Content Marketing: een introductie

Wat is content marketing

In Nederland nemen steeds meer bedrijven een content strategy mee in hun marketing uitingen en het ene bedrijf is er succesvoller in dan het andere. Content marketing is hot en happening! Maar, wat is het nu eigenlijk? Waarom is content marketing belangrijk? En hoe begin je met content marketing voor je bedrijf?

Er zijn veel definities te vinden van content marketing, maar mijn persoonlijke favoriet is deze, geformuleerd door het Content Marketing Institute:

“Content marketing is de strategische (marketing) benadering van het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content voor het aantrekken en verkrijgen van je doelgroep met als doel het genereren van rendabele klantinteractie.”*

Content marketing gaat niet over wat je verkoopt, maar waar je als bedrijf voor staat. Met andere woorden, in de uitingen die je via je content doet staat je doelgroep centraal; wie ben je en wat kun jij voor hen betekenen? Natuurlijk zal je content in een ideale situatie wel moeten leiden tot verkoop van je producten of diensten.

Waarom is content marketing belangrijk

Ik hoor je denken ‘leuk hoor, content marketing! Maar waarom is het voor mij belangrijk?’. Er zijn honderd-en-één redenen waarom de inzet van content marketing voor een bedrijf waardevol kan zijn. Een belangrijke reden om een content marketing strategie te integreren binnen je marketing uitingen is vanwege de verandering van het consumentengedrag. Alvorens er een aankoop wordt gedaan, gaat de consument eerst zelf op zoek naar informatie om een weloverwogen beslissing te nemen over een product. Zij laten zich niet meer snel beïnvloeden door pure sales content. Door jouw doelgroep te voorzien van relevante content over jouw product of dienst kun je positieve invloed uitoefenen op de zogenaamde ‘customer journey’.

Ok, duidelijk, maar hoe begin ik met content marketing

Heel simpel gezegd, bij het begin. Klim in je pen en schrijf een ouderwets plan van aanpak. Ga terug naar de core van je bedrijf en bedenk waar je bedrijf voor staat en de doelen die je wilt bereiken met je content; wil je naamsbekendheid genereren, toekomstige klanten begeleiden door hun buyer journey of je e-maildatabase uitbreiden?

Als duidelijk is wat je contentdoelen zijn, omschrijf je je content marketing mission statement. Hierbij wil ik benadrukken dat het gaat om de mission statement voor je content marketing uitingen, verwar deze niet met de mission statement van je bedrijf. (1)Beschrijf je doelgroep uitvoerig, (2) bedenk met welke typen content je hen kan voorzien in hun vraag naar informatie en (3) waar is je doelgroep toe in staat wanneer zij jouw content hebben gezien? Een content marketing mission statement zal je helpen om bij de gekozen doelstellingen van je content te blijven. Bij alle content die je produceert kun je je afvragen ‘past de content binnen onze mission statement?’.

Verspreiding van je content

Heb je je content marketing mission statement onder controle? Bedenk vervolgens welke uitingen het beste passen bij jouw doelgroep. Er zijn enorm veel verschillende formats van content die je zou kunnen produceren. Denk bijvoorbeeld aan social media content, blogs, case studies, video’s en infographics. Voordat je begint met het creëren van content is het een goed idee om eerst te bepalen waar jouw doelgroep te vinden is. Ga op zoek naar de kanalen die relevant zijn voor jouw doelgroep en creëer content die past binnen deze kanalen. Vaak is de geproduceerde content inzetbaar op verschillende platforms tegelijk. Een blog artikel kun je zowel op Facebook als op LinkedIn plaatsen, zorg er dan wel voor dat je per kanaal de introductietekst aanpast die past binnen de stijl van het kanaal. Hierdoor vermijd je dubbele content, iets waar Google streng op let.

Ben jij klaar om content marketing te introduceren in je marketing uitingen, maar heb je nog vragen? Wij denken graag mee over de marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf!

*Bron: Content Marketing Institute