Google is begonnen met het mobile-first indexeren van websites!

Google is in de afgelopen maand begonnen met het testen van mobile-first indexeren van websites. Met andere woorden: Google kijkt primair naar de mobiele content van websites om de zoekresultaten te bepalen op zowel desktop als op mobiel. Pas wanneer er geen mobiele website versie beschikbaar is, zal de desktopversie door Google geïndexeerd worden. Hoewel Google het in beginsel nog als experiment betiteld heeft, is de intentie overduidelijk!

Google heeft ruim een jaar geleden voor het eerst aangekondigd toekomstig primair naar mobiele content van websites te gaan kijken in het bepalen van alle zoekresultaten. Het delen van details over het mobile-first indexeren op het eigen blog van Google, is de eerste zichtbare stap hier naar toe. Zoals met eerdere wijzigingen in het zoekalgoritme door Google, zou het zomaar eens heel snel kunnen gaan in zoekmachineland!

Dus mocht je er de laatste jaren bewust voor gekozen hebben om nog even te wachten om actie te ondernemen op de mobiele ontwikkelingen, dan is nu de tijd om plannen te gaan maken. Aangezien mobiel de komende jaren het online zoeken zal domineren, zullen Google en de andere zoekmachines namelijk meer en meer de focus gaan leggen op mobiel.

Het merendeel van de zoekopdrachten in Google zijn mobiel, maar de zoekresultaten worden bepaald vanuit de desktop versies

Op 5 mei van 2015 kondigde Google op haar blog aan dat de dagelijkse zoekopdrachten vaker op mobiel plaatsvinden dan op desktop. Wanneer Google echter een pagina indexeert om de zoekwoord posities te bepalen, werd er tot op heden gekeken naar de desktop versie van de pagina. Dit issue is de afgelopen anderhalf jaar dan ook een hot-topic geweest in de wereld van SEO. In het huidige experiment van Google, zal gekeken worden naar de content, links en gestructureerde data van de mobiele website versie als deze aanwezig is.

De officiële quote van Google:

“To make our results more useful, we’ve begun experiments to make our index mobile-first. Although our search index will continue to be a single index of websites and apps, our algorithms will eventually primarily use the mobile version of a site’s content to rank pages from that site, to understand structured data, and to show snippets from those pages in our results. Of course, while our index will be built from mobile documents, we’re going to continue to build a great search experience for all users, whether they come from mobile or desktop devices.”

Met deze aanpassing zal Google zich dus primair mobiele content gaan indexeren om de zoekwoord posities te bepalen, ongeacht je een zoekopdracht op mobiel of op desktop verricht. Waar mobiel vriendelijke websites tot op heden beloond werden met een “boost” voor de zoekwoord posities bij mobiele gebruikers, zal dat nu niet meer van toepassing zijn. Concreet: heb je geen mobiel vriendelijke website, dan zal dit ook een zeer negatieve invloed gaan hebben op je vindbaarheid voor zoekopdrachten die op desktop verricht worden.

Wat kunnen we verwachten van dit experiment?

Tijdens de aankondiging werd duidelijk dat Google het experiment de komende maanden op (relatief) kleine schaal zal uitrollen en evalueren. Echter kan het snel en rigoureus doorgevoerd worden wanneer de resultaten uitwijzen dat het experiment een goede Google user experience als gevolg heeft.

Hoe zorg je er voor dat jouw website klaar is voor de wijzigingen?

Google heeft enkele aanbevelingen gedaan om je website klaar te maken voor de nieuwe situatie:

  • Mocht je een responsive website ofwel een responsief dynamische serving website hebben, dan hoef je geen aanpassingen te maken. Google beveelt deze opties aan als favoriete oplossingen om de optimale mobiele website ervaring te kunnen bieden.

