Certificering voor Google Adwords en Google Analytics

Online Marketing en Google, deze twee begrippen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Met diensten zoals Google Adwords en Google Analytics is Google een begrip geworden voor Online Marketeers. Naast het feit dat je support van Google zelf kan krijgen. Is We Provide nu ook “officieel” prima in staat je verder te helpen. Dit is iets wat Google stimuleert door de certificering van bureaus als erkenning voor de specifieke kennis en kwaliteit die deze bureaus in huis hebben.

Google biedt de mogelijkheid tot certificering voor de verschillende diensten maar hoewel er duidelijke richtlijnen zijn voor de certificatie bestaat er bij veel klanten onduidelijkheid over de betekenis en criteria van de verschillende certificaten.

Hier vind je een overzicht van de certificering mogelijkheden voor Google Adwords en Google Analytics voor bedrijven en personen.

Google Adwords Qualified Individual

Dit is het meest voorkomende certificaat en wordt toegekend aan personen gespecialiseerd in Google Adwords, de advertentie dienst voor de populaire zoekmachine van Google. Voor het behalen van het Google Adwords Qualified Individual moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waaronder het besteden van minimaal € 1000.00 aan advertenties over een periode van 90 dagen en het behalen van een Google Adwords examen. Van de ruim 100 vragen die in 90 minuten beantwoord moeten worden moet minimaal 80 procent goed zijn. Zolang je bekend bent met Google Analytics en de lessen bestudeerd hebt zou het Adwords examen geen probleem moeten zijn.

Google Adwords Qualified Company

Vergelijkbaar met het individuele certificaat voor Google Adwords heeft een Adwords Qualified Company een aantal werknemers die het certificaat behaald hebben. Daarnaast is het minimaal bestede bedrag fors, afzonderlijk van land, waarbij het kan oplopen tot $ 100.000,00 voor 90 dagen in de Verenigde Staten. Dit hoge bedrag is dan ook voor veel bedrijven een struikelblok in het verkrijgen van de certificering.

Google Analytics Individual Qualification

Naast het Google Adwords Qualified Individual examen is er ook een Google Analytics Individual Qualification certificering te behalen. Dit is een (online) examen bestaande uit 70 vragen die binnen 90 minuten beantwoord moeten worden. Daarbij moet je minimaal 80% van de vragen goed beantwoord hebben.

Ter voorbereiding van het examen biedt Google Analytics hiervoor online documentatie en lessen in het Google Partners Help Center, een vrij simpele en handige manier om je Google Analytics kennis bij te houden of om een idee te krijgen van wat er allemaal mogelijk is met Google Analytics.
Zelf heb ik veel gehad aan de “Google Analytics Academy”.