Google Analytics User Conference – de beste tips & tricks tijdens de #GAUC15

Waar komt het verkeer op mijn website vandaan? Hoeveel mensen laten een vol winkelmandje achter op de webshop? Hoeveel mensen lezen die lange blogposts op onze website en heeft al dat linken vanuit Facebook überhaupt wel zin voor mijn bedrijf? Deze (en heel veel meer) handige Google Analytics tips & tricks passeerden de revue tijdens de Google Analytics User Conference 2015 op 16 & 17 juni in de Meervaart in Amsterdam. Wij waren erbij!

 

De workshops – dag 1

Dag 1 van de #GAUC15 zat tjokvol interessante workshops, voor beginnende gebruikers tot die-hard data analisten. De opening die dag werd verzorgd door Joris Merks-Benjaminsen, hoofd digital transformation bij Google. Tijdens deze keynote kregen we een terugblik van 10 jaar Google Analytics en de toekomst: online branding en programmatic marketing (je klanten beter, real-time en 24/7 bedienen).

 

Na deze keynote mochten we zelf aan de slag: de eerste workshop werd verzorgd door Daniël Markus van ClickValue. Het aanmaken van aangepaste rapporten, informatie van gebeurtenissen en het instellen van de juiste funnels is één, het op de juiste manier analyseren van deze data is twee. Daarna leerden we binnen de Google Analytics omgeving ‘monsters’ te herkennen. Hoe om te gaan met referral spam? Hoe interpreteer ik de (not set) en wat is ’dark social’? Als laatste kregen we ‘hands on’ training bij het inrichten van de Google Tag Manager: veel handige tips om de gebeurtenissen op je website en webshop in te richten en te analyseren: welke velden van het formulier vult de bezoeker in voor hij de website verlaat? Tot hoever bekijkt iemand mijn YouTube video en leest mijn bezoeker überhaupt mijn nieuwsbericht tot het einde van de pagina? Ja: ook jullie worden momenteel gemeten!

 

Al met al veel tips & tricks om Google Analytics beter te begrijpen en te gebruiken.

De seminars – dag 2

Met veel interessante namen stond dag 2 in het teken van de seminars. De openings-keynote van de dag werd verzorgd door Peter O’Neill (L3Analytics). De kern van zijn boodschap: hoe data analyse (en met name Google Analytics) organisatiebreed ingezet MOET worden. Beter konden we het niet verwoorden. Google Analytics is een tool: de organisatie moet iets met die data doen. Aansluitend werd er een presentatie gegeven omtrent het meetbaar maken van je content marketing strategie. Ook was er een zeer interessante keynote van Krista Seiden, Analytics Advocate bij Google: hoe kun je mensen, processen en platformen stroomlijnen tot bruikbare bouwstenen voor je organisatie? Na afloop van deze keynote werden we nog meer verwend met presentaties omtrent Google Analytics Enhanced Ecommerce en een hoop tips en tricks uit de praktijk.

 

De dag werd afgesloten door de inspirerende Simo Ahava: Senior Data Advocate bij Reaktor. Naast bevlogen verhalen over zijn prachtige vakantiehuisje in Finland passeerden de beste tips de revue: wat dacht je van het integreren van weerberichten in je Google Analytics, zodat je hierop een Adwords campagne kunt plannen? Of het meten van de scrolldiepte van je bezoekers? Handig om te weten of je nieuwsberichten te kort of te lang zijn. Of het filteren van de zichtbare pagina’s? Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een tabblad opent maar niet leest? Al met al eye-openers voor de gebruikers van Google Analytics.

 

Conclusie

Twee dagen bomvol kennis en kunde: de mogelijkheden van goede data analyse zijn eindeloos en behoren bij de basis van digitale transformatie. Om een goede start te maken met data analyse is het essentieel om een goed plan te ontwikkelen: bepaal op basis van de bedrijfsdoelstellingen de KPI’s (Key Performance Indicators) om je data analyse op los te laten. Denk goed na wat je vervolgstappen zijn en nog belangrijker: doe het met veel plezier: er is niets mooier om je bedrijf te zien groeien door het simpel analyseren van je data. Wij helpen je hier graag bij!