E-commerce trends in 2017

In 2017 wordt gemak het sleutelwoord. Alle aspecten van een webshop worden aan de tand gevoeld voor een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring. Door je klant het zo makkelijk mogelijk te maken wordt de kans op conversie aanzienlijk verhoogd. Wij hebben een aantal trends uitgelicht om het ook voor jou makkelijker te maken!

Personalisatie

In een fysieke winkel krijgt de winkelier de kans om zijn klant de aandacht te geven waar hij om vraagt. In een online shop wordt het wat lastig om klanten deze persoonlijke aandacht te geven. Toch wordt persoonlijke aandacht in 2017 een belangrijk aspect van de klant beleving. Hieronder zijn een aantal mogelijkheden genoemd die je klant het idee van persoonlijke aandacht kunnen geven.

Bots

De wereld van de chatbots wordt steeds geavanceerder. Steeds meer bedrijven hebben een chatbot op hun website geïntegreerd. Door middel van kunstmatige intelligentie kunnen klantvragen per direct worden afgehandeld en waarbij de klant een gevoel van persoonlijke aandacht ervaart.

Marketing automation

Een andere vorm van personalisatie is het verschaffen van content die aansluit bij de wensen van je klant. Marketing automation is het opzetten van een automatische e-mail workflow. Binnen de workflow staan de interesses van je klant centraal en bepalen de keuzes tijdens contactmomenten de content die de klant ontvangt. Hierdoor lijkt het alsof de content speciaal op de wensen van de klant is aangesloten.

Liquid content

In het verlengde van marketing automation ligt liquid content. Door liquid content in te zetten kunnen bepaalde delen van de website er voor iedere bezoeker anders uitzien. De getoonde content wordt bepaald aan de hand van de voorkeuren en interesses van de bezoeker. Hierdoor wordt je website persoonlijker voor de bezoeker, wat positieve invloed heeft op de klantbeleving.

 

Persona’s

Het personaliseren van content voor jouw klant gaat niet zonder eerst te weten waar zijn interesses liggen. Door een duidelijk beeld te schetsen van je bezoekers kun je deze onderverdelen in verschillende persona’s. Aan de hand van deze persona’s kun je gepersonaliseerde content creëren.

Social customer care

Het onderhouden van je online community is erg belangrijk. Social mediakanalen spelen hierbij een grote rol. Door deze laagdrempelige kanalen in te zetten als customer care-instrumenten, ben je makkelijk te bereiken voor je klant. Facebook Messenger, Twitter en Whatsapp zullen daarom een prominente rol gaan spelen in de customer care. Klanten verwachten steeds vaker dat deze services ook na kantooruren beschikbaar zijn, dus speel hierop in!

On-site zoekmogelijkheden

Informatie is steeds sneller te vinden door de slimmer wordende zoekmogelijkheden. Klanten zijn daaraan gewend geraakt en verwachten daarom ook dat zij snel de juiste informatie op jouw website kunnen vinden. Zeker op smartphones hebben mensen weinig geduld voor trage en onbehulpzame zoekmogelijkheden. Optimaliseer daarom de volgende functionaliteiten voor jouw webshop:

• Creëer slimme zoekfilters waarmee je zeer specifiek op eigenschappen van producten kunt filteren.
• Een auto-complete functie waarbij de klant tijdens het zoeken mogelijke zoekopdrachten te zien krijgt.
• Zorg ervoor dat de zoekfunctie ook spelfouten tolereert zodat bij een typefout toch het gewenste product verschijnt.
• Zorg ervoor dat de zoekfunctie op je website ook synoniemen begrijpt.
• Gebruik duidelijke categorieën voor je webshop zodat klanten snel kunnen bepalen waaronder een bepaald product valt.
• Voorzie klanten van rijke content over je producten. Denk bijvoorbeeld aan 360 graden view van producten, meerdere productfoto’s en inzoom mogelijkheden op details van producten, productreviews van klanten, uitgebreide productbeschrijvingen en productvideo’s.