 • Structured data markup, ook bekend als schema markup is een manier om aan zoekmachines aan te geven waar de inhoud van de webpagina over gaat. Schema markup is een stuk HTML-code op de pagina die zo gestructureerd is, dat het zoekmachines extra informatie geeft over jouw content.Wanneer je een website opzet hebt waarin de primaire website content en gestructureerde gegevens (schema markup) ervan verschillend zijn op mobiel ten opzichte van desktop, dan is het verstandig om enkele wijzigingen door te voeren aan de website:
   • Zorg er voor dat er zowel gestructureerde markup aanwezig is voor de desktop versie, als de mobiele versie. De gestructureerde markup kan gecontroleerd worden voor beide versies door de URLs van beide versies in de Structured Data Testing Tool in te voeren en de uitkomst te vergelijken.
   • Gebruik de robots.txt testing tool om te verifiëren dat je mobiele versie bereikbaar is voor de Googlebot.
   • Het is niet nodig om wijzigingen aan te brengen aan de canonical links; Google zal deze links blijven gebruiken als leidraad om de meest relevante resultaten te kunnen vertonen aan zowel desktop als mobiele gebruikers.
 • Wanneer je in de Google Search Console enkel een desktop website hebt geverifieerd, is het belangrijk om ook de mobiele versie toe te voegen en te verifiëren.

5 optimalisatie tips met het oog op mobile-first indexeren door Google

Om je goed op weg te helpen met het oog op de recente ontwikkelingen, delen we naast de aanbevelingen van Google graag 5 optimalisatie tips die prioriteit hebben voor jouw mobiele website prestaties:

Optimalisatie tip 1. Snelheid

Op het Google’s Site Performance for Webmasters platform, wordt gesteld dat een laadtijd van twee seconden als acceptabel gezien wordt voor een e-commerce platform. Aangezien gebruikers verwachten dat websites snel laden, heeft Google zichzelf het doel opgelegd om de laadtijd te beperken tot onder een halve seconde. De snelheid van de webpagina’s op mobiele apparaten is essentieel om goede zoekwoord posities te kunnen bereiken.  Richt je op de volgende aandachtspunten:

 • Optimaliseer afbeeldingen.
  Grote afbeeldingen kunnen de website flink vertragen. Het optimaliseren van afbeeldingen naar het juiste formaat, en het waar mogelijk comprimeren van het bestand is een belangrijke quick win.
 • Minimaliseren van de code.
  Het verwijderen van alle onnodige karakters in de broncode, heeft een positief effect op de website snelheid en zorgt tegelijkertijd dat Googlebot de website efficiënter kan crawlen.
 • Gebruik maken van browser caching.
  Browser caching slaat website bestanden lokaal (op de computer) op, wanneer een bezoeker de webpagina bezoekt. Dit zorgt er voor dat bepaalde website elementen bij een terugkerend bezoek niet iedere keer opnieuw ingeladen hoeven worden. Dit komt de website snelheid enorm ten goede.
 • Beperken van redirects.
  Een veelvoud aan redirects zorgt er voor dat de website regelmatig zal moeten herladen. Logischerwijs is het gevolg van veelvuldig herladen, dat de website ervaring vertraagd zal worden.

Optimalisatie tip 2: Blokkeer geen CSS, JavaScript of afbeeldingen

In de begindagen van mobiel design, was het gebruikelijk om deze elementen te blokkeren. Dit was voornamelijk vanwege het feit dat deze elementen vaak voor issues zorgden op mobiele apparaten. Vandaag de dag is dit echter niet meer van toepassing, waardoor het vandaag de dag erg belangrijk is om deze elementen beschikbaar te houden voor Googlebot.

Smartphones zijn vandaag de dag in veel gevallen zelfs krachtiger dan de computers waarop de website bezocht wordt. Onze mobiele devices zijn in staat om vrijwel alle requests te verwerken. De “smartphone GoogleBot” is eveneens in staat om deze requests te verwerken en wil in staat zijn om de volledige mobiele website te indexeren en content te categoriseren zoals website bezoekers dit doen.

Optimalisatie tip 3: Focus op mobiel design

Waar SEO tot enkele jaren geleden voornamelijk een technisch kunstje bleek, is SEO vandaag de dag meer dan alleen het begrijpen van codes en ranking factoren. Voor de best mogelijke prestaties, is het belangrijk om het webdesign slim in te richten om een positief effect te hebben op de zoekwoord posities. Zoals Google zelf ook aangeeft, is een responsive design de meest ideale oplossing om een website mobiel vriendelijk te maken.

Enkele tips op een mobiel webdesign te optimaliseren voor Google.

 • Maak geen gebruik van Flash.

