10 content tips voor een mooie website

We maken graag mooie websites en stemmen het ontwerp van de social media kanalen af op de huisstijl van de klant. Soms is het moeilijk om te zien dat de klant bij het vullen van de website nauwelijks of geen rekening houdt met uitlijning van de tekst en opmaak van de afbeeldingen, waardoor van het oorspronkelijke ontwerp soms weinig overblijft. Zonde! Wij streven ernaar hetgeen wat wij opleveren er mooi en professioneel uit blijft zien.

Zojuist kwamen wij een artikel tegen van Desiree Battjes over deze kwestie, die, wat ons betreft, de spijker op z’n kop slaat. Haar artikel hebben we als uitgangspunt genomen om tips mee te geven hoe je je website het beste vult en onderhoudt. In onderstaande afbeelding zie je hoe het in ieder geval niet moet.

 

 

Tip 1: Hou tekst kort en krachtig

De website vullen met tekst gaat verder dan een simpel knippen en plakken van tekst uit de brochure of jaarverslag. Mensen lezen tekst heel anders op een beeldscherm dan op papier. Lappen tekst zonder subkoppen en witregels lezen niet prettig. Tekst op een website moet scanbaar zijn, denk aan:

  • Pakkende koppen en subkoppen
  • Witregels
  • Opsommingen

 

Tip 2: Voorkom taalfouten

Taalfouten op een website zijn uit den boze. Toch komen we regelmatig websites tegen waar dt-fouten en onsamenhangende stukken tekst op voorkomen. Zonde! Hoe professioneel je als organisatie ook bent, dit geeft geen goede indruk. Laat je werk altijd nalezen, door een collega (met affiniteit voor tekst). Kom je er echt niet uit, neem dan contact op met een tekstschrijver.

 

Tip 3: Knip & plak niet vanuit Word

Wanneer je je website wilt gaan vullen met tekst, maak je hiervoor meestal gebruik van een CMS. Het is niet verstandig tekst direct uit Word te plakken in de tekst-editor. Het kan zijn dat je daarmee de opmaak uit het Word document overneemt in het CMS. Zo kan het voorkomen dat bepaalde stukken tekst in het standaard font Arial zijn opgemaakt, en door het knippen en plakken, er stukken Verdana tussen staan. Dat is zonde natuurlijk. Dit kun je voorkomen door tekst op te maken in een ‘blanco’ tekstverwerkingsprogramma, Notepad voor Windows of Teksteditor voor IOS.

 

Tip 4: Gebruik geen Caps-Lock

Regelmatig dienen teksten te worden aangepast, met een gewijzigde openingstijd, een belangrijke mededeling of iets anders soortgelijks. De ene mededeling is nog belangrijker dan de ander, soms wordt tekst dikgedrukt, schuin dikgedrukt met onderlijning of Caps-Lock in een felle kleur en onderstreept. Voorkom in ieder geval dat je Caps-Lock gaat gebruiken, dat staat zo schreeuwerig en dwingend.

Wil je iets onder de aandacht brengen? Bedenk of dit via een speciale button kan of een mooi afgerond hoekje bovenaan de website. Dit valt beter in de smaak bij bezoekers dan een ‘dwingend’ lijkende tekst.

 

Tip 5: Let op beeldmateriaal

Het is wenselijk om gebruik te maken van ondersteunend beeldmateriaal op een website, zoals foto’s en andere visuals. Beeld spreekt immers meer dan tekst. Zorg er praktisch voor dat je afbeelding op maat is en niet pixelachtig is. Wanneer je vrijstaande foto’s wilt gebruiken op je website, ga dan niet met de Magic Wand Tool aan de gang in Photoshop. Je krijgt hierdoor vaak pixelachtige randen. Kom je er zelf niet uit, laat het vrijstaand maken door de webdesigner die je website heeft vormgegeven.

Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van stock-photo’s, hou er dan wel rekening mee dat het geen cliché beelden zijn. Zoals een beeld van een klein plantje wanneer je praat over groei of als je praat over teamverband daar een beeld bij plaatst van handen die elkaar vasthouden. Niet doen dus!

Afhankelijk van het budget en je wensen, kun je ervoor kiezen om persoonlijke foto’s te maken van je team en/of werksituatie. Dit geeft een goed beeld van je organisatie en de mens erachter. Zorg ervoor dat mensen er spontaan en vrolijk opstaan. Stijfjes en ongemakkelijke houdingen spreekt niemand aan, hou het natuurlijk.
Een voorbeeld van hoe je dat aan kunt pakken zie je op onze teampagina en onderliggende persoonlijke pagina’s.

 

Tip 6: Stem kleurgebruik af

Niet alle kleuren matchen even goed met elkaar, wanneer je in een website met roodtinten een paarse foto toepast, kan dit met elkaar gaan vloeken. Wat voor jou mooi kan zijn, kan door de bezoekers van je website als heel anders ervaren worden. Stem het, bij twijfel, altijd even af met de webdesigner van je website.

 

Tip 7: Zorg voor professionele video’s

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van video’s, voor uitleg van een product, een bedrijfsfilmpje of voor een toespraak. Leuke en goede ontwikkeling, mits het er professioneel uitziet. Interessante shots, wisseling van camera positie, in-, uitzoomeffecten, close-ups, totaalshots, etc. Je begrijpt wel, iemand voor de webcam zetten of zelf met een klein camera’tje aan de gang levert dit niet op. En dan hebben we het nog niet over het editen van het beeld.

Heb je interesse in het opnemen van een professionele video, neem gerust contact met ons op.

 

Tip 8: Check aanpassingen op je website

Als je wijzigingen aanbrengt op je website, controleer deze meteen, in een tweede tabblad, aan de voorzijde van je website. Het komt regelmatig voor dat wijzingen die doorgevoerd zijn in het CMS, niet op de website zelf (aan de voorzijde) is gecheckt. Druk op F5 om de browser opnieuw te laden.

Soms komt het voor dat bepaalde wijzigingen, niet zichtbaar zijn aan de voorzijde van de website. Dit kan te maken hebben met de cache, wanneer je de cache leegt, worden de wijzigingen wel zichtbaar.

 

Tip 9: Besteed aandacht aan SEO & SEA

Bovenaan in Googles zoekresultaten staan is niet vanzelfsprekend. Om je website zo optimaal mogelijk binnen de zoekresultaten te laten verschijnen dien je zoekwoorden, die je doelgroep gebruikt, op te nemen in je website en/of advertenties. Hierbij komen termen als SEO, Search Engine Optimization en SEA, Search Engina Advertising om de hoek kijken.

Wil je hier meer over weten, wij helpen je graag op weg!

 

Tip 10: Trek huisstijl door in andere kanalen

Deze tip heeft indirect met je website te maken. Wanneer je als organisatie actief bent op social media, wordt de link gelegd met je website. Op je Facebook pagina, Twitter account en LinkedIn bedrijfspagina kun je bedrijfsinformatie kwijt, bij het ene kanaal iets meer dan bij het andere. Zorg ervoor dat deze kanalen qua vormgeving, inhoud, teksten, beelden aansluiten bij je website.

Weet je niet goed hoe je de vormgeving kunt optimaliseren, ook hier kunnen we je bij helpen!

 

Tot slot

Controleer als (parttime) webmaster/contentmanager (regelmatig) je website op mogelijke fouten. Kom je ergens niet uit, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je ondersteunen en waar mogelijk zaken voor je oppakken.

Ons motto is: “Als je het doet, doe het dan goed!”

Bronnen: