Een content marketing strategie in 5 stappen

Content is King. Een veelgehoorde uitspraak in online marketingland. Maar content is geen King als je niet goed hebt nagedacht over de manier hoe je deze content inzet. De oplossing? Een content marketing strategie. In een eerder artikel beschreven we al wat content marketing precies is en waarom het goed voor je kan werken .

Ben je al overtuigd en wil je een content marketing strategie opzetten? Zorg dan dat je stapsgewijs aan de slag gaat, en je plan toespitst op de doelen en personen die jij wil bereiken. Zo voorkom je dat je jouw kostbare tijd steekt in het bereiken van mensen buiten jouw doelgroep en de verkeerde doelen. Om jouw persoonlijke content marketing strategie op te zetten kun je jezelf de volgende vragen stellen:

1. Wat wil je bereiken met jouw content marketing strategie?

Hoe je het ook wendt of keert, iedere website heeft een doel. Of je nou bezoekers wil aantrekken, converteren of overtuigen van je merk. Om dit voor elkaar te krijgen stop je vaak veel tijd (en ook geld) in je website. Een content marketing strategie moet meewerken aan het doel dat je hebt, en daarom is het van cruciaal belang om hier eens goed bij stil te staan. De drie meestvoorkomende doelen zijn:

 • Je wil je naam/merk beter naar buiten brengen
 • Je wil meer bezoekers aantrekken
 • Je wil meer bezoekers converteren

Wat betekent het kiezen van een doel?

Wil je jouw merkwaardes naar buiten brengen? Bijvoorbeeld om mensen te overtuigen dat je veel kennis hebt van de producten die je verkoopt? Dan moeten de stukken die je maakt inhoudelijk sterk en waterdicht zijn. Wil je het liefst bezoekers naar je website trekken? Dan richt je jezelf vooral op de SEO-perfectie van de content die je maakt. En wil je vooral conversies behalen met de content die je gaat produceren en verspreiden? Dan moet er bij alle content goed nagedacht worden over wat de bezoeker moet doen, en hoe je naar dat doel toeschrijft.

Afweging maken in je doelen

Je wil alle drie de doelen bereiken! Dat begrijp ik. Iedereen wil de perfecte stukken schrijven met waardevolle, seo-sterke en converterende content. Helaas kost het maken van dit soort content erg veel tijd. Daarom is het verstandig één hoofddoel te kiezen en daar de meeste tijd in te steken. Wil je bijvoorbeeld vooral mensen overtuigen van je kennis? Investeer dan vooral tijd in het vooronderzoek over wat je gaat opschrijven, zodat je een inhoudelijk sterk stuk maakt. Vervolgens houd je een basis SEO-checklist aan en zet je een call-to-action in je conclusie.

2. Op wie richt je jouw content marketing strategie?

Nu je weet wat het belangrijkste doel is van je content moet je onderzoeken hoe je de mensen bereikt die je wilt bereiken. Je kunt namelijk nog zo’n fantastische content maken, maar als je niet de juiste mensen aanspreekt bereik je weinig. Met een beetje onderzoek kun je jouw informatie in de juiste vorm en taal gieten zodat het wél de aandacht trekt van de juiste mensen. Om je op weg te helpen kun je jezelf deze twee vragen stellen:

 • Welk probleem los ik op voor de mensen die ik wil bereiken?

Welke behoeftes hebben ze? Met welke content worden ze geholpen?

 • Wie zijn het en wat maakt ze speciaal?

Hoe oud zijn ze? Waar komen ze vandaan? Wat vinden ze interessant? Zijn ze technisch, hooggeschoold, freelancer of formeel?

Maak je doelgroep je beste vriend

Je moet proberen je doelgroep zodanig te leren kennen dat je alles van ze weet en ze kan beschouwen als één van je beste vrienden. Zo kun je precies voorspellen welke informatie ze zal boeien en een grote kans van slagen heeft. Als je bij ieder idee nagaat of ‘jouw vriend’ dit zou willen weten heb je al een goede eerste stap gezet naar het bepalen van de juiste content.

3. Welke onderwerpen passen in jouw content marketing strategie?

Als je jouw doelgroep hebt onderzocht kun je een lijst samenstellen met onderwerpen die zij interessant zouden vinden. Dit mag nog best abstract zijn. We bepalen later in welke contentvorm we deze onderwerpen gaan gieten.

Maak informatie voor ieder moment

Heb je een lijst met interessante onderwerpen verzameld? Dan wordt het tijd om te kijken of dit op ieder moment interessant is voor je doelgroep. Mensen hebben namelijk op verschillende momenten ook verschillende informatiebehoeftes. Hebben ze bijvoorbeeld nog geen flauw idee wie jij bent? Dan hebben ze andere informatie nodig dan wanneer ze al weten wat jij doet, maar nog niet zeker zijn of jij hun probleem kunt oplossen. De kunst van content marketing zit hem erin dat je voor ieder moment de juiste content hebt klaarstaan. Deze momenten zijn te verdelen in drie fases die mensen doorgaan tot ze actie ondernemen:

 • Bewustwordingsfase: Ze weten nog niet dat ze een probleem hebben, of dat jij een oplossing voor hun probleem aanbiedt.
 • Onderzoeksfase: Ze hebben hun probleem duidelijk voor ogen en ze willen alle mogelijke oplossing(en) ontdekken.
 • Beslissingsfase: Ze willen overtuigd worden dat de oplossing die jij biedt de beste is voor het probleem dat ze hebben.

