Magento 2 The story so far

Nu de rook rondom de release van Magento 2 een beetje is opgetrokken, is het tijd om te kijken wat er tot dusverre is gebeurd rondom deze nieuwste versie. Op de dag dat versie 2.0.1 is uitgekomen, leek ons dat een geschikt moment. Hierbij een terugblik.

Versie 2.0.1

Drie maanden na het verschijnen van de eerste stabiele versie van Magento 2 is versie 2.0.1 verschenen. Hierin zijn verschillende belangrijke functionele updates verwerkt, waaronder support voor PHP 7.0.2. Daarnaast zijn verschillende verbeterpunten in de beveiliging doorgevoerd om SQL injection te voorkomen en XSS vulnerability tegen te gaan.

In de ‘MAGETWO-47956: Magento 2.0.1 Publication’ changelog is ook te zien dat er diverse meldingen, die via GitHub zijn aangemeld, worden meegenomen in deze release. Dit gaat om issues die door Magento 2 gebruikers zijn gemeld en het is goed om te zien dat deze door Magento niet genegeerd worden. De laatste bug is pas 15 dagen geleden gemeld en zit nu al in versie 2.0.1.

De Magento 2 sites, die we bij We Provide momenteel aan het ontwikkelen zijn, zullen ook zo snel mogelijk over gaan op deze versie.

Magento 2.0 Developer Webinar

Eind december is er een webinar geweest waarbij het mogelijk was om allerlei vragen te stellen aan het Magento 2 team. Er werden veel vragen gesteld over Varnish, de nieuwe Market Place, training en de overgang van een Magento 1 shop naar Magento 2. Alle vragen werden goed beantwoord en later ook in een PDF (https://info2.magento.com/rs/318-XBX-392/images/Developer%20Webinar%20Questions%2012.22.2015.pdf) beschikbaar gesteld.

Hierin is onder andere te lezen dat voor de eerste helft van 2016 versie 2.1 gepland staat, waarin voor de Enterprise Editie als feature Elastic Search wordt opgenomen. In deze versie zullen ook code migratie tools beschikbaar zijn. De vernieuwde CMS-functionaliteiten zullen waarschijnlijk pas in versie 2.2 beschikbaar zijn.

Ook werd nog eens benadrukt dat Magento 1 nog tot 17 november 2018 (3 jaar na de release van Magento 2) voorzien zal worden van beveiligingsupdates. De vandaag verschenen SUPEE-7405 patch is hier al een goed voorbeeld van. De patch kan voor versies 1.4.0.0 tot en met 1.9.2.2 gebruikt worden.

Magento 2 extensies

Op https://www.magentocommerce.com/magento-connect/magento-2 is een overzicht te zien van de vele Magento 2 extensies die al zijn uitgebracht. Dit komt mede door het feit dat de bèta versie van Magento 2 vorig jaar al beschikbaar was, zodat extensie bouwers al konden beginnen met het ombouwen van de bestaande extensies en tijd hadden om nieuwe extensies te ontwikkelen.

De Nederlandse Buckaroo extensie staat hier nog niet bij, deze is nog in ontwikkeling, maar zal binnen niet al te lange tijd verschijnen, begrepen we van de makers.

Het verschil tussen versie 1 en 2 voor ontwikkelaars

Tijdens het testen en ontwikkelen van de Magento 2 webshops merkten we dat het even wennen is om in Magento 2 te ontwikkelen, omdat velen van ons al meer dan 5 jaar werken in Magento 1. Maar wel werd al snel duidelijk dat het veel eenvoudiger is om de code te onderhouden dankzij de betere structuur en de nieuwe principes van Magento 2. Ook het gebruik van Unit testing voor de gemaakte code en het werken met de modernere technologieën maakt het programmeren een stuk fijner.