Conversie optimalisatie als uitgangspunt voor betere online prestaties

Gevonden worden met je website of webshop is stap 1 naar betere prestaties van je onderneming. Maar, met gevonden worden alleen ben je er natuurlijk nog niet. Iedere website of webshop heeft namelijk verschillende doelen die jouw bezoekers kunnen verrichten. We maken hierin een onderscheid tussen de zogenaamde micro conversies (zoals een inschrijving voor jouw nieuwsbrief of het delen van een bericht via Social Media) en macro conversies (zoals het plaatsen van een bestelling bij jouw webshop of een offerte aanvraag bij jouw website).

Conversie optimalisatie is een verzamelnaam voor initiatieven die je uit kunt voeren om het rendement en de bezoekerservaringen op je website of webshop kunt verhogen. Optimalisatie met het oog op conversieverbetering staat vandaag de dag bij steeds meer ambitieuze ondernemers bovenaan de prioriteitenlijst. En toch blijft conversie optimalisatie ergens nog een ondergeschoven kindje wanneer we kijken naar de marketingstrategieën van ondernemingen. Het eerste waar veel bedrijven aan denken om hun ambities waar te maken is het vergroten van de online vindbaarheid om meer bezoekers te trekken.

Dankzij de enorme concurrentie op online gebied, zal ook een steeds groter budget nodig zijn om verdere groei in de bezoekersaantallen te realiseren. Dit terwijl er voor veel organisaties juist enorme potentie ligt, om veel meer uit de huidige bezoekers te halen. Hoe zonde is het om een steeds groter budget te spenderen om nieuwe bezoekers naar je website of webshop te trekken, terwijl het overgrote deel uiteindelijk niet zal converteren door welke reden dan ook?

Conversie optimalisatie, wat is dat eigenlijk?

Conversie optimalisatie is een continu proces waarin voortdurend gekeken wordt naar bezoekersgedrag en webdata. Door deze gegevens te analyseren, kunnen vervolgens doelstellingen en hypothesen geformuleerd worden op welke punten de website of webshop geoptimaliseerd kan worden voor betere conversies. De optimalisatie kansen kunnen vervolgens dankzij verschillende conversie optimalisatie instrumenten vergeleken worden met de oorspronkelijke situatie. Een veel gebruikt instrument is het principe van ‘A/B-testen’ ofwel ‘multivariate testen’. In dit principe worden meerdere ontwerpen met elkaar vergeleken, om vervolgens op basis van meetbare resultaten voor de beste variant te kunnen kiezen.

Met behulp van de juiste tools, kan in het proces van A/B-testing bijvoorbeeld aan een bepaald percentage van je websitebezoekers een aangepaste versie van de landingspagina getoond worden. Op basis van het bezoekersgedrag en de websitedata uit bijvoorbeeld Google Analytics, kan uiteindelijk gemeten worden of de aangepaste variant inderdaad te betere prestaties heeft geleid.

Conversie optimalisatie door Zalando in beeld gebracht

Recent is er een zeer interessant artikel verschenen waarin in beeld is gebracht hoe Zalando de afgelopen jaren omgegaan is met conversie optimalisatie op haar productpagina’s. Het is een mooie case die het proces van conversie optimalisatie mooi in beeld brengt voor eenieder die benieuwd is naar de mogelijkheden van conversie optimalisatie. Bekijk zelf het artikel en zie hoe Zalando de afgelopen jaren conversie optimalisatie toegepast op de productpagina’s: http://www.frankwatching.com/archive/2016/03/14/zo-doet-zalando-aan-conversie-optimalisatie-op-productpagina/

Om zelf effectief aan de slag te kunnen met conversie optimalisatie, is het belangrijk om je weg te kennen in het analyseren van websitedata en het bezoekersgedrag van jouw online kanalen. We Provide helpt je graag op weg om de bezoekerservaring en conversie op je website of webshop vandaag nog te verbeteren. De volgende zes conversie optimalisatie tips zullen je helpen om een mooie start te maken.

Conversie optimalisatie tip 1: De laadtijd van je website optimaliseren

De websitesnelheid is een erg bepalende factor voor de gebruikerservaring van je bezoekers. Amazon heeft in recent gepubliceerd onderzoek aangetoond dat er een direct verband is tussen een verbetering van de website snelheid en een stijging van de omzet. Uit dit onderzoek blijkt dat iedere laadtijdverbetering van 100 milliseconden een groei in de omzet van 1% als gevolg had (tel uit je winst!).

