Brexit: de gevolgen voor cross border E-commerce

Het nieuws van de dag is zonder twijfel het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Inmiddels wordt er in de media volop gespeculeerd over de mogelijke gevolgen van een zogenoemd Brexit. De gevolgen van de Brexit zijn vandaag al direct merkbaar: een onzekere financiële markt en een flinke koersdaling voor de pond. De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten heeft hoe dan ook flinke gevolgen voor ondernemend Europa, en zeer zeker ook voor E-Commerce in binnen- en buitenland!

Wat gaan Europese en Britse webwinkels merken van het vertrek van de Britten, dat over twee jaar plaatsvindt?

Export

Britse media spreken over de rampzalige gevolgen die de Brexit heeft voor hun e-commerce markt. Meer dan 50 procent van de export van Britse online bedrijven gaat naar landen in de EU. Volgens de Volo Online Retail Export Index vertegenwoordigt de export 20 procent van de totale online retailhandel.

Topmarkten

De topmarkten voor de UK zijn Duitsland en Frankrijk met 40 procent van de cross border verkoop; België, Zweden en Ierland zijn zeer waardevol voor de pakketmarkt. Britse webwinkels zien daarnaast veel online verkeer uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje komen.

Manpower crisis

In de fulfilment van online orders zullen de Britten een flinke kluif hebben aan het werven van medewerkers die deze bestellingen willen inpakken. Volgens Webinterpret heeft de UK nu al te weinig personeel in dienst om alle digitale bestellingen te kunnen verwerken. Met het sluiten van de grenzen – en daarmee de toevoer van Oost-Europeanen die staan te springen om werk – zal er een manpower crisis uitbreken, aldus de nieuwssite.

Gevolgen voor Nederlandse shops

Welke gevolgen heeft het voor Nederlandse webwinkels die aan Britse consumenten verkopen? In een notendop:

  • Het wordt duurder om te versturen naar Britse consumenten dan naar klanten in andere EU-landen.
  • De andere importregels dan tussen EU-landen en nieuwe grenscontroles zorgen voor vertraging van het leveren van online orders aan Britten.
  • Europese consumenten zullen minder snel geneigd zijn om online in de UK te winkelen.

Digital Single Market

De Britten zijn niet meer betrokken bij de ontwikkeling van de Digital Single Market, een plan van de Europese Commissie dat cross border e-commerce in de EU moet vergemakkelijken. Zij profiteren dus ook niet van gezamenlijke regels rond geoblocking, btw-tarieven en big data die de komende jaren worden opgesteld.

Behoefte om eens van gedachten te wisselen over de mogelijke gevolgen (zowel kansen als bedreigingen) voor jouw business? Nodig ons eens uit voor een kop koffie!

Bron: Twinkle Digital Commerce