Mobiele app

Veel bedrijven hebben al hard gewerkt aan het responsive maken van hun webshop om de gebruikerservaring te optimaliseren. Een native app kan de klantenbeleving nog extra bekrachtigen. Vooral webshops met een groot aantal bezoekers en herhaalaankopen kunnen veel profijt hebben van een native app. Een app maakt het voor klanten namelijk heel makkelijk om een herhaalaankoop te doen. Ook is een app uitermate geschikt voor de integratie van een loyaliteitsprogramma. Hierdoor wordt de klantenbinding versterkt.

Meerdere betaalmethodes aanbieden

Het komt nog vaak voor dat klanten in het checkoutproces van hun aankoop afzien. Dit heeft vaak te maken met een gevoel van veiligheid. Door je klant de mogelijkheid aan te bieden van achteraf betalen, geef je hem het gevoel de situatie zelf in de hand te hebben. Ook de integratie van de iDeal app betalingsmogelijkheid creëert een gevoel van veiligheid bij je klant.

Een andere reden dat klanten afhaken tijdens het checkoutproces is vanwege het aanbod van betaalmethodes. Zodra klanten zien dat hun favoriete betaalmogelijkheid niet beschikbaar is, zullen zij hun product liever ergens anders kopen. Klanten van nu hebben graag de keuze, dus geef ze deze ook.

Same day delivery

Grotere webshops zullen steeds vaker same day delivery gaan aanbieden. Om het probleem van de hoge kosten op te lossen zal gebruik worden gemaakt van lokale winkeliers. Producten worden plaatselijk opgeslagen en bij een bestelling zullen particuliere bezorgers worden ingeschakeld om het pakketje te bezorgen. Kleinere webshops zullen deze trend moeilijk kunnen volgen vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. De kleinere spelers kunnen wel op andere manieren inspelen op de delivery-trend. Flexibiliteit van de levering speelt namelijk ook een grote rol in het aankoopproces. Geef klanten de mogelijkheid om een gewenste leverdatum en tijd te kiezen. Tegenwoordig verwachten klanten hun aankoop minstens de volgende dag in huis te hebben. Houdt je daarom aan een levertijd van een dag.

Omnichannel

Shoppen doen we tegenwoordig niet meer op één apparaat. We oriënteren ons eerst op een mobiele telefoon en schakelen vervolgens naar desktop of andersom. Er wordt ten minste drie keer gewisseld van apparaat voordat een uiteindelijke aankoop wordt gedaan*. Dit brengt een risico met zich mee voor webshops, omdat de aandachtspanne tijdens de customer journey de klant onderbroken wordt. Door de gebruiksvriendelijkheid van je webshop te optimaliseren voor alle apparaten kun je de aandacht van je klant vasthouden. Niets is zo vervelend voor klanten als een lange laadtijd van een webshop op mobiel, een ingewikkeld checkoutproces of een webshop die niet responsive is.

Magento 2 webshops gaan toenemen

Veel webshops zullen in 2017 gaan overstappen naar Magento 2. Het platform komt met veel nieuwe features voor het optimaliseren van de gebruikerservaring. Het is mogelijk om op basis van het online gedrag en de aankoopgeschiedenis een klantprofiel te maken. Hiermee kun je je klant gepersonaliseerde content laten zien zoals producten, prijzen en beelden. Ook zijn er mogelijkheden voor het toevoegen van rijke content en kunnen uitgebreide on-site zoekmogelijkheden worden geïntegreerd.

Per case bekijken wij altijd goed wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de integratie van gepersonaliseerde content. Het is hierbij belangrijk om een goede afweging te maken tussen de functionaliteit en de snelheid van de website. Sommige features kunnen een website aanzienlijk trager maken, waardoor dit een nadelig effect kan hebben op de vindbaarheid van de website in zoekmachines.

Wil je advies over het optimaliseren van de gebruikerservaring van jouw webshop? Of denk je eraan om je webshop op te gaan zetten in Magento 2? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

 

*experius.nl