In februari van dit jaar, hebben Google, LinkedIn, Twitter en WordPress en nieuw webstandaard geïntroduceerd voor een sneller mobiel web. De naam van dit nieuwe webstandaard is ‘accelerated mobile pages’ (AMP). AMP is de nieuwe variant op HTML en biedt een pakket aan elementen en oplossingen waarmee de ontwikkelaars het mobiele web op willen schonen. Tests wijzen uit dat het de laadtijd op mobiele pagina’s tot wel 85% verbetert! Meer over de introductie van AMP lees je in een artikel van 25 februari 2016 dat op Emerce gepubliceerd werd.

Conversie optimalisatie tip 2: Optimaliseer met mobiel in je achterhoofd

Vandaag de dag is het aantal mobiele zoekopdrachten inmiddels groter dan het aantal desktop (of laptop) zoekopdrachten. In het design en het optimaliseren van jouw website is het noodzakelijk om rekening te houden met de mobielvriendelijkheid van jouw website. Google heeft een uitgebreid stappenplan beschikbaar hoe je jouw website of webshop kan optimaliseren voor de mobiele gebruikerservaring.

Het is belangrijk om de mogelijkheden voor aanpassingen aan jouw mobiele website te analyseren en te testen. Mobiele bezoekers komen in veel gevallen met een andere intentie naar jouw website dan wanneer zij de website op een desktop of laptop bezoeken. Uit onderzoek van Google naar mobiel surfgedrag blijkt dat mobiele zoekopdrachten gemiddeld genomen veel gerichter zijn dan zoekopdrachten op desktop. Dit zou in de ideale situatie dus ook consequenties moeten hebben op de optimalisatie van jouw mobiele content.

Conversie optimalisatie tip 3: Benadruk je propositie en USP’s in je online uitingen

Jouw website is om verschillende redenen verschillend dan de website van je concurrenten. Enkele voor de hand liggende factoren zijn natuurlijk je bedrijfsnaam, de huisstijlkleuren en de look&feel van je website. Buiten deze kenmerken, zijn er natuurlijk nog vele factoren die waarschijnlijk veel relevanter zijn voor de aansluiting op jouw doelgroepen.

Een erg belangrijke factor is het kenbaar maken van een duidelijke USP, waardoor jij anders bent dan jouw concurrenten in dezelfde branche. Onze dagelijkse ervaring leert ons, dat we in de meeste gevallen geen duidelijke USP’s terug zien komen en niet duidelijk omschreven wordt waar je als organisatie voor staat. Ben als onderneming niet te bescheiden, en laat je bezoekers weten wat je sterke punten zijn en wat je beter doet dan de concurrenten.

Conversie optimalisatie tip 4: Test en optimaliseer je call to actions

De call-to-actions die op een website of webshop gebruikt worden, kunnen de conversie maken of breken. Een goede call-to-action geeft een duidelijke omschrijving van wat de bezoeker na de klik kan verwachten. Door dit consequent op pakkende en duidelijke wijze te doen, verhoog je de conversiekansen op je pagina.

Op de website van Visual Website Optimizer worden verschillende mooie voorbeelden gegeven hoe minimale aanpassingen aan de call-to-actions kunnen zorgen voor hogere conversies. Daarbij is het mogelijk om beïnvloedingsprincipes toe te passen in de gebruikte call-to-actions. Bekende beïnvloedingsprincipes, zijn de zes verleidingprincipes van Robert Cialdini.

Bovenal is het erg belangrijk om de call-to-actions voortdurend te testen en te optimaliseren. Wat voor de ene doelgroep werkt, hoeft voor een ander namelijk niet te werken. Het voortdurend op zoek gaan naar een beter presterende situatie is de basis van online conversie optimalisatie.

Conversie optimalisatie tip 5: Optimaliseer je invulformulieren en bestelformulieren

Bestelformulieren en invulformulieren zijn eveneens belangrijke conversiemakers of conversiebrekers voor veel organisaties. Aan de ene kant is een formulier een ideale mogelijkheid om data te verzamelen over jouw bezoekers. Zo is een e-mailadres natuurlijk extreem waardevol met het oog op online marketing. Tegelijkertijd kan het vragen van een grote hoeveelheid klantgegevens leiden tot lagere conversies. Het optimaliseren van de lengte van de invulformulieren is een belangrijke aanbeveling om tot hogere conversiepercentages te komen.

