5 content marketing trends voor 2017

Als je er nog niet mee begonnen bent is dit je kans! 2017 wordt het jaar van de content marketing. In Amerika is content marketing al jaren een gerespecteerd onderdeel van de algehele marketingstrategie. Bedrijven uit ‘the land of plenty’ hebben inmiddels al zoveel content gecreëerd dat er nu gesproken wordt over een content shock. Mensen kunnen de hoeveelheid content gewoon niet meer consumeren!

In Nederland is de integratie van content binnen de marketingstrategie nog relatief nieuw. Wij komen nog niet om in een oceaan van content waardoor hier nog een grote kans ligt. Zo zijn wij bijvoorbeeld nog naarstig op zoek naar content die in onze eigen taal wordt aangeboden.

Ondanks dat er nog grote kansen liggen op het content creatie vlak, is het wel van belang om rekening te houden met de vragen: hoe blijft jouw content vindbaar in de opkomende golf van geproduceerde content en hoe kun je je concurrenten slim uit de weg gaan?

Om ervoor te zorgen dat jouw content in 2017 een groot succes wordt, is het belangrijk om nu te beginnen met het formuleren van jouw content marketingstrategie. Hierin geef je onder andere aan wat jouw content doelen, content uitingen en content niche zijn. Veel bedrijven zullen dit jaar extra aandacht spenderen aan het finetunen van hun contentstrategie. Blijf niet achter en ga mee in deze trend!

In dit artikel vind je een aantal trends die in 2017 veel impact zullen hebben op content marketing in zijn geheel.

Optimaliseer content aanvankelijk voor mobiel

Mobile First is niet langer een vage filosofie die je zomaar aan je voorbij kan laten gaan. De groei van content-consumptie via smartphones is enorm. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Daarom is het voor bedrijven onontkoombaar om te voldoen aan de vraag naar mobile-friendly content. Bij Google heeft deze trend er zelfs toe geleid dat er vanaf heden primair wordt gekeken naar de mobiele content van websites bij het bepalen van de zoekresultaten op zowel desktop als mobiel. Bedrijven met websites zonder mobiele variant zullen hun verkeer daardoor drastisch gaan zien dalen.

In 2017 wordt het daarom ook niet meer de vraag óf je gaat voor een mobile-proof website, maar de vraag over hóe de website het beste geoptimaliseerd kan worden voor smartphone-gebruikers. Een belangrijk onderdeel van optimalisatie is de laadtijd van je mobiele website. Bezoekers zijn namelijk geneigd om sneller af te haken wanneer de laadtijd van je website langer is dan 3 seconden. Denk daarnaast ook na over de gebruiksvriendelijkheid van je website voor smartphone-gebruikers. Beeldschermpjes van smartphones vragen namelijk om een andere benadering van je website dan beeldschermen van desktops.

Visuele content

Gebruik in alle fases van de customer journey visual content. Door de grote hoeveelheid aan content, kiezen mensen liever voor het bekijken van beeldmateriaal dan voor het lezen van lange artikelen. Visuele content is zeker in de awareness fase van het koopproces erg belangrijk.

Je kunt natuurlijk leuk afwisselen met verschillende soorten visuele content. Zo maak je een blogartikel heel visueel door het toevoegen van een infographic of een ‘how-to’ video. Naast afbeeldingen en video’s kun je tegenwoordig ook live video inzetten. Geef je klanten bijvoorbeeld live een kijkje in de keuken! Live video is momenteel al heel populair, maar zal ik 2017 nóg vaker op de tijdlijnen van mensen te zien zijn.

Leg meer focus op je niche

De steeds groter wordende brei van content maakt het steeds lastiger om voor generieke onderwerpen goed vindbaar te zijn. De tijd van oppervlakkige content voor brede doelgroepen is voorbij. Door content te creëren gericht op een specifieke niche van je doelgroep kun je je concurrentie te slim af zijn. Ondanks dat het publiek misschien wat kleiner wordt, creëer je wel een grotere mate van loyaliteit. Deze doelgroep gaat jou beschouwen als autoriteit binnen jouw niche.

Ook ons zoekgedrag in zoekmachines is aan het veranderen. Voorheen zochten we met korte en bondige zoekwoorden naar de gewenste informatie, nu zoeken we met zinnen en vragen. Deze zogenaamde ‘longtail zoekwoorden’ geven de niche content een kans vanwege de specifieke informatie die goed aansluit op zoekopdrachten in vraagvorm.

Native Advertisement

Native advertisement zijn advertenties die worden verweven met de bestaande content van het platform waarop ze vertoond worden. Eigenlijk is native advertisement dus ‘reclame in disguise’. Een vereiste van native advertisement is dat het de gebruikerservaring van de website niet mag beïnvloeden. Native advertisement kan soms zelfs bijdragen aan de bezoekerservaring. Een goed voorbeeld hiervan is de sponsored content die wordt geproduceerd door bloggers. Een bedrijf stuurt vrijblijvend hun product naar bloggers die aansluiten bij hun niche, in de hoop dat zij er een blogartikel aan zullen wijden. Sponsored content in de basis vrijwillig door een blogger geschreven en heeft daarom niet direct een call to action.

Een ander voorbeeld is branded content. Hierbij is het merk wel zichtbaar, maar wordt er gecommuniceerd vanuit het platform en niet vanuit het merk. Je vindt branded content bijvoorbeeld in een film waarbij alle hoofdrolspelers in hetzelfde merk auto rijden.

Misschien was het je nog nooit opgevallen, maar native advertisement vindt je ook terug in de feeds van je social-mediakanalen. Advertenties zijn tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van organische berichten. Denk bijvoorbeeld aan de sponsored berichten op Instagram of Facebook en de gepromote tweets op Twitter.

Influencer Marketing

Influencer marketing en native advertisement gaan hand in hand. Influencers zijn mensen die het gedrag of meningen van anderen kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld van influencers zijn youtubers die via video content een grote doelgroep bereiken en vertellen over hun favoriete producten. Steeds meer bedrijven laten hun producten door een influencer promoten. Influencers worden een steeds belangrijker onderdeel van de promotie van producten, omdat zij ervoor zorgen ervoor dat de grote hoeveelheid aan content behapbaar wordt voor consumenten. Zij dienen als het ware als een filter van de groter wordende hoeveelheid content. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat de content die influencers verspreiden als betrouwbaarder wordt beschouwd, dan content die bedrijven over hun eigen producten uitbrengen. Dit resulteert erin dat volgers van influencers sneller overgaan tot aankoop van een product wat door hen wordt gepromoot.

Email marketing en Automation

Wie dacht dat e-mail marketing voorbij was heeft het mis. E-mailmarketing is back, maar komt nu in een geheel nieuw jasje. In 2017 wordt marketing automation de nieuwe standaard. Hierbij stippel je voorafgaand aan een e-mailcampagne een content-route uit die je klanten kunnen bewandelen. Binnen deze route bepalen de keuzes die je klanten maken, de daaropvolgende content die zij te zien krijgen. Bijvoorbeeld: Je verstuurt een nieuwsbrief per mail met daarin verschillende producten. Je klant klikt op item A in de nieuwsbrief en niet op item B, dan krijgt deze klant in de volgende e-mail producten te zien die vergelijkbaar zijn met item A. Hierdoor lijkt de content in de e-mail ook persoonlijk afgestemd op de wensen van de ontvanger, waardoor het de algehele klantbeleving verbetert en aankopen bevordert.

Wil jij dat jouw bedrijf in 2017 een killer-content strategie heeft, maar heb je hulp nodig met het bepalen van de juiste weg? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en denken wij graag met je mee over de beste aanpak.