Bereik jij alle fases?

Om er zeker van te zijn dat je met jouw content mensen in alle fases kunt helpen vul je de laatste kolom in onderstaande tabel in.

In welke fase zit je lezer? Welke informatie hebben ze nodig? Welke informatie geeft jouw contentidee?
Bewustwording Ze weten nog niet dat ze een probleem hebben, of dat jij een oplossing voor hun probleem aanbiedt Trekt het aandacht? Legt het op een laagdrempelige manier basisinformatie uit? Zet je contentidee in deze fase.
Onderzoek Ze hebben hun probleem duidelijk voor ogen en ze willen mogelijke oplossing(en) ontdekken. Is het diepgaandere informatie? Belicht het het probleem van meerdere kanten? Zet je contentidee in deze fase.
Beslissing Ze willen overtuigd worden dat de oplossing die jij biedt de beste is voor het probleem dat ze hebben. Overtuigt het mensen van jouw oplossing? Geeft het de informatie die mensen nodig hebben om definitief te kiezen? Zet je contentidee in deze fase.

 

4. In welke vorm giet je jouw content?

Heb je voor iedere fase genoeg contentideeën staan? Dan ben je bijna klaar om je content daadwerkelijk te gaan maken. Daarvoor moet er nog nagedacht worden in welke vorm je jouw informatie gaat gieten. Per fase kan de ene contentvorm namelijk beter werken dan de andere. Zo werken infographics beter voor de onderzoeksfase en werken expert-reviews overtuigend in de beslissingsfase. De meestvoorkomende contentvormen per fase:

Bewustwordingsfase:

 • Blogs
 • Voorbeelden
 • Checklists
 • Onderzoeken
 • Gastblogs
 • Persberichten
 • Foto’s

Onderzoeksfase:

 • Interviews
 • Infographics
 • Case-studies
 • Tips en trics
 • Stappenplannen
 • Webinars
 • Whitepapers
 • Video’s

Beslissingsfase:

 • Expert-reviews
 • Seminars
 • Business cases
 • Productpagina’s

 

3, 2, 1, GO!

Nu is er geen gouden regel welke contentvorm het beste werkt in welke fase. Dit kan namelijk erg afhankelijk zijn van jouw doelgroep en product of dienst. Om hier achter te komen zul je het moeten uitproberen en analyseren. Dus, op dit moment kun je van start met het creëren van je content.

5. Waar en hoe ga je jouw doelgroep bereiken?

Als je eenmaal waardevolle content hebt gemaakt, gericht op je doelgroep en in een passende contentvorm wordt het tijd om deze content bij de juiste mensen te krijgen. Maar hoe pak je dit aan?

Waar zitten ze?

Om je doelgroep te bereiken moet je eerst ontdekken waar ze zitten. Ga dus op onderzoek uit. Vaak kan je gezonde verstand je al een heel eind op weg helpen maar met dit lijstje kun je al een boel kanalen nalopen:

 • Social Media (Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Instagram, YouTube)
 • Blogs en fora waar je kunt adverteren of gastblogs kunt schrijven
 • Google zoekopdrachten

Kies gericht waar je aanwezig wil zijn

Er is een grote kans dat jouw doelgroep op veel verschillende plaatsen te bereiken is. Het is niet altijd slim om ervoor te kiezen om op ieder kanaal aanwezig te zijn. Dit kan zodanig veel tijd kosten dat je maar half aanwezig bent, terwijl je met de helft van de kanalen wel jouw boodschap goed naar buiten brengt. Daarnaast moet je als schoenmaker bij de leest blijven. Heb je geen sterk video materiaal? Laat YouTube dan achterwege. Heb je een erg informele insteek? Dan is LinkedIn waarschijnlijk niet de beste plek om aanwezig te zijn.

Kopieer het gedrag van je doelgroep

Daarnaast is het ook interessant om jezelf te verdiepen in hoe jouw doelgroep zich gedraagt op de kanalen waar ze aanwezig zijn. Misschien gebruiken ze Facebook alleen voor hun sociale netwerk en zitten ze absoluut niet te wachten op jouw promoties. Wil je niet de plank misslaan? Zorg dan dat je hun gedrag goed bekijkt en jouw gedrag en informatie daarop aanpast.

Aan de slag met jouw content marketing strategie!

Ik hoop je met deze eerste vijf stappen een eind op weg te helpen met het opzetten van jouw eigen content marketing strategie. Als je wit kun je jezelf hier nog verder in verdiepen en nóg meer uit je content marketing inspanning halen. Wil je wel graag een content marketing strategie maar heb je geen tijd of kennis om hiermee aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact met ons op. We staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat er voor jou mogelijk is.