Conversiebepalende elementen om te testen in formulier(en):

 • De volgorde van de invulvelden
  Wanneer bezoekers eerst naar informatie gevraagd wordt die direct kan worden ingevuld, zal de bezoeker gemiddeld vaker geneigd zijn om het formulier af te maken.
 • Houd de formulieren zo beknopt mogelijk
  Vraag alleen de informatie die echt nodig is. Elk extra invulveld kan namelijk leiden tot een lagere conversie.
 • Wek vertrouwen bij de bezoeker
  Deel in het privacy-statement waar de gegevens voor gebruikt zullen worden.
 • Help de bezoeker op weg met micro-interacties
  Maak gebruik van hulpteksten of de weergave van een vinkje om de invoer van de klant te bevestigen. Door bijvoorbeeld op de laatste stap van het bestelproces een micro-interactie te plaatsen als ‘uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld’ of ‘u kiest voor het scherpste aanbod’ kan de conversiekans vergroot worden.
 • Test je formulieren op alle denkbare apparaten en beeldformaten.
  Het surfgedrag van potentiële bezoekers zal vandaag de dag op vele verschillende mobiele apparaten en beeldformaten plaatsvinden. Door een formulier in te richten dat specifiek afgestemd is voor mobiel gebruik, wordt ook het maximale uit deze bezoekers gehaald.

Conversie optimalisatie tip 6: Benut de juiste conversie optimalisatie instrumenten

De keuze voor de juiste test instrumenten is een erg belangrijke stap om succesvol te kunnen zijn met conversie optimalisatie. De meest logische eerste stap, is het starten met het uitvoeren van A/B-testen. Met dit conversie optimalisatie instrument test je één element per keer op je website ofwel webshop en kijk je of de verandering in dat element heeft geleid tot een betere conversie.

Met behulp van A/B-testing tools is bijvoorbeeld heel makkelijk in te stellen dat 50% van jouw bezoekers de oude versie van de pagina te zien krijgen en dat 50% de versie zal zien met het geoptimaliseerde element. Het is natuurlijk belangrijk om de test gedurende een representatieve periode uit te voeren, om de keuze te baseren op een betrouwbare hoeveelheid data. Hetzelfde geldt voor eventuele seizoensinvloeden, waarbij het raadzaam kan zijn om de tests op verschillende momenten in het jaar te herhalen.

Conversie optimalisatie tool uitgelicht: Google Optimize 360

Google Optimize 360

Op dinsdag 15 maart kondigde Google Analytics een ingrijpende innovatie aan: de Google Analytics 360 Suite. De Google Analytics 360 Suite is een slimme combinatie van geïntegreerde data- en marketinganalytics-producten voor de gevorderde marketeers. Google Optimize is onderdeel van de Google Analytics 360 Suite, een conversie optimalisatie tool waarmee A/B-testing en personalisatie uitgevoerd kan worden op je website of webshop. Na eerdere pogingen met Google Website Optimizer en Google Experiments is dit Googles derde poging in het A/B-testing landschap.

Net als de populaire conversie optimalisatie tools Optimizely en Visual Website Optimizer heeft Google Optimize een ‘What-You-See-Is-What-You-Get-Editor’ waarmee vanuit de bestaande webpagina eenvoudig een geheel nieuwe (geoptimaliseerde) variant gecreëerd en getest kan worden. Google heeft bij het ontwikkelen van deze tool goed gekeken naar de grootste concurrenten, waardoor ditmaal een bijzonder sterke tool ontwikkeld is die zomaar eens een nieuw standaard kan zijn op gebied van conversie optimalisatie.

Het aanpassen van de pagina’s zal voornamelijk gebeuren op basis van de Tag Manager 360 technologie. Een belangrijke USP voor het gebruiken van Googles eigen A/B-testing tool, is de eenvoudige integratie met de overige Google Tools zoals onder andere Analytics, Audience Center en AdWords. Dit werkt natuurlijk perfect om de lopende marketing campagnes te analyseren en optimaliseren!

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van conversie optimalisatie voor jouw onderneming? Laat het ons weten, we praten je graag bij!