waarmee jouw doelgroepen effectief bereikt kunnen worden. Consumenten besteden dagelijks veel tijd op verschillende Social Media platformen, waarbij ieder social media kanaal zijn eigen primaire doelgroep heeft. Als webshophouder is het van belang om van de kracht van deze platformen gebruik te maken, zeker aangezien recent onderzoek van Searchmetrics heeft aangetoond dat interactie op social media kanalen vandaag de dag meeweegt in het bepalen van de zoekresultaten.

Facebook, Instagram, Pinterest. Twitter en LinkedIn zijn allen zeer geschikte platformen voor online adverteren, waarbij de platformkeuze afhankelijk is van jouw primaire doelstellingen en doelgroepen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de advertentiemogelijkheden op Facebook, is het opvallend hoe specifiek deze social advertentiecampagnes ingericht kunnen worden. Facebook hanteert verschillende segmenten waarmee je jouw doelgroep vast kan stellen, waardoor de advertenties van jouw webshop enkel op de tijdlijn van jouw primaire doelgroepen zal verschijnen.

Naast het bereiken van jouw doelgroepen middels online adverteren, zul je door actief te zijn op Social Media ook een online community opbouwen. Door het aan gaan van interactie met jouw trouwe consumenten, verhoog je het vertrouwen van oriënterende bezoekers om een online bestelling te plaatsen bij jouw webshop en verhoog je de betrokkenheid van jouw bestaande klanten waardoor de kans op retentie toe zal nemen.

Webshop marketing Tip 4: Remarketing

Voor nagenoeg iedere webshop is het realiseren van meer verkopen de primaire doelstelling. In het proces dat voorafgaat aan de uiteindelijke aankoop van de consument, zullen consumenten in het oriëntatieproces in veel gevallen online vergelijken en na willen denken over de kwaliteit van jouw aanbod. Concreet betekent dit, dat de consument je webshop enkele keren zou kunnen bezoeken zonder een uiteindelijk conversie te verrichten.

Een oriënterende consument die jouw webshop reeds bezocht heeft in zijn zoektocht, zit al wat verder in zijn beslissingsproces dan een consument die voor het eerst in aanraking komt met jouw webshop. Door een “remarketing pixel” te plaatsen op jouw webshop, is het mogelijk om jouw advertenties op andere websites of social media kanalen te tonen aan consumenten die eerder jouw webshop bezocht hebben. Een remarketing advertentiecampagne is bewezen effectiever dan reguliere online advertentiecampagnes. Het opnieuw benaderen van je doelgroep via display adverteren, wordt ook wel “retargeting” ofwel “remarketing” genoemd.

Webshop marketing Tip 5: SSL beveiliging

SSL zorgt ervoor dat alles wat zich afspeelt binnen je webwinkel op een veilige, afgeschermde omgeving plaatsvindt. Zo verloopt alles via een beveiligde verbinding, waardoor de online interacties op de webshop niet zichtbaar kunnen zijn voor derden. Enerzijds zal het bieden van een veilige omgeving een positieve rol spelen in het wekken van vertrouwen bij de webshop bezoeker, anderzijds wordt dit ook door Google gewaardeerd. Veiligheid is namelijk een belangrijke factor voor Google in het bepalen van de zoekresultaten, waarbij Google concreet heeft aangegeven dat SSL een SEO factor is die van invloed is op de zoekmachinepositie van jouw webshop. Tot nu toe blijkt de invloed van het bieden van een SSL omgeving op de zoekposities nog gering te zijn. Vanwege de continue wijzigingen binnen het algoritme van Google, kun je er echter vergif op innemen dat deze factor een steeds bepalendere rol zal krijgen.

Benieuwd hoe We Provide een oplossing kan bieden die perfect aan sluit op de specifieke situatie en ambities van jouw webshop? Nodig ons uit voor een kop koffie en persoonlijk advies!