E-commerce trends 2016

Bij We Provide werken we dagelijks aan diverse webshops. Omdat we er dagelijks mee bezig zijn, volgen we de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce op de voet. Online verkopen blijven stijgen, ook in 2016. Voorspeld wordt dat in Amerika komend jaar al 9% van alle aankopen online gedaan zullen worden. De gemiddelde online shopper zal ook meer geld gaan uitgeven: zo’n 44% meer dan in 2012. Voor 2016 worden er diverse trends gesignaleerd. We geven graag wat tekst en uitleg.

Alles draait om onderscheidende klantbeleving

Om op te vallen in e-commerce land, is het belangrijk dat je investeert in een onderscheidende klantbeleving. Niet langer draait alles om de laagste prijs: het economisch herstel zet zich in gang en er ontstaat weer ruimte om te investeren. Prijsvechters en prijsstunters zullen in het prijsbewuste Nederland altijd van invloed blijven. Toch is er een ontwikkeling gaande die ervoor zorgt dat we wat minder prijsgevoelig worden. De drie zaken die daarbij steeds boven komen drijven zijn: gemak, frictieloosheid en een prettige online shopervaring.
Online shoppers willen een naadloze overgang tussen de diverse kanalen en middelen, zowel online als offline. Ze houden van vergaande personalisatie en zeer flexibele levertijden.

Kinderlijke eenvoud: naadloze overgang tussen diverse middelen

Online shoppen wordt steeds algemener geaccepteerd. Zelfs mensen die voorheen nooit online shopten, wagen hun eerste schreden op het pad van e-commerce. Deze laatste categorie is nog wat onwennig. Zij verwachten een naadloze overgang tussen offline en online: ervaren ze ook maar één moment complexiteit, dan haken ze meteen af. Het is dus zinvol om gebruikerservaringen daarop af te stemmen en een site kinderlijk (noem het intuïtief) eenvoudig in te richten. Stimuleer impulsaankopen door achteraf betalen mogelijk te maken en vereenvoudig het betaalproces.

Vergaande personalisatie en analyse van klantendata

Zorg dat je als webshop eigenaar je klanten en hun persoonlijke voorkeuren (zoals favoriete kleur of hobby) kent en je aanbod en diensten daarop afstemt. Probeer klanten de mogelijkheid te bieden om producten zelf online samen te laten stellen. Geef zoveel mogelijk keuze in kleuren, afmetingen en andere producteigenschappen. Een juiste analyse van klantendata kan inzicht geven in hoe klanten zich gedragen. Dit is pas zinvol bij flinke bezoekersaantallen.

Zeer flexibele levertijden en andere manieren van bezorgen

Wie offline shopt, neemt een product direct mee uit de winkel. Online heb je vaak te maken met levertijd. Er worden allerlei initiatieven gestart om dit dichter naar elkaar te brengen zoals bezorgen via drones of het aanleggen van voorraden bij plaatselijke winkeliers.

Zoekmogelijkheden moeten geavanceerd zijn

Juist wanneer een webshop veel producten in het assortiment heeft, zal deze een goede on-site zoekfunctie moeten hebben. Shoppers willen razendsnel de juiste producten vinden, zeker op smartphones. Moeten ze te lang zoeken, dan haken ze af. Sowieso zorgt een goede zoekfunctie ook voor een hogere conversie. Maar welke elementen bevat een goede zoekmachine dan? Afbeeldingen in de zoekresultaten (oftewel: rijke content), locatiegebaseerd, indeling in categorieën, auto-complete (na het typen van een paar letters toont de zoekmachine al enkele mogelijke zoekopdrachten), tolerantie voor spelfouten en het begrijpen van synoniemen.

Mobiele optimalisatie en multi-device aankopen

Een optimale mobiele gebruikservaring is de noodzakelijke norm en geen trend. Zonder goede responsive webshop, ga je het niet redden. Sterker nog: overweeg eens of je deze niet adaptive kunt maken. Hij past zich dan niet alleen qua schermafmeting aan, maar ook aan de overige mogelijkheden van een apparaat en aan de snelheid van de bestaande verbinding. Huidige klanten verwachten dat webshops op ieder apparaat bereikbaar zijn. Je kunt als webshop eigenaar ook overwegen om een app te ontwikkelen, waarmee je de mobiele shopervaring verder kunt optimaliseren en waaraan je loyaltysystemen kunt koppelen.

Toename online transacties B2B e-commerce

Door online zakendoen kan er in B2B kostenbesparend gewerkt worden. Steeds meer ERP- en boekhoudpakketten ondersteunen electronische facturen en het koppelen van online systemen. Dit bespaart geld en tijd en levert gemak op. Het kan er zelfs voor zorgen dat de omzet per klant toeneemt.

Loyaltysystemen

Iedere webshop-eigenaar bindt klanten graag aan zijn merk. Een bestaande klant iets verkopen kost immers minder geld en moeite dan het aantrekken van een nieuwe klant. Wie het slim aanpakt, gaat dan ook actief aan de slag met het bestaande klantenbestand. Een aantrekkelijk loyaltysysteem moet hen verleiden om vervolgaankopen te doen. Beloon trouwe klanten met korting, voorkennis van nieuwe producten en diensten, een speciale behandeling en extra service. Zo wordt klantloyaliteit een onderdeel van de totale klantbeleving.

Social customer care

Social media worden voor retailers een steeds belangrijker pijler om in te zetten voor hun klantenservice. Vooral Facebook Messenger en WhatsApp kunnen hierin een mooie rol gaan vervullen, waardoor klantenservice ineens 24/7 beschikbaar wordt.

Content marketing onmisbaar

Traditionele vormen van marketing zijn steeds minder effectief: steeds meer mensen zetten ad blockers in omdat ze niet gediend zijn van storende advertenties. De oplossing? Goede content inzetten en verspreiden. Denk aan het inzetten van bloggers, die mensen door middel van reviews warm maken voor bepaalde producten of diensten.