  Apple heeft Flash voor mobiele telefoons uitgesloten. Aangezien hierdoor veel mobiele gebruikers niet in staat zijn om Flash elementen te bekijken, is het belangrijk om Flash elementen te verwijderen. Dit betekent niet dat dynamische elementen niet gewaardeerd worden door Google. Door gebruik te maken van HTML 5 of Java, kunnen mooie dynamische elementen toegevoegd worden die wel mobiel vriendelijk functioneren.

 • Voorkom het gebruiken van pop-ups op mobiel.

  Het genereren van leads is natuurlijk erg belangrijk op je website, echter op mobiel is het belangrijk om hier slim mee om te gaan. Het overladen van mobiele website bezoekers met pop-ups zal in veel gevallen zorgen voor frustratie bij bezoekers en een hoger bounce percentage. Aangezien statistieken zoals het bounce percentage en het doorklik percentage (CTR) tegenwoordig belangrijke SEO factoren zijn, zal dit zorgen voor een verslechtering van de vindbaarheid.

 • Design voor “de vinger”.

  Aangezien mobiele bezoekers moeten navigeren met hun vingers, is het cruciaal om een design te maken dat “vinger-vriendelijk” is. Het onbedoeld aantikken van website elementen is erg gebruiksonvriendelijk voor de bezoeker. Door te focussen op het eenvoudig scrollen en het goed functioneren van tik-elementen op de mobiele versie, wordt de mobiele website ervaring voor bezoekers geoptimaliseerd.

Optimalisatie tip 4: Meta optimalisatie

Binnen de mobiele Google SERP (zoekresultaten pagina) is er slechts beperkte ruimte beschikbaar. Om hier effectief op in te spelen, is het belangrijk dat de metatitels en meta omschrijvingen kort en beschrijvend zijn.

Het zal zowel de GoogleBot helpen om je pagina’s sneller te begrijpen, als potentiële bezoekers inzicht geven wat zij kunnen verwachten wanneer ze het zoekresultaat aanklikken. Het opmaken van krachtige en beschrijvende meta’s zal zorgen voor een hoger doorklik percentage en daarmee indirect zorgen voor betere Google rankings.

Optimalisatie tip 5: Lokale optimalisatie

In september van dit jaar, lanceerde Google het zogenaamde “Possum”, een grote update aan het algoritme van lokale zoekresultaten. Mobiele zoekopdrachten zijn cruciaal voor organisaties waarvan de klanten voornamelijk uit de eigen regio komen. Uit eerder gepubliceerd onderzoek naar het gedrag van lokaal georiënteerde zoekopdrachten, blijkt dat in 50% van de gevallen een lokale zoekopdracht op de smartphone binnen een dag tot een bezoek aan te locatie heeft geleid. Bij lokale zoekopdrachten die uitgevoerd werden op een computer of tablet, was dit percentage slechts 34 procent. Bedrijven met een lokale focus, hebben dus enorm veel te winnen op gebied van de mobile-first indexatie.

Enkele zaken die kunnen helpen met het verbeteren van de lokale mobiele vindbaarheid:

 • Gebruik de plaatsnaam en provincie in de title tag
 • Gebruik de plaatsnaam en provincie in de H1 header
 • Gebruik de plaatsnaam en provincie in de URL
 • Gebruik de plaatsnaam en provincie in de pagina content
 • Gebruik de plaatsnaam en provincie in de alt omschrijving
 • Gebruik de plaatsnaam en provincie in de meta omschrijving

Uiteraard moeten we nog veel te weten komen over het experiment van Google rondom het mobile first indexeren van websites. Er is echter geen twijfel over mogelijk dat deze ontwikkelingen een groot verschil gaan maken in zoekmachineland.

Wil jij eenvoudig testen of jouw website aan de mobiele standaarden van Google voldoet? Google heeft een enorm handige online testing tool waarmee jij binnen een minuut weet hoe jouw website er op gebied van mobiel voor staat! Mocht jij volgens deze tool nog niet klaar zijn voor de ontwikkelingen rondom mobiel first indexeren, dan is nu de tijd om acties te gaan plannen. We Provide helpt graag met het uitdenken van de best passende mobiele strategie voor jouw organisatie. We plannen graag een vrijblijvend adviesgesprek met je in.